ΥΓΕΙΑ

Αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα: Οι 4 παράγοντες κινδύνου για αυτόν τον τύπο νωτιαίας αρθρίτιδας

Οι μεταβλητές που φαίνεται να αυξάνουν τον κίνδυνο για αυτή την πάθηση είναι εκτός του ελέγχου μας.

Αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα: Οι 4 παράγοντες κινδύνου για αυτόν τον τύπο νωτιαίας αρθρίτιδας

Η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα είναι μια σπάνια πάθηση που ορίζεται από φλεγμονή στις αρθρώσεις και τους ιστούς της σπονδυλικής στήλης, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε δυσκαμψία της σπονδυλικής στήλης. Όταν είναι βαριάς μορφής, τα μικρά οστά στη σπονδυλική στήλη μπορούν πραγματικά να ενωθούν μεταξύ τους, λέει το Εθνικό Ινστιτούτο Αρθρίτιδας και Μυοσκελετικές και Δερματικές Παθήσεις (NIAMS).

Τι πυροδοτεί αυτή τη φλεγμονώδη διαδικασία; Οι ειδικοί δεν ξέρουν, αν και υπάρχει λόγος να υποπτευθούν ότι τα γονίδιά μας μπορεί να εμπλέκονται.

Τι προκαλεί αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα;

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των ΗΠΑ (NLM) δείχνει μια συσχέτιση μεταξύ της αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας και μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται HLA-B27, η οποία βρίσκεται στην επιφάνεια των λευκών αιμοσφαιρίων που καταπολεμούν τις λοιμώξεις. Πιο συγκεκριμένα, μια μετάλλαξη σε ένα γονίδιο που ονομάζεται HLA-B παράγει αυτή την πρωτεΐνη, η οποία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο της αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας, σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ.

Έτσι, ενώ η ακριβής αιτία της αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας είναι άγνωστη, έχουν προκύψει μερικά στοιχεία που «ρίχνουν φως».

«Γνωρίζουμε ότι είναι μια φλεγμονώδης διαδικασία. Υπάρχει κάποια γενετική προδιάθεση σε αυτό, ειδικά ως σύνδεσμος με τον δείκτη HLA-B27», εξηγεί ο Nick Shamie, MD, επικεφαλής ορθοπεδικής χειρουργικής της σπονδυλικής στήλης και καθηγητής ορθοπεδικής χειρουργικής και νευροχειρουργικής στην Ιατρική Σχολή του UCLA.

Αλλά, όπως λέει ο Δρ. Shamie, «δεν γνωρίζουμε αν υπάρχουν περιβαλλοντικοί παράγοντες που επηρεάζουν τον πάσχοντα να έχει μεγαλύτερη προδιάθεση στη νόσο, ούτε ξέρουμε αν υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε για να το αποτρέψουμε από το να συμβεί».

Μια υπόθεση είναι ότι οι αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου μπορεί να προκαλέσουν ανοσολογική απόκριση που οδηγεί σε αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, ιδιαίτερα σε ασθενείς με HLA- B27.

1643646966403-282492873-spondyliki-stili.jpg

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα;

Ενώ ο καθένας μπορεί να αναπτύξει αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, ορισμένα παράγοντες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο και περιλαμβάνουν:

Θετική δοκιμή HLA-B27

Εάν ο γιατρός σας υποψιάζεται αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, πιθανότατα θα κάνετε μια εξέταση αίματος HLA- B27. Η παρουσία αυτής της πρωτεΐνης υποδηλώνει ότι διακινδύνετε περισσότερο να νοσήσετε. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι είναι θετικοί για HLA-B27 και ποτέ δεν αναπτύσσουν αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα αλλά ισχύει και το αντίθετο επίσης.

Η συσχέτιση μεταξύ της αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας, και αυτού του δείκτη αίματος ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με τη φυλή και την εθνικότητα. Ενώ το 95% των λευκών με αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, είναι θετικοί για HLA-B27, μόνο το 50% των μαύρων είναι θετικοί στο HLA-B27.

Εν τω μεταξύ, οι επιστήμονες έχουν αρχίσει να αναγνωρίζουν άλλα γονίδια που μπορεί να διαδραματίσουν ρόλο στην αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα. Υπάρχουν πλέον τουλάχιστον 60, συμπεριλαμβανομένων των ERAP 1, IL-12, IL-17 και IL-23. Επίσης πολλά γονίδια εμπλέκονται στην πρόκληση της πάθησης και όχι ένα μόνο.

Οικογενειακό ιστορικό

Πόσο επηρεάζει το οικογενειακό ιστορικό τον κίνδυνο ανάπτυξης αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας; Δυστυχώς έχοντας έναν συγγενή πρώτου βαθμού (γονέα, αδελφό ή παιδί) με αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα σημαίνει ότι είναι πιο πιθανό να αναπτύξετε αυτή τη χρόνια ασθένεια. Ωστόσο πολλαπλοί γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες παίζουν ρόλο στον προσδιορισμό του κινδύνου.

