ΥΓΕΙΑ

COVID 19: Πώς να ξεχωρίσετε αν έχετε πονόλαιμο λόγω κορονοϊού

Ο πονόλαιμος είναι ένα κοινό σημάδι που συνδέεται με μια ποικιλία προβλημάτων υγείας. Ωστόσο, υπάρχουν ξεκάθαρα σημάδια που δείχνουν ότι οι ενοχλήσεις στον λαιμό σας δεν οφείλονται στον κορονοϊό.

COVID 19: Πώς να ξεχωρίσετε αν έχετε πονόλαιμο λόγω κορονοϊού

Ο πονόλαιμος θεωρείται ένα από τα πρώτα σημάδια νόσησης από COVID-19. Εμφανίζεται την πρώτη εβδομάδα της ασθένειας και συνήθως μετά από 5-6 ημέρες υποχωρεί. Ωστόσο είναι δύσκολο να ξεκαθαρίσετε αν οφείλεται στην πανδημία, σε ένα κοινό κρυολόγημα ή μια λαρυγγίτιδα. Όμως, μπορείτε εύκολα να βάλετε τέλος στην ανησυχία σας διαβάζοντας στη συνέχεια τα αίτια του κάθε πονόλαιμου.

Νιώθετε πως κατά τη διάρκεια της ημέρας πρέπει να «καθαρίζετε» συχνά τον λαιμό σας

Σύμφωνα με τον αλλεργιολόγο Marc Goldstein ο πονόλαιμος μπορεί να οφείλεται σε μια αλλεργία. Συνεπώς, αν αισθάνεστε ότι θέλετε να καθαρίσετε το λαιμό σας είναι πιθανότερο να είναι αλλεργικός ο παράγον που προκαλεί τον πονόλαιμο και όχι η COVID-19.

Με τη χρήση αντιισταμινικών ο πονόλαιμος είναι σε ύφεση

Αν νοσείτε από αλλεργία θα νιώσετε τα κλασσικά συμπτώματα που όλοι έχουμε κατά καιρούς βιώσει, ειδικά την άνοιξη.

Η φαγούρα στο λαιμό, τα υδαρή μάτια, το φτέρνισμα, η συμφόρηση και η ρινική καταρροή με τη χρήση ενός αντιισταμινικού μειώνονται αισθητά. Συνεπώς, αποκλείεται ο πονόλαιμος να οφείλεται στην COVID-19.

Μεταλλική γεύση στο στόμα

Σε αυτήν την περίπτωση όπως αναφέρει η Δρ. Sheneen Lalani ο πονόλαιμος και η εν λόγω δυσάρεστη γεύση οφείλονται σε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Πρησμένοι λεμφαδένες που πονούν κατά την ψηλάφηση

Σε αυτήν την περίπτωση σύμφωνα με τον Δρ. Goldstein μπορεί ο πονόλαιμος να οφείλεται σε λοίμωξη από στρεπτόκοκκο. Θα νιώσετε πόνο κατά την κατάποση ενώ οι λεμφαδένες σας θα είναι πρησμένοι και ερεθισμένοι. Ίσως διαπιστώσετε ερυθρά και λευκά «μπαλώματα» ή πύον στις αμυγδαλές και το πίσω μέρος του λαιμού.

Έχετε συμπτώματα COVID-19

Να σημειωθεί πως ο πονόλαιμος από μόνος του σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί σύμπτωμα του κορονοϊού. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν πολλές άλλες αναπνευστικές ασθένειες που θα μπορούσαν επίσης να προκαλέσουν τα δυσάρεστα συναισθήματα στο λαιμό σας.

Ποια είναι τα άλλα συμπτώματα της COVID-19

  • Πυρετός πάνω από 37,8C
  • Δυσκολία στην αναπνοή/ δύσπνοια
  • Αίσθημα κόπωσης ή εξάντλησης
  • Ξηρός βήχας
  • Πονοκέφαλος
  • Βουλωμένη μύτη/ καταρροή
  • Απώλεια γεύσης ή/και όσφρησης
  • Απώλεια όρεξης
  • Διάρροια
  • Συναίσθημα κακουχίας

Αν ο πονόλαιμος επιμένει ή χειροτερεύει καλό θα ήταν να επισκεφτείτε έναν ωτορινολαρυγγολόγο ο οποίος θα αξιολογήσει την περίπτωσή σας και θα σας συνταγογραφήσει την αγωγή που σας ταιριάζει.