ΥΓΕΙΑ

Πώς να καταπολεμήσετε αποτελεσματικά τις καλοκαιρινές αλλεργίες

Το καλοκαίρι οι περισσότερες αλλεργικές παθήσεις βρίσκονται σε ύφεση , όπως το αλλεργικό άσθμα και η αλλεργική ρινίτιδα. Επίσης, η ατοπική δερματίτιδα παρουσιάζει σημαντική μείωση τους θερινούς μήνες. Στη θέση τους όμως εμφανίζονται άλλες αλλεργικές παθήσεις όπως οι δερματοπάθειες, οι αλλεργίες που οφείλονται στο τσίμπημα διαφόρων εντόμων, οι τροφικές αλλεργίες και η επιπεφυκίτιδα.

Πώς να καταπολεμήσετε αποτελεσματικά τις καλοκαιρινές αλλεργίες

Οι αλλεργίες συνήθως σχετίζονται με την άνοιξη ή το φθινόπωρο επειδή η γύρη είναι ενεργή κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων προκαλώντας συμπτώματα αλλεργίας σε πολλούς ανθρώπους. Ωστόσο, οι καλοκαιρινές αλλεργίες είναι επίσης κοινές και προκαλούνται από τα ίδια αλλεργιογόνα όπως και σε άλλες εποχές. Τα συμπτώματα αλλεργίας το καλοκαίρι μπορεί να συγχέονται με ένα καλοκαιρινό κρυολόγημα ή ακόμα και με την COVID-19.

Οι συνηθισμένες καλοκαιρινές αλλεργίες

  • Ρινικές αλλεργίες (Ρινόρροια, ρινική συμφόρηση, κνησμός της μύτης, ρινοκολπίτιδα).
  • Κνίδωση εκ ψύχους (Το αλλεργικό εξάνθημα που εμφανίζεται μπορεί να αφορά μόνο το σημείο του σώματος που ήλθε σε επαφή με το κρύο π.χ. εμφάνιση κνίδωσης στα χέρια).
  • Ηλιακή κνίδωση (Το αλλεργικό εξάνθημα που θυμίζει έγκαυμα εμφανίζεται σε λιγότερο της μίας ώρας και διαρκεί για λίγες ώρες).
  • Δερματίτιδα εξ’ επαφής (Ατοπική δερματίτιδα ή αλλεργικό έκζεμα)
  • Φωτοδερματίτιδες (Ευθύνονται κάποια φάρμακα, καλλυντικά και αρώματα).
  • Αλλεργίες στα τσιμπήματα μέλισσας, σφήγγας, μέδουσες, ανεμώνας και δράκαινας. (Στα ευαίσθητα άτομα μπορεί να προκληθεί εκτεταμένη αντίδραση, να εμφανισθεί κνίδωση σε όλο το σώμα ή ακόμη χειρότερα να υποστεί αλλεργικό σοκ).
  • Τροφικές αλλεργίες (ψάρια και οστρακοειδή, ροδάκινα, το σταφύλια και σύκα).

Μπορούν οι καλοκαιρινές αλλεργίες να προκαλέσουν πονόλαιμο;

Τα κοινά συμπτώματα αλλεργίας είναι η ρινική συμφόρηση, το φτέρνισμα, ο βήχας, η φαγούρα ή τα υγρά μάτια. Όταν εμφανίζεται η ρινική συμφόρηση, η βλέννα μπορεί να συσσωρεύεται και να κατευθύνεται προς τον λαιμό προκαλώντας βήχα, πονόλαιμο και αίσθημα γδαρσίματος στον λαιμό.

Ένα από τα κύρια σημάδια της COVID-19 είναι ο πυρετός, μαζί με βήχα ή δύσπνοια. Οι αλλεργίες, ωστόσο, δεν θα προκαλέσουν πυρετό. Ένα κρυολόγημα μπορεί να συμβεί μερικές φορές το χρόνο, ενώ οι αλλεργίες επαναλαμβάνονται εποχιακά με βάση τα ερεθίσματά μας. Οι καλοκαιρινές αλλεργίες προκαλούνται συνήθως από τη γύρη και από το γρασίδι. Επίσης, αλλεργίες μπορούν να προκαλέσουν θάμνοι, τα σπόρια μούχλας και τα τσιμπήματα εντόμων.

Πώς να σταματήσετε τις καλοκαιρινές αλλεργίες;

Η αποφυγή με αλλεργιογόνες ουσίες είναι ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη των συμπτωμάτων αλλεργίας. Η επίσκεψη σε έναν ειδικό και τα διάφορα τεστ που θα υποβληθείτε θα δώσουν τις απαντήσεις και τη θεραπεία.

Τι μπορείτε να κάνετε για να προστατευτείτε

  • Κρατήστε τις πόρτες και τα παράθυρα κλειστά για να μειώσετε την ποσότητα γύρης και μούχλας που εισέρχεται σε εσωτερικούς χώρους
  • Καθαρίστε τα φίλτρα των κλιματιστικών
  • Πλύνετε προσεκτικά τα κλινοσκεπάσματα και τα χαλιά σας
  • Όταν επιστρέφετε στο σπίτι να κάνετε ντους και να βάζετε τα ρούχα σας για πλύσιμο
  • Παρακολουθήστε τα επίπεδα υγρασίας στο σπίτι σας

Εάν η πλήρης αποφυγή με αλλεργιογόνες ουσίες όπως η γύρη είναι αδύνατη θα σας συνταγογραφηθούν φάρμακα προκειμένου να σας βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων σας. Επίσης, μπορεί να συστήσουν ανοσοθεραπεία για τη θεραπεία της βασικής αιτίας των αλλεργιών σας. Είναι σημαντικό να αρχίσετε να παίρνετε φάρμακα πριν από την έναρξη της περιόδου αλλεργίας και να συνεχίσετε να παίρνετε φάρμακα στη συνέχεια.

Πότε εξαφανίζονται οι καλοκαιρινές αλλεργίες;

Η γύρη δεν θα εξαφανιστεί εντελώς μέχρι τα μέσα με τέλη Οκτωβρίου με το πρώτο κρύο. Ωστόσο, ανάλογα με τα αλλεργιογόνα στα οποία είστε αλλεργικοί, μπορεί να δείτε ανακούφιση των συμπτωμάτων και νωρίτερα. Τα αντιισταμινικά φάρμακα, η κορτιζόνη και τα ρινικά σπρέι που θα σας συστήσει ο γιατρός ή ο φαρμακοποιός σας μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων από τις καλοκαιρινές αλλεργίες.