ΥΓΕΙΑ

'Ερπης ζωστήρας: Το ένοχο σύμπτωμα στα μάτια

Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν το χαρακτηριστικό εξάνθημα που συνοδεύει τον έρπητα ζωστήρα.

'Ερπης ζωστήρας: Το ένοχο σύμπτωμα στα μάτια

Η δερματική ιογενής λοίμωξη προκαλεί φαγούρα και πόνο και μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμα προβλήματα υγείας. Υπάρχουν όμως πολλά ακόμη συμπτώματα που συνδέονται με τη μόλυνση.

Ο έρπητας ζωστήρας προκαλείται από τον ιό varicella zoster (VZV), ο οποίος αρχικά εκδηλώνεται με τον ιό της ανεμοβλογιάς. Τα άτομα που είχαν ανεμοβλογιά μπορεί να εμφανίσουν σε επόμενο χρόνο έρπητα ζωστήρα. Ο ιός εισέρχεται στο νευρικό σύστημα και παραμένει «αδρανής» για χρόνια, ακόμα και για δεκαετίες, σε μια λανθάνουσα κατάσταση, μέχρι να ενεργοποιηθεί ξανά.

Εάν εμφανίσετε συμπτώματα έρπητα ζωστήρα, συνιστάται να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια για να αποτρέψετε την επιδείνωσή του.

Τα συμπτώματα που εκδηλώνουν οι περισσότεροι άνθρωποι περιλαμβάνουν:

  • Πόνο, κάψιμο, μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα
  • Ευαισθησία στην αφή
  • Κόκκινο εξάνθημα που αρχίζει λίγες μέρες μετά τον πόνο
  • Φουσκάλες γεμάτες υγρό που σπάνε και σχηματίζουν κρούστα
  • Φαγούρα

Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, κάποιοι άνθρωποι εκδηλώνουν λιγότερο κοινά συμπτώματα, όπως «ευαισθησία στο φως», που σημαίνει ότι τα μάτια σας πονάνε όταν εκτίθενται σε έντονο φως.

Άλλα πιο σπάνια συμπτώματα είναι:

  • Πυρετός
  • Πονοκέφαλος
  • Κούραση, ακραία κόπωση

Ο πόνος είναι συνήθως το πρώτο σύμπτωμα του έρπητα ζωστήρα. Σε κάποιους μπορεί να είναι έντονος. Ανάλογα με το σημείο του πόνου, μπορεί να εκληφθεί εσφαλμένα ως σύμπτωμα προβλημάτων που επηρεάζουν την καρδιά, τους πνεύμονες ή τα νεφρά.

Μερικοί άνθρωποι βιώνουν πόνο από έρπητα ζωστήρα χωρίς να εμφανίσουν ποτέ το εξάνθημα.

Τις περισσότερες φορές το εξάνθημα του έρπητα ζωστήρα αναπτύσσεται ως μια λωρίδα από φουσκάλες που τυλίγονται γύρω από την αριστερή ή τη δεξιά πλευρά του κορμού.

Κάποιες φορές το εξάνθημα εμφανίζεται γύρω από το ένα μάτι ή στη μία πλευρά του λαιμού ή του προσώπου.

Δεν είναι σαφές τι ακριβώς προκαλεί τον έρπητα ζωστήρα, αλλά πιστεύεται ότι μπορεί να οφείλεται σε «μειωμένη ανοσία» σε λοιμώξεις καθώς κάποιος μεγαλώνει.

Γι' αυτό κινδυνεύουν περισσότερο οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Ο έρπης ζωστήρας μπορεί να προκαλέσει μόνιμα προβλήματα, όπως μεθερπητική νευραλγία, η οποία είναι ένας μόνιμος πόνος στις περιοχές του δέρματος που είχατε έρπητα ζωστήρα.

Ο έρπης μέσα ή γύρω από το μάτι μπορεί να προκαλέσει επώδυνες οφθαλμικές λοιμώξεις που οδηγούν ακόμη και σε απώλεια της όρασης.

Αν οι φουσκάλες του έρπητα ζωστήρα δεν αντιμετωπιστούν σωστά, μπορεί να αναπτυχθούν βακτηριακές λοιμώξεις του δέρματος.

Πηγή: express.co.uk