ΥΓΕΙΑ

Η ανοσοθεραπεία θέτει τον καρκίνο του ορθού σε ύφεση

Ένας από τους συγγραφείς της μελέτης είπε ότι «πιστεύει ότι είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό στην ιστορία του καρκίνου».

Η ανοσοθεραπεία θέτει τον καρκίνο του ορθού σε ύφεση

Μια μικρή κλινική δοκιμή στην πόλη της Νέας Υόρκης οδήγησε τον καρκίνο του ορθού σε ύφεση για κάθε ασθενή που εμπλέκεται με την νόσο χρησιμοποιώντας μια μοναδική ανοσοθεραπευτική θεραπεία.

Η δοκιμή, η οποία δημοσιεύθηκε αργότερα ως άρθρο στο New England Journal of Medicine, προσέφερε σε όλους τους ασθενείς που συμμετείχαν τη θεραπεία ανοσοθεραπείας «Dostarlimab» - η οποία στη συνέχεια κατέπληξε τους γιατρούς καθώς επέστρεψε ποσοστό επιτυχίας 100% για όλους τους ασθενείς σε κλινικές δοκιμές. Η ανοσοθεραπεία είχε συρρικνώσει τους όγκους που είχαν οι ασθενείς πολύ πιο γρήγορα από ό,τι περίμεναν οι ιατροί.

Η θεραπεία ελεγχόταν για καρκίνο του παχέος εντέρου. Η δοκιμή υποστηρίχθηκε από τον κατασκευαστή φαρμάκων GlaxoSmithKline και διευθυνόταν από γιατρούς στο Κέντρο Καρκίνου Memorial Sloan Kettering.

Ένας από τους συγγραφείς της εφημερίδας, ο Δρ. Luis A. Diaz, είπε στους New York Times ότι «πιστεύει ότι είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό στην ιστορία του καρκίνου». Άλλοι ειδικοί είπαν ότι η δοκιμή πρέπει να επαναληφθεί.

Οι ασθενείς

Πριν από αυτή τη δοκιμή, οι συμμετέχοντες είχαν υποβληθεί σε δύσκολες θεραπείες που περιελάμβαναν χημειοθεραπεία και χειρουργική επέμβαση που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σοβαρές παρενέργειες ή δυσλειτουργίες. Οι ασθενείς αποφάσισαν επίσης να συμμετάσχουν μην πιστεύοντας ότι οι όγκοι θα εξαφανίζονταν, σύμφωνα με τους Times.

Ωστόσο, όχι μόνο οι ασθενείς δεν χρειάστηκαν άλλη θεραπεία, αλλά κανένας από αυτούς δεν παρουσίασε στοιχεία για όγκους του ορθού - ακόμη και μετά από περισσότερες μαγνητικές τομογραφίες, σαρώσεις PET, βιοψίες και φυσικές εξετάσεις. Επιπλέον, κανένας από τους ασθενείς δεν υπέστη σοβαρές παρενέργειες ούτε χρειάστηκε περαιτέρω χειρουργική επέμβαση ή χημειοθεραπεία. Το συγκλονιστικό είναι πως ο καρκίνος δεν έχει επιστρέψει σε κανέναν από τους ασθενείς.

Τι προσφέρει η ανοσοθεραπεία

Η ανοσοθεραπεία χρησιμοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού ως σύμμαχο κατά του καρκίνου, σύμφωνα με το Memorial Sloan Kettering Cancer Center. Ο Δρ. Ντίαζ δήλωσε ότι ο καλύτερος τρόπος για να χρησιμοποιηθεί η ανοσοθεραπεία για την καταπολέμηση του καρκίνου ήταν να συμπεράνουμε ποιος από τους ασθενείς θα ωφεληθεί περισσότερο από αυτήν και να τη λάβει αμέσως.

Ένας παράγοντας ανοσοθεραπείας που ονομάζεται αναστολέας σημείου ελέγχου είναι σε θέση να βοηθήσει τα ανοσοκύτταρα να επιτεθούν στα καρκινικά κύτταρα στο σώμα, αποτρέποντας έτσι την ανάπτυξη ενός όγκου.

Οι γιατροί που συμμετέχουν στη δοκιμή θέλουν όσοι έχουν όγκους καρκίνου του ορθού να γνωρίζουν ότι η κλινική δοκιμή συνεχίζει να αυξάνεται και να εγγράφει νέους ασθενείς, σύμφωνα με το Κέντρο Καρκίνου Kettering.