ΥΓΕΙΑ

Μπορεί ο καφές να προκαλέσει αποβολή, πρόωρο τοκετό και άλλα προβλήματα εγκυμοσύνης;

Δεν χρειάζεται πλέον να εγκαταλείψετε την αγαπημένη σας συνήθεια, όπως επιβεβαιώνεται από νέα έρευνα κάτι που σίγουρα δίνει χαρά σε πολλές γυναίκες που βρίσκονται σε ενδιαφέρουσα. 

Μπορεί ο καφές να προκαλέσει αποβολή, πρόωρο τοκετό και άλλα προβλήματα εγκυμοσύνης;

Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση καφέ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν συσχετίζεται με αποβολή, θνησιγένεια, βάρος γέννησης, ηλικία κύησης και πρόωρο τοκετό.

Τι αναφέρει η μελέτη

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία επιβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και δεν υπάρχει κανένας λόγος μια εγκυμονούσα να μην απολαμβάνει μια κούπα καφέ το πρωί όπως έκανε πρωτύτερα.

Η μεντελική τυχαιοποίηση (MR) που χρησιμοποιήθηκε στο πλαίσιο της μελέτης είναι μια τεχνική για την εξέταση της αιτιώδους σχέσης μεταξύ της μεταβλητής έκθεσης και της ασθένειας σε μελέτες παρατήρησης.

«Επειδή δεν μπορούμε να ζητάμε από τις γυναίκες να πίνουν συνταγογραφούμενες ποσότητες καφέ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, χρησιμοποιήσαμε γενετικές αναλύσεις για να μιμηθούν μια τυχαιοποιημένη δοκιμή ελέγχου», είπε ο Δρ. Daniel Hwang.

Οι εν λόγω ερευνητές χρησιμοποίησαν 8 διαφορετικές γενετικές παραλλαγές για να δουν εάν η κατανάλωση καφέ συνδέεται με ορισμένα αποτελέσματα του τοκετού.

Το έγγραφο με κριτές που δημοσιεύτηκε στην Ακαδημαϊκή μελέτη της Οξφόρδης χρησιμοποίησε γενετικά δεδομένα για να επαληθεύσει αυτά τα στοιχεία.

Οι ερευνητές Δρ. Gunn-Helen Moen, Dr. Daniel Hwang και Caroline Brito Nunes από το Ινστιτούτο Μοριακής Βιοεπιστήμης του UQ δεν μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν εάν η κατανάλωση καφέ επηρεάζει άλλους παράγοντες στην εγκυμοσύνη.

Όπως αναφέρεται στην ερευνητική εργασία, αλλαγές που προκαλούνται από την εγκυμοσύνη στη φαρμακοκινητική της καφεΐνης και των μεταβολιτών της, ο μεταβολισμός της καφεΐνης μιας γυναίκας μειώνεται και η συγκέντρωση του ενεργού μεταβολίτη αυξάνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ειδικά στο τρίτο τρίμηνο λόγω φυσιολογικών αλλαγών. Αυτό σημαίνει ότι η μειωμένη δραστηριότητα των ηπατικών ενζύμων είναι η βασική αιτία. Για την ιστορία αξίζει να σημειωθεί πως το 70% των γυναικών στις Ηνωμένες Πολιτείες καταναλώνουν καφέ, χρησιμοποιώντας τον ως κύρια πηγή καφεΐνης.

egkies.jpg

Πίνετε λιγότερο καφέ;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επιβεβαίωσε ότι οι έγκυες γυναίκες πρέπει να πίνουν λιγότερο από 300 mg καφεΐνης, ανάλογη με 2-3 φλιτζάνια καφέ, σύμφωνα με την Δρ. Gunn-Helen Moen. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι δύσκολο να διαχωριστεί ο καφές από άλλα συστατικά όπως η χρήση ναρκωτικών και αλκοόλ, καθώς δεν παρακολουθούνται ξεχωριστά.

«Όταν πρόκειται για τη διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οι γυναίκες συμβουλεύονται συχνά από τον γυναικολόγο τους να εξαλείψουν πολλά τρόφιμα και ποτά από τη διατροφή τους αλλά αυτή η μελέτη δείχνει ότι μπορούν ακόμα να απολαύσουν τον καφέ χωρίς να ανησυχούν για τον αυξανόμενο κίνδυνο αυτών των αποτελεσμάτων εγκυμοσύνης», δήλωσε ο Δρ. Hwang.

Το τμήμα του ινστιτούτου υποστήριξε ότι αν και είναι αποδεκτό για τις έγκυες γυναίκες να πίνουν καφεΐνη, δεν πρέπει να ενθαρρύνονται να πίνουν υπερβολικές ποσότητες, καθώς το ινστιτούτο δεν μπορεί να επιβεβαιώσει εάν η πρόσληψη καφεΐνης μπορεί να επηρεάσει ή όχι άλλα στοιχεία της εμβρυϊκής ανάπτυξης.