ΥΓΕΙΑ

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την πνευμονική αρτηριακή υπέρταση

Η Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση (ΠΑΥ), είναι μια σπάνια νόσος, η οποία εμφανίζεται στις αρτηρίες που συνδέουν την καρδιά με τους πνεύμονες.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την πνευμονική αρτηριακή υπέρταση

Η εξέλιξη της νόσου οδηγεί σε περιορισμό της ροής του αίματος στις πνευμονικές αρτηρίες, με αποτέλεσμα την αύξηση της πίεσης στα πνευμονικά αγγεία.

Η υπέρταση, που παρατηρείται, επιβαρύνει την καρδιακή λειτουργία και πιο συγκεκριμένα τη δεξιά πλευρά της καρδιάς, οδηγώντας σε καρδιακή ανεπάρκεια και πρόωρο θάνατο του ασθενούς.

Όταν αυξάνεται η πίεση στους πνεύμονες για διάφορους λόγους, στους οποίους περιλαμβάνονται και οι συγγενείς καρδιοπάθειες, τότε οι πνεύμονες και η δεξιά πλευρά της καρδιάς πρέπει να δουλέψουν πολύ πιο σκληρά από το φυσιολογικό. Έτσι, οι ασθενείς παρουσιάζουν συμπτώματα με πιο συχνό την πολύ έντονη δύσπνοια, που εκδηλώνεται με την παραμικρή προσπάθεια, ακόμα κι όταν κάνουν λίγα βήματα.

Η δύσπνοια που επιτείνεται και επιμένει, είναι ένα από τα βασικά συμπτώματα της πνευμονικής αρτηριακής υπέρτασης.

Υπολογίζεται ότι 10% των ανθρώπων με συγγενείς καρδιοπάθειες αναπτύσσουν πνευμονική αρτηριακή υπέρταση.

Άλλα συμπτώματα της Πνευμονικής Αρτηριακής Υπέρτασης είναι:

  • η ζάλη
  • η κόπωση
  • ο πόνος (αίσθημα σύσφιξης) στον θώρακα
  • το συγκοπτικό επεισόδιο
  • το περιφερικό οίδημα

Η νόσος χωρίζεται σε τέσσερα λειτουργικά στάδια, ανάλογα με τη βαρύτητα των συμπτωμάτων και τον αντίκτυπό τους στη σωματική δραστηριότητα των ασθενών. Οι ασθενείς που βρίσκονται στα στάδια 3 και 4 έχουν συνεχή δύσπνοια και κόπωση, ακόμα και κατά τη διάρκεια απλών, καθημερινών εργασιών, όπως το ντύσιμο και η κάλυψη μικρών αποστάσεων.

Στις σύγχρονες θεραπευτικές μεθόδους για την αντιμετώπιση της νόσου περιλαμβάνονται φάρμακα που βελτιώνουν τα συμπτώματα και αυξάνουν το προσδόκιμο επιβίωσης των πασχόντων, οι οποίοι μέχρι πρόσφατα ήλπιζαν μόνο στη μεταμόσχευση πνευμόνων.

Η έγκαιρη διάγνωση και η άμεση έναρξη της θεραπευτικής αγωγής για την πνευμονική αρτηριακή υπέρταση μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο αναμένονται 1.000 νέοι ασθενείς με συγγενή καρδιοπάθεια.

Ένα στα εκατό νεογνά γεννιέται με κάποιας μορφής συγγενή καρδιοπάθεια, ενώ περίπου 10% των ασθενών με συγγενή καρδιοπάθεια μπορεί να εμφανίσει πνευμονική αρτηριακή υπέρταση.