ΥΓΕΙΑ

Καθιστικός τρόπος ζωής: Πώς ορίζεται αν ο χρόνος είναι υπερβολικός; Μελέτη δίνει απαντήσεις

Μπορεί η παρατεταμένη καθιστική ζωή να είναι σχεδόν εξίσου επικίνδυνη με το κάπνισμα; Σύμφωνα με μια έρευνα που διεξήχθη όλα αυτά τα χρόνια, η απάντηση είναι θετική.

Καθιστικός τρόπος ζωής: Πώς ορίζεται αν ο χρόνος είναι υπερβολικός; Μελέτη δίνει απαντήσεις

Πολλές μελέτες έχουν αποδείξει τις επιζήμιες συνέπειες της καθιστικής ζωής στην υγεία. Αλλά πόσες ώρες καθίσματος θεωρούνται πολλές;

Μια πρόσφατη έρευνα σε περισσότερους από 100.000 ανθρώπους που ζουν σε 21 διαφορετικές χώρες έδειξε ότι οι άνθρωποι που περνούσαν έξι έως οκτώ ώρες την ημέρα καθιστοί διατρέχουν 12% έως 13% αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν από καρδιακές παθήσεις ή/και πρόωρο θάνατο.

«Η μελέτη μας διαπίστωσε ότι ο συνδυασμός καθίσματος και αδράνειας αντιπροσώπευε το 8,8% όλων των θανάτων, που είναι κοντά στη συμβολή του καπνίσματος», δήλωσε ο καθηγητής Scott Lear.

kathistiki-2.jpg

Η καθήλωση σε μια καρέκλα

Οι άνθρωποι που κάθονται για περισσότερες από οκτώ ώρες την ημέρα αύξησαν τον κίνδυνο κατά 20%.

Σε συνεργασία με την Κινεζική Ακαδημία Ιατρικών Επιστημών του Πεκίνου, Καναδοί ερευνητές των οποίων το άρθρο δημοσιεύθηκε στο JAMA Cardiology παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες στη μελέτη για 11 χρόνια κατά μέσο όρο. Στην πορεία, η ομάδα βρήκε μια σαφή σχέση μεταξύ του υπερβολικού χρόνου καθίσματος με τις καρδιακές παθήσεις και τον κίνδυνο θνησιμότητας.

Ενώ οι ερευνητές παραδέχονται ότι το παρατεταμένο καθισιό είναι ένα πρόβλημα υγείας σε όλες τις χώρες, είναι ιδιαίτερα έντονο σε χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος όπου οι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να εργάζονται σε μηχανές για 12 ή περισσότερες ώρες/ημέρα χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να ασκούνται.

1643647079360-406651995-kathistiki-zoi.jpg

Η μελέτη

«Το γενικό μήνυμα είναι να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος που κάθεστε», δήλωσε ο καθηγητής Scott Lear, ερευνητής και ειδικός στην επιστήμη της υγείας στο Πανεπιστήμιο Simon Fraser στη Βρετανική Κολομβία. «Αν πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε καθιστική ζωή, η άσκηση σε άλλες ώρες της ημέρας θα πρέπει να αντισταθμίσει αυτόν τον κίνδυνο».

Η μελέτη δείχνει ότι ο κίνδυνος αυξάνεται σταδιακά καθώς ένα άτομο κάθεται πιο συχνά. Τα λιγότερο δραστήρια άτομα που κάθονταν περισσότερο διέτρεχαν τα υψηλότερα επίπεδα κινδύνου που έφταναν έως και το 50%. Αντίθετα, οι πιο ενεργοί συμμετέχοντες διέτρεχαν κίνδυνο μόλις 17%.

«Για όσους κάθονται για περισσότερες από τέσσερις ώρες την ημέρα, η μισή ώρα άσκησης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατά 2%,» εξήγησε ο Lear.

Όσον αφορά την ισχυρότερη σχέση στις χώρες με χαμηλότερο εισόδημα, οι συγγραφείς της μελέτης υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι που κάθονται όλη μέρα σε χώρες υψηλότερου εισοδήματος έχουν καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας και υψηλότερη κοινωνικοοικονομική θέση.

Περισσότερα χρήματα και υψηλότερη θέση σημαίνει περισσότερους πόρους για την αντιμετώπιση προσωπικών ζητημάτων υγείας ή για τη διάθεση χρόνου για τακτική άσκηση.

Συμπερασματικά, οι ερευνητές τονίζουν τη σημασία της διατήρησης της δραστηριότητας.

«Η μελέτη μας διαπίστωσε ότι ο συνδυασμός καθίσματος και αδράνειας ευθύνεται για το 8,8% όλων των θανάτων, που πλησιάζει τα ποσοστά των καπνιζόντων (10,6% σε αυτή τη μελέτη)», κατέληξε ο καθηγητής Lear.