ΥΓΕΙΑ

Οι φαρμακευτικές ιδιότητες του κρόκου (εικόνες)

Το φυτό κρόκος είναι από τα πιο γνωστά καλλιεργούμενα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά της Ελλάδας.

Οι φαρμακευτικές ιδιότητες του κρόκου (εικόνες)
Bigstock

Φυτεύεται κάθε καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Στη συνέχεια αφαιρούνται με το χέρι τα πολύτιμα στίγματα του λουλουδιού και αποξηραίνονται για να γίνουν τα βαθυκόκκινα λεπτά νήματα. Χρειάζονται περίπου 50.000 στίγματα για να προκύψουν μόλις 100 γραμμάρια κόκκινου κρόκου, γι’ αυτό και είναι από τα ακριβότερα μπαχαρικά στον κόσμο αλλά και το καλύτερο ποιοτικά.

Ο κρόκος κατέχει ιδιαίτερη θέση στην ιστορία της φαρμακευτικής, καθώς έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία πολλών ασθενειών, κυρίως του καρδιαγγειακού συστήματος, γυναικολογικών και οφθαλμιατρικών παθήσεων

Τα κύρια θεραπευτικά συστατικά του είναι η πικροκροκίνη και η κροκίνη. Περιέχει επίσης βιταμίνη Β12, λυκοπίνη, ζεαξανθίνη, α-β καροτένιο καθώς και βιταμίνη C, σίδηρο, κάλιο και μαγνήσιο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των τελευταίων ερευνών σχετικά με τις φαρμακευτικές ιδιότητες του, βοηθά στην καταπολέμηση του άγχους, την ενίσχυση της μνήμης αλλά και νευροεκφυλιστικών παθήσεων (άνοια, νόσος Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον) και ψυχιατρικών παθήσεων (κατάθλιψη).

Οι επιστήμονες έχουν επισημάνει ότι ο κρόκος Κοζάνης:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