ΥΓΕΙΑ

Οι επιστήμονες αναπτύσσουν τεστ COVID-19 που μπορεί να εντοπίσει μεταλλάξεις σε ώρες - μελέτη

Ο παθολόγος Dr. Jeffrey SoRelle και η ομάδα του UT Southwestern ανέπτυξαν ένα τεστ που μπορεί να «διακρίνει με επιτυχία όλες τις τρέχουσες μεταλλάξεις του κορονοϊού».

Οι επιστήμονες αναπτύσσουν τεστ COVID-19 που μπορεί να εντοπίσει μεταλλάξεις σε ώρες - μελέτη

Επιστήμονες από το Ιατρικό Κέντρο UT Southwestern ανέπτυξαν με επιτυχία ένα τεστ COVID-19 που μπορεί να προσδιορίσει μέσα σε λίγες ώρες από ποια μετάλλαξη του κορονοϊού μολύνθηκε ένας ασθενής.

Ο προσδιορισμός της μετάλλαξης του κορονοϊού που έχει μολύνει έναν ασθενή είναι ένα από τα πιο κρίσιμα καθήκοντα για το ιατρικό προσωπικό κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Τα διαφορετικά χαρακτηριστικά των στελεχών της COVID-19 μπορούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις θεραπείας των γιατρών.

Στα περισσότερα ιατρικά κέντρα, μπορεί να χρειαστούν ημέρες ή εβδομάδες για να καθοριστεί θετικά ποια μετάλλαξη της COVID-19 μόλυνε έναν ασθενή. Ο παθολόγος Dr. Jeffrey SoRelle και η ομάδα στο UT Southwestern έχουν αναπτύξει ένα τεστ το οποίο ο SoRelle λέει ότι μπορεί να «διαφοροποιήσει με επιτυχία όλες τις τρέχουσες μεταλλάξεις του SARS-CoV-2».

Το τεστ βασίζεται στο CoVarScan της SoRelle, ένα γρήγορο τεστ COVID-19 που αναπτύχθηκε πέρσι.

Χρησιμοποιώντας CoVarScan σε περισσότερα από 4.000 δείγματα ασθενών που συλλέχθηκαν στο ιατρικό κέντρο του Τέξας, η ομάδα ανέφερε τα ευρήματά της στο επιστημονικό περιοδικό Clinical Chemistry.

Πώς λειτουργεί το CoVarScan;

Το CoVarScan αναπτύχθηκε για να ανιχνεύει μικρές μεταλλάξεις σε αλληλουχίες RNA σε οκτώ περιοχές του κορονοϊού. Μετρά το μήκος των επαναλαμβανόμενων γενετικών περιοχών που τείνουν να αυξάνονται και να συρρικνώνονται καθώς εξελίσσεται ο ιός.

Η μέθοδος βασίζεται στην αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης (PCR) – μια τεχνική κοινή στα περισσότερα εργαστήρια παθολογίας – για την αντιγραφή και τη μέτρηση του RNA.

Χρησιμοποιώντας αυτήν τη μέθοδο, το CoVarScan κατάφερε να αναγνωρίσει σωστά τις παραλλαγές Delta, Mu, Lambda και Omicron της COVID-19, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης BA.2 της Omicron.

«Μια κοινή παραδοχή σε αυτό το είδος δοκιμής είναι ότι απαιτεί συνεχή προσαρμογή για νέες μεταλλάξεις», παραδέχτηκε ο SoRelle. «Αλλά το CoVarScan δεν χρειάστηκε καμία προσαρμογή για περισσότερο από ένα χρόνο και εξακολουθεί να αποδίδει πολύ καλά», πρόσθεσε.

«Στο μέλλον, αν χρειαστεί να το προσαρμόσουμε, θα μπορούσαμε εύκολα να προσθέσουμε έως και 20 ή 30 επιπλέον μεταλλάξεις στη δοκιμή», εκτίμησε.

Το μέλλον των δοκιμών της COVID-19

Σύμφωνα με τη μελέτη, το CoVarScan είναι «το ίδιο ακριβές με άλλες μεθόδους» που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση της COVID-19 και μπορεί «να διαφοροποιήσει με επιτυχία όλες τις τρέχουσες μεταλλάξεις της SARS-CoV-2».

«Χρησιμοποιώντας αυτό το τεστ, μπορούμε να προσδιορίσουμε πολύ γρήγορα ποιες μεταλλάξεις υπάρχουν στην κοινότητα και εάν μια νέα μετάλλαξη εμφανίζεται», δήλωσε ο DeRolle, ο οποίος είναι ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

«Έχει επίσης συνέπειες για μεμονωμένους ασθενείς όταν έχουμε να κάνουμε με μεταλλάξεις που ανταποκρίνονται διαφορετικά στις θεραπείες».