ΥΓΕΙΑ

Θυρεοειδίτιδα Hashimoto: Τι περιλαμβάνει η διατροφή για τη διαχείριση των συμπτωμάτων (εικόνες)

Η νόσος Hashimoto είναι μια από τις πιο συχνά εμφανιζόμενες αυτοάνοσες παθήσεις.

Θυρεοειδίτιδα Hashimoto: Τι περιλαμβάνει η διατροφή για τη διαχείριση των συμπτωμάτων (εικόνες)
Bigstock

Στους πάσχοντες, η καταστροφή του θυρεοειδούς προκαλεί αλλαγές στο επίπεδο και στο μεταβολισμό των θυρεοειδικών ορμονών, γεγονός που οδηγεί σε σωματικά και ψυχολογικά συμπτώματα.

Η ασθένεια είναι πιο πιθανό να επηρεάσει τις γυναίκες, κυρίως στις ηλικίες 30-60 ετών, με τον κίνδυνο να αυξάνεται με την πάροδο των ετών.

Η δυσλειτουργία του αδένα σε άλλους προκαλεί συμπτώματα και σε άλλους όχι. Μερικά από αυτά που μπορεί να παρατηρήσουν οι ασθενείς είναι αλλαγές στη διάθεση, κατάθλιψη, προβλήματα συγκέντρωσης, εγκεφαλική ομίχλη, καθώς και βιολογικές αλλαγές, όπως ξηροδερμία, απώλεια μαλλιών, συνεχή κόπωση ή διαταραχές στη λειτουργία του εντέρου.

Στους παράγοντες που συμβάλλουν στην εκδήλωσή της, περιλαμβάνονται τόσο γενετικοί, όσο και περιβαλλοντικοί, όπως το άγχος, η ανισορροπία των βακτηρίων του εντέρου και η κακή θρέψη.

Η βελτίωση της διατροφής μπορεί να λειτουργήσει υποστηρικτικά στη διαχείριση της θυρεοειδίτιδας Hashimoto.

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι πάσχοντες συχνά δεν έχουν φυσιολογικά επίπεδα σεληνίου, σιδήρου, καλίου, μαγνησίου, ψευδαργύρου, βιταμίνης Α και D, αντιοξειδωτικών βιταμινών C, βιταμινών της ομάδας Β, ούτε λαμβάνουν την κατάλληλη ποιότητα και ποσότητα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Παρατηρείται επίσης υπερβολική ή ανεπαρκής πρόσληψη ιωδίου.

Οι βασικοί διατροφικοί κανόνες που πρέπει να ακολουθεί κάποιος που πάσχει από θυρεοειδίτιδα Hashimoto είναι οι εξής: