ΥΓΕΙΑ

Τι βοηθά πραγματικά τη γυναίκα να ανακάμψει από την εγκυμοσύνη και τον ερχομό του μωρού της

Η μητρότητα αλλάζει τη γυναίκα τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Μετά την απόκτηση ενός μωρού, το μέγεθος των ρούχων σας, το σχήμα του στήθους, το πλάτος του ισχίου και ακόμη και το μέγεθος του παπουτσιού σας μπορεί να είναι διαφορετικά. Αυτές οι αλλαγές είναι απόδειξη της δουλειάς που έχει κάνει το σώμα σας για να αναπτυχθεί και να είναι γερό το μωράκι σας στους 9 μήνες της κύησης.

Τι βοηθά πραγματικά τη γυναίκα να ανακάμψει από την εγκυμοσύνη και τον ερχομό του μωρού της

Καθώς προσαρμόζεστε στη νέα σας ζωή με το μωρό, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το μυαλό και τα συναισθήματά σας αλλάζουν επίσης, οπότε φροντίστε να δώσετε στον εαυτό σας την υποστήριξη που χρειάζεστε.

Ζητήστε και αποδεχτείτε βοήθεια

Το να συνειδητοποιείς ότι είσαι υπεύθυνος για έναν άλλο άνθρωπο μπορεί να είναι τρομακτικό. «Οι νέες μητέρες ταλαιπωρούνται με άγχος για διάφορα πράγματα, από το φόβο ότι κάτι συμβαίνει στο μωρό μέχρι να μην παράγουν αρκετό μητρικό γάλα», λέει η Shari Lawson, M.D., ιατρική διευθύντρια γενικής μαιευτικής και γυναικολογίας στο Ιατρικό Κέντρο Johns Hopkins Bayview. Στη συνέχεια ανέφερε: «Ο διαταραγμένος ύπνος και η παρατεταμένη αυπνία μπορούν να ενισχύσουν αυτά τα συναισθήματα. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να δεχτείτε βοήθεια από το σύντροφό σας, την οικογένεια και τους φίλους σας ακόμα και αν δεν κάνουν τα πράγματα ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που το κάνετε η ίδια φροντίζοντας στη συνέχεια να ξεκουραστείτε και να ανακτήσετε τις δυνάμεις σας όσο κάποιος τρίτος φροντίζει το βρέφος.

Εύλογη η ανησυχία για την απώλεια των κιλών της εγκυμοσύνης

Η Μπιγιονσέ, η Κιμ Καρντάσιαν και η Σερένα Γουίλιαμς ανέκτησαν τη σιλουέτα τους λίγους μήνες μετά τη γέννα. Αν τα κατάφεραν εκείνες μπορείτε να τα καταφέρετε και εσείς. Ενώ είναι φυσιολογικό να είστε απογοητευμένες με το σώμα σας μετά τον τοκετό (ειδικά σε σύγκριση με τις εικόνες που βλέπετε στα περιοδικά), είναι επίσης σημαντικό να θέσετε τα συναισθήματά σας στην πραγματική τους διάσταση. Να θυμάστε πως δεν είναι ρεαλιστικό να συγκρίνετε τον εαυτό σας με διασημότητες που έχουν προσωπικούς γυμναστές και προσωπικούς σεφ. Αναμείνετε να χάσετε φυσικά κάποιο βάρος πριν από την πρώτη επίσκεψη του γιατρού σας μετά τον τοκετό (συνήθως περίπου έξι έως οκτώ εβδομάδες μετά τον τοκετό). Στη συνέχεια, ελέγχοντας το φαγητό σας ποσοτικά και ποιοτικά θα αρχίσετε σταδιακά να επανέρχεστε στα κιλά σας.

