ΥΓΕΙΑ

Πώς να φροντίσετε ένα μωρό που γεννήθηκε το καλοκαίρι

Κάθε μητέρα που φέρνει στον κόσμο το μωράκι της έχει αγωνία για το μεγάλωμά του. Στο άρθρο που ακολουθεί θα ενημερωθείτε για την καθημερινή ρουτίνα του νεογέννητου τους καλοκαιρινούς μήνες.

Πώς να φροντίσετε ένα μωρό που γεννήθηκε το καλοκαίρι

Είναι καλύτερο να βλέπει το φως της ζωής το μωράκι σας τον χειμώνα ή κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου;

Όταν ένα μωράκι γεννιέται το καλοκαίρι έχει περισσότερα οφέλη απ’ ότι τον χειμώνα. Τα νεογνά δεν χρειάζεται να είναι υπερβολικά ντυμένα όπως τους χειμερινούς μήνες. Έτσι είναι ευκολότερο να κινηθούν με μεγαλύτερη άνεση καθώς δεν παρεμποδίζονται από στρώματα ρούχων γεγονός που θα τα βοηθήσει στην ανάπτυξή τους. Επίσης και η ίδια η μητέρα θα κάνει με μεγαλύτερη ευκολία την υγιεινή του μωρού.

Στη χώρα μας το καλοκαίρι είναι ιδιαίτερα ζεστό οπότε δώστε προσοχή στα ακόλουθα σημεία έτσι ώστε να διαχειριστείτε με μεγαλύτερη άνεση την καθημερινή περιποίηση του παιδιού σας.

Ντύστε το μωρό σύμφωνα με τη θερμοκρασία σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους

Τα νεογέννητα δεν μπορούν να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους, έτσι τα μωρά που είναι πολύ κρύα δεν μπορούν να ζεσταθούν, και εκείνα που θερμαίνονται δεν μπορούν να δροσιστούν.

Ελέγχετε τακτικά το μωράκι σας για να βεβαιωθείτε ότι αισθάνεται άνετο, δροσερό και χαλαρά. Βεβαιωθείτε ότι δεν είναι κόκκινο και δεν τρέμει από το κρύο. Αφήστε τα μωρά να φορούν μόνο πάνες, αλλά ντύστε τα με ένα φορμάκι και καλτσάκια αν έχετε ανάψει κλιματισμό.

Βγείτε έξω τις λιγότερο θερμές ώρες της ημέρας

Γενικότερα το καλοκαίρι προσπαθήστε να μην βγείτε έξω όταν ο ήλιος καίει και η θερμοκρασία είναι στο «κόκκινο». Συγκεκριμένα προσπαθήστε να βγαίνετε μέχρι τις 9:00 το πρωί και μετά τις 18:00 όταν ο ήλιος δεν καίει τόσο πολύ. Όταν έχει καύσωνα καλό θα ήταν να μένει το μωρό σε ένα δροσερό περιβάλλον σκεπασμένο αν χρειάζεται με ένα σεντονάκι από το να εκτίθεται σε υψηλές θερμοκρασίες.

Φροντίστε το μωρό σας να είναι καλά ενυδατωμένο

Τουλάχιστον μέχρι την ηλικία των έξι μηνών, μην προσθέσετε νερό στη διατροφή του μωρού. Όμως αν θηλάζετε, προσπαθήσετε να του δίνετε συχνότερα γάλα ειδικά τις πολύ ζεστές ημέρες ώστε να είναι καλά ενυδατωμένο.

Εάν το μωρό τρώει με μπιμπερό, ζητήστε από τον παιδίατρό σας οδηγίες σχετικά με τον πόσο γάλα μπορεί να πιεί την ημέρα. Με αυτόν τον τρόπο, το μωρό θα παραμείνει ενυδατωμένο, χωρίς ωστόσο να έχει φάει περισσότερο από το επιβαλλόμενο.

Το μωρό πρέπει να παράγει αρκετά ούρα κάτι που θα το διαπιστώσετε καθώς θα πρέπει να του αλλάζετε πάνες πέντε έως έξι φορές την ημέρα. Αν τα ούρα είναι λιγότερο ίσως το μωρό σας είναι αφυδατωμένο. Σε κάθε περίπτωση ζητήστε τη συμβουλή του γιατρού σας.

Δροσίστε το μωρό όσο πιο συχνά μπορείτε

Τα μεγαλύτερα παιδιά και τα μωρά αγαπούν να πιτσιλίζουν το νερό. Εάν το βρέφος αισθάνεται ζεστό, κατεβάστε τη θερμοκρασία του σώματός του με ένα σύντομο, χλιαρό λουτρό στο νεροχύτη ή βουτήξτε το μωράκι σας σε μια μεγάλη λεκάνη ή παιδική πισίνα ακολουθείτε προσεκτικά τους κανόνες ασφαλείας. Συγκεκριμένα μην αφήνετε ούτε ένα δευτερόλεπτο το μωρό μόνο του καθώς μπορεί να βυθιστεί στο νερό και να πνιγεί.

Φροντίστε τον εαυτό σας

Οι μητέρες που θηλάζουν χάνουν πολλά υγρά τις ζεστές μέρες όταν ταΐζουν το μωρό τους. Πιείτε πολύ νερό ή απολαύστε ένα παγωτό. Επίσης, καταναλώστε φρούτα, σαλάτες και γιαούρτια καθώς είναι πιο δροσερά. Έτσι και εσείς θα έχετε δυνάμεις και θα αισθάνεστε πιο άνετα και το μωράκι σας θα απολαμβάνει τη συντροφιά και την φροντίδα σας.