ΥΓΕΙΑ

Εγκεφαλικό: Ο αδιάγνωστος παράγοντας κινδύνου που αφορά το 67% των ασθενών

Το εγκεφαλικό εκδηλώνεται όταν σχηματιστεί ένας θρόμβος αίματος και αποφράξει τη ροή σε τμήμα του εγκεφάλου.

Εγκεφαλικό: Ο αδιάγνωστος παράγοντας κινδύνου που αφορά το 67% των ασθενών

Σύμφωνα με νεότερα επιστημονικά δεδομένα, ποσοστό 67,7% των ασθενών μπορεί να έχουν τουλάχιστον έναν αδιάγνωστο «μείζονα» παράγοντα κινδύνου πριν εκδηλωθεί το συμβάν.

Το εγκεφαλικό αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου και αναπηρίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, σκοτώνοντας περίπου 32.000 ανθρώπους κάθε χρόνο.

Συνήθως είναι το αποτέλεσμα χρόνιας αθροιστικής αγγειακής βλάβης, η οποία μπορεί να θεραπευτεί εάν διαγνωστεί εγκαίρως. Νέα μελέτη διαπίστωσε ότι η πλειονότητα των ασθενών με εγκεφαλικό είχαν τουλάχιστον ένα σημαντικό παράγοντα κινδύνου που δεν είχε διαγνωστεί.

Τα ανησυχητικά ευρήματα έδειξαν ότι πολλοί από τους ανθρώπους που παθαίνουν ισχαιμικό εγκεφαλικό, χωρίς προηγούμενους διαγνωσμένους παράγοντες κινδύνου, έχουν μια υποκείμενη πάθηση.

Σε ποσοστό 67,7% είχαν δυσλιπιδαιμία, δηλαδή αυξημένα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα, συμπεριλαμβανομένης της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στην Ευρωπαϊκή Ακαδημία Νευρολογίας μετά την ανάλυση των αρχείων υγείας 4.354 ασθενών με εγκεφαλικό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 61,4% των ασθενών με εγκεφαλικό είχαν δυσλιπιδαιμία, το 23,7% είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση και ένας στους 10 είχε κολπική μαρμαρυγή.

Ο γιατρός André Rêgo, είπε ότι τα ευρήματα μπορεί να επηρεάσουν τις συστάσεις πρόληψης του εγκεφαλικού.

«Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν τη σημασία του ελέγχου και της θεραπείας των ανισορροπιών των λιπιδίων στο αίμα, όπως είναι τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και τα τριγλυκερίδια, καθώς και της αρτηριακής πίεσης. Είναι επίσης σημαντικό να εντοπίζονται και να θεραπεύονται τα άτομα με κολπική μαρμαρυγή και διαβήτη τύπου 2».

Πηγή: express.co.uk