ΥΓΕΙΑ

Γιατί οι γυναίκες είναι τρεις φορές πιο πιθανό να υποφέρουν από σκλήρυνση κατά πλάκας

Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια ασθένεια που επηρεάζει σημαντικά την καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Αυτή η πάθηση προκαλείται από το ανοσοποιητικό σύστημα και επηρεάζει τα νεύρα με αποτέλεσμα να προκύπτει σημαντική βλάβη του νευρικού συστήματος, διαταράσσοντας την επικοινωνία μεταξύ των τμημάτων του σώματος και του εγκεφάλου.

Γιατί οι γυναίκες είναι τρεις φορές πιο πιθανό να υποφέρουν από σκλήρυνση κατά πλάκας

Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια ασθένεια που επηρεάζει δυσανάλογα τις γυναίκες καθιστώντας τις τρεις φορές πιο επιρρεπείς στη σκλήρυνση κατά πλάκας σε σύγκριση με τους άνδρες. Ο ακριβής λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτή η ασθένεια εξακολουθεί να είναι άγνωστος, ωστόσο, στις γυναίκες ο ρόλος των ορμονών, η βιταμίνη D, ακόμη και η παχυσαρκία παίζουν ουσιαστικό ρόλο.

Ο ρόλος της βιταμίνης D

Ως εκ τούτου, η διατήρηση της λεπτής ισορροπίας μεταξύ των ορμονών, καθώς και η εξισορρόπηση της θυρεοειδούς ορμόνης είναι απαραίτητη. Η διατήρηση επαρκούς επιπέδου βιταμίνης D μπορεί επίσης να παρέχει προστασία από την σκλήρυνση κατά πλάκας και ισχύει τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες. Στην πραγματικότητα, μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που εκτίθενται περισσότερο στον ήλιο και σιτίζονται με μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνη D, είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν σκλήρυνση κατά πλάκας. Ωστόσο, γενικά οι άνδρες έχουν υψηλότερη απορρόφηση βιταμίνης D σε σύγκριση με τις γυναίκες, καθιστώντας τις γυναίκες πιο ευαίσθητες σε ανεπάρκεια βιταμίνης D αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο ανάπτυξης σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Καθοριστικής σημασίας η παχυσαρκία

Ένα από τα πιο καθοριστικά χαρακτηριστικά της σκλήρυνσης κατά πλάκας είναι η φλεγμονή και αυτή η κατάσταση συνδέεται στενά με την παχυσαρκία. Μελέτες ισχυρίζονται ότι η αύξηση των περιπτώσεων σκλήρυνσης κατά πλάκας σχετίζεται με το σωματικό λίπος. Τα ποσοστά παχυσαρκίας είναι υψηλότερα στις γυναίκες απ’ ότι στους άντρες και μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή, οδηγώντας σε σκλήρυνση κατά πλάκας. Στην πραγματικότητα, το λίπος της κοιλιάς (ένα άλλο φαινόμενο που παρατηρείται περισσότερο στις γυναίκες) συνδέεται με αυξημένη φλεγμονή.

Οι χημικές ουσίες της φλεγμονής στις γυναίκες δεν είναι οι ίδιες με αυτές των ανδρών και η μελέτη τους μπορεί να δώσει μια συγκεκριμένη απάντηση στο γιατί οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς σε αυτή την πάθηση.