1643646631612-818604660-thilasmos-7.jpg

Θηλασμός για να κάψετε θερμίδες

Ο θηλασμός προστατεύει τα βρέφη από ασθένειες, τους προσφέρει τέλεια ισορροπημένη διατροφή και μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού και καρκίνου των ωοθηκών. Αλλά χρειάζεστε ενέργεια για να μπορέσει ο οργανισμός σας να παράξει μητρικό γάλα. Οι θηλάζουσες μητέρες πρέπει να τρώνε ένα επιπλέον σνακ, όπως ένα φρούτο ή μια κούπα γιαούρτι, για να πάρουν επιπλέον 300 θερμίδες την ημέρα. Ακόμη και με αυτό το πρόσθετο φαγητό, ο θηλασμός θα σάς βοηθήσει να χάσετε το βάρος του μωρού, αρκεί να τρώτε υγιεινά και με ελεγχόμενες μερίδες.

Ο ρόλος της άσκησης

Για να επανέλθει το σώμα σας στα κιλά του αλλά και για να ενδυναμωθείτε μετά τον τοκετό θα πρέπει να επικεντρωθείτε στη δημιουργία των μυών του κορμού σας. «Οι κοιλιακοί μύες του ορθού τεντώνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης με τρόπο που καθιστά αδύνατη την άσκησή τους κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου», λέει η Lawson.

Vitamins And Supplements. Closeup Of Hand Holding Variety Of White Pills On Palm. Close-up Of Medica

Οι βιταμίνες και τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά

Συνεχίστε να παίρνετε καθημερινά βιταμίνες, ειδικά αν θηλάζετε. Πρέπει να αποκαταστήσετε τα θρεπτικά συστατικά που μπορεί να έχετε χάσει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για να τονώσετε το σώμα σας ενώ παράγει μητρικό γάλα, λέει η Lawson. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να σάς συστήσει να πάρετε ένα συμπλήρωμα σιδήρου και βιταμίνης C (για να βοηθήσετε την απορρόφηση του σιδήρου).

Ασκήσεις Kegels για την ενίσχυση των αποδυναμωμένων μυών του πυελικού εδάφους

Οι αλλαγές στο σώμα σας μπορεί να σας προκαλούν κάποιο άγχος, αλλά οι εσωτερικές επίσης αλλαγές δεν είναι άνευ σημασίας. Μετά τον τοκετό, είναι σχετικά συνηθισμένο να έχετε κάποια διαρροή της ουροδόχου κύστης που προκαλείται από παρατεταμένη ώθηση ή τοκετό με λαβίδες. Αυτό είναι τις περισσότερες φορές προσωρινό πρόβλημα. «Συνήθως, θα δείτε βελτίωση σε αρκετές εβδομάδες έως μήνες καθώς ανακάμπτετε», λέει η Lawson. Η εκτέλεση ασκήσεων Kegel μπορεί να βοηθήσουν στην ενίσχυση των μυών του πυελικού εδάφους, ώστε να μπορείτε να ανακτήσετε τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης πιο γρήγορα.

Ρετινόλη για την ελαχιστοποίηση των ραγάδων

Οι κρέμες και τα έλαια για την πρόληψη των ραγάδων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πάντα το καλύτερο στοίχημά σας. Εάν ανησυχείτε για μόνιμες ουλές, υπάρχουν καλά νέα καθώς οι κρέμες ρετινόλης μπορούν να ελαχιστοποιήσουν την εμφάνιση νέων ραγάδων.

sex.jpg

Επαναφορά της σεξουαλικής σας ζωής

Τα ελαστικά τοιχώματα του κόλπου τεντώνονται αρκετά κατά τη διάρκεια του τοκετού, αλλά είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να επανέρθουν φυσιολογικά στη θέση τους. Έτσι, μπορείτε να αναθερμάνετε τη σεξουαλική σας ζωή όταν αισθάνεστε έτοιμοι και έχετε πάρει το «πράσινο φως» από το γιατρό σας. Εάν θηλάζετε, μπορεί ο κόλπος σας να μην είναι τόσο ενυδατωμένος καθώς το σώμα σας πιθανά να παράγει λιγότερα οιστρογόνα. Ένα κολπικό λιπαντικό μπορεί να σας βοηθήσει εάν αισθάνεστε πόνο και δυσφορία.

Πηγή: hopkinsmedicine.org