ΥΓΕΙΑ

H έγκαιρη διάγνωση της πνευμονικής αρτηριακής υπέρτασης, οδηγεί στην καλύτερη θεραπεία των ασθενών

H έγκαιρη διάγνωση της πνευμονικής αρτηριακής υπέρτασης, οδηγεί στην καλύτερη θεραπεία των ασθενών

Η Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση (ΠΑΥ) είναι μια σπάνια νόσος η οποία, προσβάλλει κάθε χρόνο μόνο στην Ευρώπη περίπου 5-10 άτομα ανά εκατομμύριο πληθυσμού και σχετίζεται με δομικές αλλαγές στις πνευμονικές αρτηρίες, δηλαδή στα αγγεία που μεταφέρουν το αίμα από την καρδιά στους πνεύμονες. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, στην ΠΑΥ οι πνευμονικές αρτηρίες συστέλλονται και στενεύουν, μειώνοντας τη ροή του αίματος προς τους πνεύμονες και αυξάνοντας την πίεση στην πνευμονική αρτηρία, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται η καρδιά και ο ασθενής να νιώθει δύσπνοια και κόπωση.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση «προτιμά» συχνότερα τις γυναίκες από ότι τους άνδρες και εμφανίζεται σε άτομα μέσης ηλικίας, δηλαδή γύρω στα 50 με 65 έτη. Παρόλα αυτά, μπορεί να εμφανισθεί και σε άτομα νεαρής ηλικίας.

Σαν σπάνια ασθένεια, είναι δύσκολο να διαγνωστεί και μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν γνωρίζει ότι μπορεί να πάσχει από Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση, ακόμα και αν υπάρχει η προδιάθεση καθώς, υπάρχουν περιπτώσεις που η νόσος μπορεί να εμφανίζεται σε ανάμεσα σε άλλες παθήσεις όπως είναι οι συγγενείς καρδιοπάθειες ή τα νοσήματα συνδετικού ιστού.

Η έγκαιρη και σωστή διάγνωση οδηγεί στην καλύτερη θεραπεία καθότι η Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου και είναι ζωτικής σημασίας να επιβραδυνθεί η εξέλιξη της νόσου.

1.jpg

Ψηφιακή πλατφόρμα ενημέρωσης για τον Έλληνα ασθενή

Στην Ελλάδα, η φαρμακευτική εταιρεία Janssen Ελλάδος στο πλαίσιο της ενημέρωσης & ευαισθητοποίησης του κοινού για την Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση πήρε μια σημαντική πρωτοβουλία και έθεσε σε εφαρμογή, μία ψηφιακή πλατφόρμα ενημέρωσης στα ελληνικά (PH Human) θέλοντας με αυτό τον τρόπο να συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση του κοινού.

Η ψηφιακή πλατφόρμα PH Human δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να ενημερωθεί αναλυτικά για την ασθένεια, να αντιληφθεί ότι μπορεί να ζει καλά, να ερωτευθεί, να σταδιοδρομήσει επαγγελματικά έχοντας Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση. Μέσα στην πλατφόρμα, άτομα που ζουν με ΠΑΥ μοιράζονται τις εμπειρίες τους με το κοινό, και έτσι, το εύρος των πληροφοριών που θα βρει ο επισκέπτης μέσα σε αυτή, του προσφέρει την ικανοποίηση ότι υπάρχει μια διέξοδος άμεσης επικοινωνίας με συνανθρώπους του που βιώνουν το ίδιο πρόβλημα.

«Όλοι οι άνθρωποι που ζουν με Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση αξίζουν πρόσβαση στην καλύτερη δυνατή φροντίδα και, μέσω του προγράμματος PH Human, έχουν την δυνατότητα να λάβουν χρήσιμες πληροφορίες, εργαλεία, συμβουλές και τη δυνατότητα επικοινωνίας με ειδικούς».

H έγκαιρη διάγνωση της Πνευμονικής Αρτηριακής Υπέρτασης, οδηγεί στην καλύτερη θεραπεία των ασθενών. Για να γίνει όμως η έγκαιρη διάγνωση καλό θα είναι, και οι ίδιοι οι ασθενείς και οι οικείοι τους, να είναι ενημερωμένοι. Οι ειδικοί έχουν επισημάνει κατά καιρούς το πόσο σημαντική είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού διότι, αν η νόσος δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση της καρδιάς και σε καρδιακή ανεπάρκεια

Η καμπάνια της Janssen Ελλάδος «ΔΩΣΕ ΑΝΑΣΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ» υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Πνευμονικής Υπέρτασης (ΕΕΜΠΥ) και του Πανελλήνιου Συλλόγου Ασθενών & Φροντιστών με Πνευμονική Υπέρταση, έχει ως στόχο να ενημερώσει αλλά και να ευαισθητοποιήσει το κοινό για την Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση.

Ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια, σε μία δύσκολη περίοδο λόγω της πανδημίας, για την αναγνώριση της ασθένειας και την αναζήτηση θεραπείας. Και ο λόγος είναι, ότι επειδή τα πρώιμα συμπτώματα της νόσου μοιάζουν με αυτά αρκετών καρδιακών και αναπνευστικών καταστάσεων, συνήθως αγνοούνται εσφαλμένα και η επίσκεψη στον γιατρό, ειδικά σε μία περίοδο όπως αυτή της πανδημίας, αναβαλλόταν συνεχώς με αποτέλεσμα να καθυστερεί η σωστή και έγκαιρη διάγνωση.

Η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και η πρόσκληση σε όλους για ουσιαστική γνώση και έγκαιρη διάγνωση της Πνευμονικής Αρτηριακής Υπέρτασης κρίνεται πιο αναγκαία, από ποτέ.