ΥΓΕΙΑ

Ψείρες: Οι αιτίες, τα τσιμπήματα και οι επιδημίες που προκαλούν

Οι ψείρες του σώματος είναι μικροσκοπικά έντομα, περίπου στο μέγεθος ενός σουσαμιού. Ζουν στα ρούχα και τα κλινοσκεπάσματα και ταξιδεύουν στο δέρμα σας αρκετές φορές την ημέρα για να τραφούν με αίμα. Τσιμπούν συνήθως γύρω από το λαιμό, τους ώμους, τις μασχάλες, τη μέση και τη βουβωνική χώρα καθώς και μέρη όπου οι ραφές των ρούχων είναι πιο πιθανό να αγγίξουν το δέρμα.

Ψείρες: Οι αιτίες, τα τσιμπήματα και οι επιδημίες που προκαλούν

Οι ψείρες του σώματος είναι πιο συχνές σε συνθήκες συνωστισμού και ανθυγιεινής διαβίωσης, όπως στρατόπεδα προσφύγων και καταφύγια για άστεγους. Μπορούν, επίσης, να εξαπλωθούν από την επαφή με τα ρούχα ενός μολυσμένου ατόμου. Τα τσιμπήματα των ψειρών μπορούν να διαδώσουν ορισμένους τύπους ασθενειών και μπορούν ακόμη και να προκαλέσουν επιδημίες.

Τα ρούχα και τα κλινοσκεπάσματα που έχουν μολυνθεί από ψείρες του σώματος πρέπει να ξεπλένονται σε ζεστό, σαπουνόνερο και στη συνέχεια να στεγνώνουν σχολαστικά στον ήλιο.

Συμπτώματα

Τα τσιμπήματα ψειρών σώματος μπορούν να προκαλέσουν έντονο κνησμό και μπορεί να παρατηρήσετε μικρές περιοχές αίματος και κρούστας στο δέρμα σας στο σημείο των δαγκωμάτων.

Επισκεφτείτε το γιατρό σας εάν η βελτιωμένη υγιεινή δεν αποφέρει αποτέλεσμα ή εάν αναπτύξετε δερματική λοίμωξη από το ξύσιμο των δαγκωμάτων.

Οι διαφορετικές συνήθειες με τις ψείρες κεφαλής

Οι ψείρες του σώματος είναι παρόμοιες με τις ψείρες της κεφαλής, αλλά έχουν διαφορετικές συνήθειες. Ενώ οι ψείρες της κεφαλής ζουν στα μαλλιά σας και τρέφονται με το τριχωτό της κεφαλής σας, οι ψείρες του σώματος συνήθως ζουν στα ρούχα και τα κλινοσκεπάσματά σας. Ταξιδεύουν στο δέρμα σας αρκετές φορές την ημέρα για να τραφούν στη συνέχεια με αίμα.

Στις ραφές γεννούν τα αυγά τους. Μπορείτε να μολυνθείτε με ψείρες του σώματος εάν έρθετε σε στενή επαφή με ένα άτομο που έχει ψείρες του σώματος ή με ρούχα ή κλινοσκεπάσματα που είναι μολυσμένα με ψείρες του σώματος.

Παράγοντες κινδύνου

Οι άνθρωποι που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ψειρών σώματος τείνουν να ζουν σε πολυσύχναστες, ακάθαρτες συνθήκες.

Οι ευάλωτες κατηγορίες των ανθρώπων

  • Πρόσφυγες πολέμου
  • Άστεγοι
  • Άνθρωποι που έχουν εκτοπιστεί από φυσικές καταστροφές

Να σημειωθεί πως τα σκυλιά, οι γάτες και άλλα κατοικίδια ζώα δεν εξαπλώνουν ψείρες του σώματος.

Επιπλοκές

Οι προσβολές από ψείρες του σώματος συνήθως προκαλούν ελάχιστα προβλήματα. Ωστόσο, μια επίθεση από ψείρες του σώματος μερικές φορές οδηγεί σε επιπλοκές όπως:

Δευτερογενείς λοιμώξεις: Όταν οι ψείρες του σώματος γρατζουνούν και σκάβουν το δέρμα για να τραφούν με αίμα, μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα σας. Εάν ξύνεστε για να ανακουφίσετε τον κνησμό, αυτό μπορεί επίσης να ερεθίσει το δέρμα σας. Εάν το δέρμα σας πληγωθεί από αυτούς τους ερεθισμούς, μπορεί να αναπτυχθούν και άλλες λοιμώξεις.

Το δέρμα αλλάζει μορφή: Εάν είστε μολυσμένοι με ψείρες του σώματος για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να αντιμετωπίσετε δερματικές αλλαγές όπως πάχυνση και αποχρωματισμό, ιδιαίτερα γύρω από τη μέση, τη βουβωνική χώρα ή τους άνω μηρούς σας.

Εξάπλωση ασθενειών: Οι ψείρες του σώματος μπορούν να μεταφέρουν και να μεταδώσουν ορισμένες βακτηριακές ασθένειες, όπως τύφο, υποτροπιάζον πυρετό ή πυρετό τεκτονικών τάφρων.

Πρόληψη

Για να αποφύγετε την προσβολή από ψείρες του σώματος, αποφύγετε να έχετε στενή σωματική επαφή ή να μοιράζεστε κλινοσκεπάσματα ή ρούχα με οποιονδήποτε έχει προσβληθεί. Η σχολαστική καθαριότητα και η συχνή αλλαγή εσωρούχων μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη και τον έλεγχο της εξάπλωσης των ψειρών του σώματος.