ΥΓΕΙΑ

Οι ασθενείς με νεφρική νόσο αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο καρκίνος θεωρούνται παραδοσιακά ως ο κύριος κίνδυνος για την υγεία που σχετίζεται με τη χρόνια νεφρική νόσο.

Οι ασθενείς με νεφρική νόσο αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου

Τα άτομα με ήπια έως μέτρια χρόνια νεφρική νόσο και εκείνοι που έχουν προβεί σε μεταμοσχεύσεις νεφρών, μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο American Journal of Kidney Diseases, φέρνει στο φως τις λιγότερο γνωστές επιπτώσεις της νεφρική νόσου. Οι συγγραφείς της μελέτης σημειώνουν ότι ενώ οι καρδιαγγειακές παθήσεις θεωρούνται παραδοσιακά ως ο κύριος κίνδυνος για την υγεία που σχετίζεται με την ασθένεια εξίσου επικίνδυνη είναι και η εμφάνιση καρκίνου.

«Τώρα εκτιμούμε ότι όχι μόνο ένα μεγάλο ποσοστό [των ασθενών με νεφρική νόσο] αναπτύσσουν καρκίνο, αλλά ότι έχουν ιδιαίτερα κακή εξέλιξη», δήλωσε ο Abhijat Kitchlu, MD, νεφρολόγος στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο και κύριος συγγραφέας της μελέτης. Στη συνέχεια είπε: «Στα πλαίσια της μελέτης μας διαπιστώσαμε πως οι ασθενείς είχαν χειρότερη εξέλιξη σε σύγκριση με τα άτομα με φυσιολογική νεφρική λειτουργία».

Ο αυξημένος κίνδυνος όχι μόνο να διαγνωστεί με καρκίνο αλλά και να πεθάνει από την συγκεκριμένη πάθηση ένας ασθενής με νεφρική νόσο υποδηλώνει ότι απαιτούνται νέες στρατηγικές τόσο για την έγκαιρη ανίχνευση όσο και για τη θεραπεία του καρκίνου σε ασθενείς με νεφρική νόσο.

Νεφρική νόσος και αυξημένος κίνδυνος καρκίνου

Πριν από τη νέα μελέτη, ήταν ήδη γνωστό ότι οι ασθενείς με νεφρική νόσο θα μπορούσαν να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου, σύμφωνα με τον Δρ. Kitchlu. Αλλά τα κλινικά δεδομένα ήταν ελάχιστα.

Προκειμένου να κατανοήσουν καλύτερα τη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου και τα αποτελέσματα των ασθενών με νεφρική νόσο οι ερευνητές διεξήγαγαν μια πληθυσμιακή μελέτη ασθενών στο Οντάριο του Καναδά. Χρησιμοποιώντας αρχεία βάσης δεδομένων υγειονομικής περίθαλψης από το 2007 έως το 2016, οι συγγραφείς της μελέτης κατηγοριοποίησαν τους ασθενείς ανάλογα με τη νεφρική λειτουργία (μέσω δεδομένων εξετάσεων αίματος) ή με βάση εκείνους που προέβαιναν σε αιμοκάθαρση ή είχαν κάνει μεταμόσχευση νεφρού.

Σε δεδομένα από περισσότερους από πέντε εκατομμύρια ασθενείς, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 10%-15% όσων πάσχουν από νεφρική νόσο αργότερα ανέπτυξαν καρκίνο. Ο κίνδυνος καρκίνου ήταν υψηλότερος σε άτομα με ήπια έως μέτρια νεφρική νόσο (που χαρακτηρίζεται ως CKD G3a) και σε ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε μεταμοσχεύσεις νεφρών, από άτομα χωρίς νεφρική νόσο.