Ηλικία

Τα συμπτώματα της αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας συνήθως ξεκινούν μεταξύ των ηλικιών 17 και 45, σημειώνει η κλινική του Κλίβελαντ.

«Είναι γνωστό ότι κορυφώνεται στη δεύτερη και τρίτη δεκαετία της ζωής», λέει ο Δρ. Shamie. Μπορεί ωστόσο να εμφανιστεί ακόμη και σε παιδιά και ηλικιωμένους ενήλικες.

spondiliki-stili.jpg

Πώς σχετίζεται η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα με άλλες φλεγμονές

Τα άτομα με νόσο του Crohn, ελκώδη κολίτιδα ή ψωρίαση μπορεί να είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα.

Είναι το σεξ ένας παράγοντας κινδύνου για αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα;

Οι ειδικοί πίστευαν ότι η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα επηρέασε κυρίως τους άνδρες, πιστεύοντας ότι ήταν κυρίως μια ανδρική ασθένεια. Οι γυναίκες, όμως, είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν φλεγμονή από τη σύντηξη των οστών.

Παραμένει αλήθεια ότι οι άρρενες διαγιγνώσκονται συχνότερα από τις γυναίκες που αντιπροσώπευαν το 47% των ασθενών 2016, σύμφωνα με ανάλυση που χρηματοδοτήθηκε από τον φαρμακευτικό κολοσσό Eli Lilly and Company, η οποία δημοσιεύθηκε στο BMJ Rheumatology το 2019.

Μια ανασκόπηση του 2020 στη Ρευματολογία διαπιστώνει ότι τα ποσοστά νόσησης είναι παρόμοια και για τα δύο φύλα. Μια ανάλυση των διαφορών μεταξύ των φύλων που δημοσιεύθηκε το 2018 στις Τρέχουσες Ρευματοολογικές Εκθέσεις διαπιστώνει ότι οι γυναίκες με την εν λόγω νόσο αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις στη διάγνωση, λιγότερο αποτελεσματική θεραπεία και μεγαλύτερη εξέλιξη της πάθησης από τους άνδρες.

Τι μπορεί να προκαλέσει έξαρση αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας;

Όπως και με άλλες φλεγμονώδεις καταστάσεις, τα συμπτώματα της αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας μπορούν να αυξάνονται και να εξασθενούν με την πάροδο του χρόνου. Οι παράγοντες που εμπλέκονται μπορεί να διαφέρουν από το ένα άτομο στο άλλο, αλλά οι δυνατότητες μπορεί να περιλαμβάνουν:

Υπερδραστηριότητα

Δραστηριότητες που καταπονούν το σώμα και τις πληγείσες περιοχές μπορεί μερικές φορές να οδηγήσουν σε έξαρση του πόνου και να απαιτήσουν ανάπαυση και φαρμακευτική αγωγή.

Η φυσικοθεραπεία επίσης συμβάλει στη διαχείριση της αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας, καθώς ενισχύει τους μυς που πρέπει να υποστηρίξουν τις αρθρώσεις που επηρεάζονται περισσότερο.

spondyliki-stili.jpg

Πίεση

Οποιοδήποτε είδος πόνου μπορεί να προκληθεί από περιβαλλοντικούς στρεσογόνους παράγοντες, και αυτό περιλαμβάνει ψυχολογικούς στρεσογόνους παράγοντες όπως κατάθλιψη, αυξημένο άγχος και οικογενειακούς στρεσογόνους παράγοντες. Αυτού του είδους οι στρεσογόνοι παράγοντες μπορούν να κάνουν τα παυσίπονα λιγότερο αποτελεσματικά, οπότε είναι σημαντικό για τους ασθενείς και τους γιατρούς να συνεργαστούν για να διαχειριστούν το εξωτερικό άγχος.

«Ο σωστός ύπνος, η φροντίδα του εαυτού σας και το σωστό φαγητό μπορούν όλα να μειώσουν το επίπεδο άγχους σας», λέει ο Δρ. Shamie.

Καιρικές συνθήκες

Ο τόπος διαμονής μπορεί να έχει αντίκτυπο στην κατάσταση της υγείας σας. Σε γενικές γραμμές, ο κρύος καιρός σε ασθενείς με αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα κάνει τους πάσχοντες να αισθάνονται λίγο χειρότερα.

Κάπνισμα

Οι καπνιστές και ιδιαίτερα οι άνδρες τείνουν να νοσούν πιο βαριά από εκείνους που δεν καπνίζουν, σημειώνει το Ίδρυμα Αρθρίτιδας. Το κάπνισμα μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα ενώ η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των συμπτωμάτων και μια συνολική καλύτερη ποιότητα ζωής.