ΥΓΕΙΑ

Στοματικά διαλύματα: Πόσο ασφαλή είναι, ποιοι πρέπει να τα χρησιμοποιούν

Τα στοματικά διαλύματα που σκοτώνουν τα βακτήρια της στοματικής κοιλότητας, εξοντώνουν επίσης τους ωφέλιμους μικροοργανισμούς, ακόμη και αυτούς που παράγουν χημικές ουσίες- «κλειδιά» για την υγεία της καρδιάς και του ανοσοποιητικού συστήματος, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Στοματικά διαλύματα: Πόσο ασφαλή είναι, ποιοι πρέπει να τα χρησιμοποιούν

Ο Δρ. Kami Hoss, οδοντίατρος με έδρα το Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια και μέλος του Συμβουλίου της Οδοντιατρικής Σχολής του UCLA, προειδοποιεί ότι τα στοματικά διαλύματα δεν σκοτώνουν μόνα τα επικίνδυνα βακτήρια, αλλά και αυτά που παράγουν μονοξείδιο του αζώτου -μια χημική ουσία που παράγεται κατά τη διάσπαση των τροφίμων- που έχει συνδεθεί με τη βελτιωμένη αρτηριακή πίεση και καλύτερη υγεία της καρδιάς.

Τα στοματικά διαλύματα έχουν ενοχοποιηθεί στο παρελθόν για αύξηση του κινδύνου υψηλής αρτηριακής πίεσης και καρκίνου. Τα ευρήματα αυτά ωστόσο δεν έχουν επιβεβαιωθεί από μεγαλύτερες μελέτες, και οι γιατροί συμφωνούν ότι τα στοματικά διαλύματα παραμένουν ασφαλή και αποτελεσματικά για τη βελτίωση της αναπνοής και την αφαίρεση της οδοντικής πλάκας.

Η Αμερικανική Οδοντιατρική Ένωση (ADA) υποστηρίζει ότι πρέπει να χρησιμοποιούνται παράλληλα με το βούρτσισμα των δοντιών και όχι περισσότερο από δύο φορές την ημέρα από άτομα άνω των έξι ετών.

Ο Hoss έγραψε στο βιβλίο του, «Εάν το στόμα σας μπορούσε να μιλήσει: Ένας οδηγός για τη στοματική υγεία και τον αντίκτυπό της στη ζωή σας», ότι τα στοματικά διαλύματα σκοτώνουν όλα τα βακτήρια, εκτός από τα επικίνδυνα.

«Στη συνέχεια είναι έτοιμα να αποικίσουν ξανά το στόμα, εντελώς ανεξέλεγκτα από τους οργανισμούς που τα κρατούσαν μακριά».

Ένας από τους οργανισμούς που σκοτώνεται παράγει το χημικό μονοξείδιο του αζώτου, το οποίο συνδέεται με τη βελτίωση της αρτηριακής πίεσης.

Μελέτη του 2013 διαπίστωσε ότι η αρτηριακή πίεση αυξήθηκε όταν οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν στοματικά διαλύματα που σκότωναν τα βακτήρια. Χρησιμοποιούσαν όμως στοματικό διάλυμα που περιέχει χλωρεξιδίνη, η οποία χορηγείται μόνο με ιατρική συνταγή και στη μελέτη συμμετείχαν μόνο 19 άτομα.

Το μονοξείδιο του αζώτου βοηθά τα κύτταρα να επικοινωνούν, αλλά δεν είναι σαφές εάν οι ποσότητες που παράγονται από τα βακτήρια στο στόμα απορροφώνται και χρησιμοποιούνται για το σκοπό αυτό.

Οι ειδικοί έχουν επισημάνει επίσης ότι θα μπορούσε να βοηθήσει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού να επικοινωνούν, οδηγώντας τα να ανταποκρίνονται ταχύτερα σε μια λοίμωξη.

Έχει επίσης υποστηριχθεί ότι μπορεί να βελτιώσει την απόδοση των μυών επιτρέποντας στα κύτταρα να λειτουργούν πιο γρήγορα.

Καμία μελέτη δεν έχει αποδείξει ωστόσο, ότι τα στοματικά διαλύματα μπορούν να βλάψουν το ανοσοποιητικό ή να μειώσουν τις αθλητικές επιδόσεις.

Μελέτη του 2014 υπέδειξε ότι τα στοματικά διαλύματα που περιέχουν αλκοόλ μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο στοματικού καρκίνου. Αντικρούοντας αυτή την άποψη, άλλοι επιστήμονες επισήμαναν ότι η μελέτη βασίστηκε σε άτομα που χρησιμοποιούσαν στοματικό διάλυμα πάνω από τρεις φορές την ημέρα.

Οι οδοντίατροι λένε ότι τα στοματικά διαλύματα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο παράλληλα με το βούρτσισμα των δοντιών δύο φορές την ημέρα και τη χρήση οδοντικού νήματος.

Υποστηρίζουν επίσης ότι είναι ασφαλή και μπορούν να βοηθήσουν στον καθαρισμό του στόματος από τα υπολείμματα τροφών και να φτάσουν σε σημεία που δεν φτάνει η οδοντόβουρτσα.

Όσοι τα χρησιμοποιούν θα πρέπει να γνωρίζουν όμως ότι αυτά που περιέχουν αλκοόλ μπορεί να στεγνώνουν το στόμα.

Αυτοί που πρέπει να τα χρησιμοποιούν, είναι όσοι πάσχουν από περιοδοντική νόσο, επειδή έτσι απομακρύνουν τα βακτήρια που την προκαλούν.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι τα στοματικά διαλύματα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται από παιδιά κάτω των έξι ετών, επειδή υπάρχει κίνδυνος να καταπιούν το υγρό.

Οι νέες επισημάνσεις έρχονται σε συνέχεια επιστημονικών ενδείξεων ότι τα στοματικά διαλύματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη θεραπεία ασθενών με Covid.

Οι εργαστηριακές δοκιμές δείχνουν ότι οι χημικές ουσίες που περιέχουν τα στοματικά διαλύματα μπορούν να σκοτώσουν τον Covid σε μόλις 30 δευτερόλεπτα, δεν έχουν επιβεβαιωθεί όμως ακόμη από κλινικές μελέτες.

Σειρά μελετών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, συνέδεσαν την κακή στοματική υγιεινή με σοβαρή Covid. Κάποιοι υποστηρίζουν ωστόσο ότι η κακή κατάσταση των δοντιών μπορεί απλώς να είναι ενδεικτική γενικής κακής υγείας.

Σύμφωνα με μία θεωρία, αφού ο Covid μολύνει τη ρινική κοιλότητα εξαπλώνεται και στο στόμα. Μόλις φτάσει λοιπόν εκεί, μετακινείται μέσω των ούλων στην κυκλοφορία του αίματος και εξαπλώνεται στο υπόλοιπο σώμα.

Πηγή: Mail Online