Ορισμένοι ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή νεφρική νόσο –συγκεκριμένα τα στάδια G3a έως 4 της CKD– και εκείνοι που προέβησαν σε μεταμοσχεύσεις νεφρών είχαν επίσης υψηλότερο κίνδυνο θανάτου λόγω καρκίνου, ιδιαίτερα από καρκίνο της ουροδόχου κύστης και των νεφρών, και πολλαπλό μυέλωμα.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, τα ευρήματα δείχνουν ότι υπάρχουν ελλείψεις στους τρόπους με τους οποίους οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης είναι σε θέση να διαγνώσουν και να θεραπεύσουν τον καρκίνο σε ασθενείς με λιγότερο σοβαρές μορφές της νόσου.

Επειδή οι ασθενείς με ήπια ή μέτρια νεφρική νόσο παρακολουθούνται για άλλα ιατρικά προβλήματα όπως ο διαβήτης, η υπέρταση και άλλα καρδιαγγειακά ζητήματα, δεν ελέγχονται απαραίτητα για τον καρκίνο.

Τι μπορούν να κάνουν οι ασθενείς και οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης

Τα ευρήματα της μελέτης είναι σημαντικά τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους κλινικούς ιατρούς, δήλωσε η Susan Quaggin επικεφαλής γιατρός νεφρολογίας και υπέρτασης στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Northwestern Feinberg.

«Αυτή η μελέτη κρούει τον κώδωνα του κινδύνου εξηγώντας ότι οι ασθενείς με νεφρική νόσο διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο όχι μόνο εμφάνισης καρκίνου αλλά και θνησιμότητας», δήλωσε η Δρ. Quaggin, η οποία δεν συμμετείχε στην πρόσφατη μελέτη. «Πρέπει πραγματικά να το γνωρίζουμε αυτό ως κλινικοί γιατροί και οι ασθενείς πρέπει να κατανοήσουν τη σύνδεση της νεφρικής νόσου με τον καρκίνο».

Μια ακόμη παράμετρος είναι ότι οι άνθρωποι συχνά δεν γνωρίζουν καν ότι πάσχουν από νεφρική νόσο, οπότε μπορεί να μην καταλαβαίνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης άλλων ιατρικών επιπλοκών, δήλωσε η Δρ. Quaggin.

Κατανόηση των παραγόντων κινδύνου της νεφρικής νόσου

Η πρώιμη νεφρική νόσος συχνά δεν έχει αναγνωρίσιμα συμπτώματα, οπότε ο προσδιορισμός των παραγόντων κινδύνου είναι συχνά ένας βασικός τρόπος για τους ανθρώπους να διαγνωστούν με την ασθένεια. Συνεπώς θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας για να εξεταστείτε εάν συντρέχουν οι παρακάτω προϋποθέσεις:

  • Διαβήτης
  • Υψηλή αρτηριακή πίεση
  • Οικογενειακό ιστορικό νεφρικής νόσου
  • Καρδιακές παθήσεις

Να σημειωθεί επίσης ότι οι Αφροαμερικανοί, οι Ισπανόφωνοι/Λατινοαμερικάνοι, οι Αμερικανοί, οι Ινδοί και οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης νεφρικής νόσου.

Εάν διαγνωστείτε με νεφρική νόσο αρκετά νωρίς, υπάρχουν πολλά φάρμακα που μπορούν να επιβραδύνουν την εξέλιξη της νεφρικής ανεπάρκειας και, ως εκ τούτου, να αποτρέψουν σχετικές επιπλοκές, δήλωσε η Δρ. Quaggin.

Η σημασία της πρόληψης

Ένας από τους τρόπους πρόληψης των τύπων καρκίνων που σχετίζονται με νεφρική νόσο είναι η πρόληψη της νεφρικής νόσου στο σύνολό της. Ενώ η γενετική μπορεί να συμβάλει στη νεφρική νόσο οι παράγοντες του τρόπου ζωής όπως ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης, η διατήρηση υγιών επιπέδων σακχάρου στο αίμα και η πρόληψη της παχυσαρκίας μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης νεφρικής νόσου.