ΥΓΕΙΑ

Η διαλείπουσα νηστεία μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της COVID-19, σύμφωνα με νέα μελέτη

Από τους ασθενείς που μελετήθηκαν, εκείνοι που έκαναν τακτική νηστεία - που κάποτε συνηθιζόταν μόνο στους θρησκευόμενους αλλά τώρα αποτελεί τάση για την υγεία- είχαν χαμηλότερο ποσοστό νοσηλείας ή θανάτου λόγω του ιού.

Η διαλείπουσα νηστεία μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της COVID-19, σύμφωνα με νέα μελέτη

Οι ασθενείς που κάνουν τακτική διαλείπουσα νηστεία μόνο με νερό μπορεί να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου λόγω επιπλοκών της COVID-19 από ασθενείς που δεν το έκαναν, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε αυτήν την εβδομάδα στο επιστημονικό περιοδικό BMJ Nutrition, Prevention & Health.

Τα πρωτοποριακά ευρήματα διεξήχθησαν από ερευνητές της Intermountain Health Care, οι οποίοι εξέτασαν 205 ασθενείς που είχαν βρεθεί θετικοί στον ιό. Από αυτούς, οι 73 είπαν ότι νήστευαν τακτικά για περίπου 24 ώρες τουλάχιστον μία φορά το μήνα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έκαναν τακτική νηστεία είχαν χαμηλότερο ποσοστό νοσηλείας ή θανάτου λόγω του ιού.

Η μελέτη δεν εξέτασε την κατάσταση εμβολιασμού καθώς διεξήχθη προτού τα εμβόλια ήταν ευρέως διαθέσιμα, μεταξύ Μαρτίου 2020 και Φεβρουαρίου 2021.

dialimatiki nistia

Τι είναι η διαλείπουσα νηστεία;

Αρχικά συνηθισμένη μόνο μέσω της θρησκείας η διαλείπουσα νηστεία έχει κερδίσει δημοτικότητα ως τάση υγείας τα τελευταία χρόνια. Διασημότητες όπως η Halle Berry, ο Terry Crews και ο Hugh Jackman έχουν μιλήσει ανοιχτά για το πώς έχουν ωφεληθεί από τη διαλείπουσα νηστεία.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η νηστεία έχει μια σειρά από οφέλη όπως η μείωση του κινδύνου διαβήτη και των καρδιακών παθήσεων.

Η νηστεία μπορεί επίσης να οδηγήσει σε απώλεια βάρους. Όταν οι άνθρωποι νηστεύουν ή απλά δεν τσιμπολογούν μεταξύ των γευμάτων, η ινσουλίνη πέφτει, προάγοντας την απώλεια βάρους και η ιδέα πίσω από τη διαλείπουσα νηστεία είναι να διατηρείται η ινσουλίνη αρκετά χαμηλή προκειμένου το σώμα να αναγκάζεται να κάψει λίπος, σύμφωνα με την Harvard Health Publishing. Μελέτες έχουν δείξει ότι για τους ανθρώπους η διαλείπουσα νηστεία είναι ασφαλής και απίστευτα αποτελεσματική.

Η διαλείπουσα νηστεία δεν είναι για όλους

Παρά τα θετικά της νηστείας η διαλείπουσα νηστεία δεν είναι ωφέλιμη για όλους. Τα άτομα που ενδιαφέρονται να την ξεκινήσουν θα πρέπει πρώτα να συμβουλευτούν έναν επαγγελματία υγείας, ειδικά εάν είναι ηλικιωμένοι, έγκυες γυναίκες ή έχουν παθήσεις όπως διαβήτη ή καρδιακή ή νεφρική νόσο.

koronoios-ioseis.jpg

Η πρακτική δεν μειώνει την πιθανότητα μόλυνσης από κορoνοϊό

«Η διαλείπουσα νηστεία δεν σχετίζεται με το αν κάποιος είναι θετικός στην COVID-19, αλλά σχετίστηκε με χαμηλότερη βαρύτητα όταν οι ασθενείς νόσησαν.

Ωστόσο, θα πρέπει να αξιολογηθεί περαιτέρω για πιθανή βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη προληπτική ή θεραπευτική χρήση ως συμπληρωματική προσέγγιση στα εμβόλια και τις αντι-ιικές θεραπείες για τη μείωση της σοβαρότητας της COVID-19.