ΥΓΕΙΑ

Τι είναι το λέμφωμα Hodgkin

Το λέμφωμα Hodgkin είναι ένας καρκίνος που αναπτύσσεται στο λεμφικό σύστημα.

Τι είναι το λέμφωμα Hodgkin

Το λεμφικό σύστημα είναι μέρος του ανοσοποιητικού, δηλαδή του αμυντικού, συστήματος τους οργανισμού. Ο ρόλος του είναι να βοηθά στην καταπολέμηση ασθενειών και λοιμώξεων.

Το λεμφικό σύστημα περιλαμβάνει ένα δίκτυο λεπτών «σωληναρίων» που διακλαδίζονται, όπως και τα αιμοφόρα αγγεία (αρτηρίες και φλέβες), στους ιστούς και όλο το σώμα.

Τα λεμφαγγεία μεταφέρουν τη λέμφο, ένα άχρωμο σαν νερό υγρό, που περιέχει κύτταρα για την καταπολέμηση των λοιμώξεων, τα λεμφοκύτταρα. Κατά μήκος αυτού του δικτύου των λεμφαγγείων υπάρχουν μικρά όργανα σε σχήμα φασολιού, τα οποία λέγονται λεμφογάγγλια. Αυτά φιλτράρουν τη λέμφο καθώς περνάει από μέσα τους.

Ομάδες λεμφογαγγλίων βρίσκονται στη μασχάλη, τη βουβωνική χώρα, το λαιμό και την κοιλιά. Άλλα μέρη του λεμφικού συστήματος είναι ο σπλήνας, ο θύμος αδένας, οι αμυγδαλές και ο μυελός των οστών.

Στο λέμφωμα Hodgkin, τα Β-λεμφοκύτταρα (ένας συγκεκριμένος τύπος λεμφοκυττάρων) αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται με αφύσικο τρόπο και να συγκεντρώνονται σε ορισμένα μέρη του λεμφικού συστήματος, όπως στους λεμφαδένες (αδένες).

Καθώς η νόσος προχωρά, το σώμα καθίσταται όλο και λιγότερο ικανό να καταπολεμά τις λοιμώξεις. Η νόσος του Hodgkin είναι σπάνια. Ανέρχεται σε ποσοστό λιγότερο του 1% όλων των περιπτώσεων καρκίνου που απαντούν π.χ. στις ΗΠΑ. Συναντάται συχνότερα σε νέους 15-34 ετών και σε άτομα μεγαλύτερα των 55 ετών.


Αίτια και συμπτώματα του λεμφώματος Hodgkin;

Τα αίτια του λεμφώματος δεν είναι σαφή. Υπάρχει, όμως, και συσχέτιση με προηγούμενη λοίμωξη από τον ιό Epstein-Barr.

Αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν παρουσιάζουν οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς (πάσχοντες από HIV, μεταμοσχευμένοι, ανοσοανεπαρκείς), οι πάσχοντες από ρευματοειδή αρθρίτιδα, συστηματικό ερυθηματώδη λύκο, κοιλιοκάκη, όσοι έχουν συγγενείς πρώτου βαθμού με λέμφωμα, όσοι εκτίθενται σε χημικά, όσοι έχουν ιστορικό της πάθησης ή ιστορικό ακτινοθεραπείας.

Το πιο κοινό σύμπτωμα της νόσου του Hodgkin είναι μια ανώδυνη διόγκωση των λεμφογαγγλίων του λαιμού, της μασχάλης ή της βουβωνικής περιοχής.

Άλλα συμπτώματα είναι τα εξής:

  • Πυρετός
  • Νυχτερινή εφίδρωση
  • Ανεξήγητη απώλεια βάρους
  • Δύσπνοια
  • Συνεχή κόπωση
  • Σπανιότερα φαγούρα

Τα παραπάνω συμπτώματα δεν αποτελούν απαραιτήτως ένδειξη της συγκεκριμένης νόσου. Μπορεί να είναι συμπτώματα και άλλων ασθενειών που δεν σχετίζονται με το λέμφωμα. Γι’ αυτό, τη διάγνωση μπορεί να κάνει μόνο ο ειδικός.

Εντούτοις, αυτά τα συμπτώματα δεν καθορίζουν με βεβαιότητα της ύπαρξη καρκίνου. Μπορεί να προκληθούν από πολλές συνηθισμένες ασθένειες, όπως η γρίπη ή άλλες λοιμώξεις. Πάντως είναι σημαντικό να επισκεφθεί κανείς ένα γιατρό, εάν τα συμπτώματα επιμείνουν για περισσότερο από 2 εβδομάδες. Κάθε ασθένεια πρέπει να διαγιγνώσκεται και να αντιμετωπίζεται το συντομότερο δυνατό και αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τη νόσο του Hodgkin.

Το λέμφωμα Hodgkin αντιμετωπίζεται με χημειοθεραπεία.