ΥΓΕΙΑ

Ένα νέο τεστ καρκίνου του μαστού μπορεί να βοηθήσει στον προσδιορισμό της ανάγκης χημειοθεραπείας

Το τεστ «Breast Oncotype» της Oncotest αξιολόγησε, μετά τη χειρουργική αφαίρεση του όγκου, εάν η χημειοθεραπεία είναι απαραίτητη ή όχι για την πρόληψη της επανεμφάνισης του καρκίνου.

Ένα νέο τεστ καρκίνου του μαστού μπορεί να βοηθήσει στον προσδιορισμό της ανάγκης χημειοθεραπείας

Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, του πιο κοινού καρκίνου μεταξύ των γυναικών στον δυτικό κόσμο, είναι το κλειδί για την ανάρρωση.
Σύμφωνα με το Εθνικό Μητρώο Καρκίνου, μία στις οκτώ γυναίκες θα αναπτύξει καρκίνο του μαστού. Στην πραγματικότητα, κάθε γυναίκα, ακόμη και χωρίς παράγοντες κινδύνου, έχει 14% πιθανότητα να αναπτύξει καρκίνο του μαστού.

Προκειμένου να δοθεί σε έναν ασθενή αποτελεσματική θεραπεία, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποιος είναι ο τύπος του όγκου, ποια είναι τα χαρακτηριστικά του και αν υπάρχει ευαισθησία στις γυναικείες ορμόνες όπως τα οιστρογόνα.

karkinos-mastou.jpg

Χημειοθεραπεία ή καθόλου χημειοθεραπεία;

Υπάρχουν εξετάσεις που χρησιμοποιούν μοριακή ανάλυση για να προσδιορίσουν εάν η χημειοθεραπεία δεν είναι απαραίτητη εάν ο ασθενής έχει λάβει ορμονική θεραπεία και έχει υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση και, αντιστρόφως, για τον οποίο η χημειοθεραπεία είναι επιτακτική και ενδεχομένως σωτήρια. Η μόνη δοκιμή που έδειξε εάν η χημειοθεραπεία θα ήταν αποτελεσματική ήταν η δοκιμή «Oncotype Breast» από την Oncotest.

Ο «ογκότυπος του μαστού» είναι μια γονιδιωματική εξέταση που εξετάζει την παρουσία 21 γονιδίων στον καρκινικό ιστό του όγκου που αφαιρείται κατά τη διάρκεια τοπικής βιοψίας ή χειρουργικής επέμβασης. Τα αποτελέσματα των δοκιμών δίνονται ως αριθμητική τιμή από το 0-100 που ονομάζεται δείκτης υποτροπής της νόσου.

Όσο χαμηλότερη είναι η τιμή του δείκτη υποτροπής της νόσου (RS), τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος τοπικής ή απομακρυσμένης υποτροπής της νόσου και, το πιο σημαντικό, το όφελος της συμπληρωματικής χημειοθεραπείας είναι αμελητέο.

Έτσι, στις περισσότερες περιπτώσεις, ο γιατρός θα παραιτηθεί από την προσθήκη χημειοθεραπείας στο θεραπευτικό σχήμα. Όσο υψηλότερο είναι το ποσοστό υποτροπής της νόσου, τόσο υψηλότερο και σημαντικότερο είναι το όφελος της χημειοθεραπείας, οπότε οι γιατροί θα προσθέσουν χημειοθεραπεία στο πρωτόκολλο θεραπείας για να μειώσουν την πιθανότητα υποτροπής.

Το σωτήριο τεστ

Το Oncotype DX Breast Recurrence Score ® είναι ένα γονιδιωματικό τεστ που μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες που έχουν πρόσφατα διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού σε πρώιμο στάδιο, να κατανοήσουν ότι η προσθήκη χημειοθεραπείας στην ορμονοθεραπεία θα μειώσει τον κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου τους.

Το τεστ Oncotype DX ® αναλύει τη δραστηριότητα αρκετών γονιδίων που σχετίζονται με τον καρκίνο στον ιστό του όγκου. Επειδή ο όγκος κάθε γυναίκας είναι μοναδικός, η κατανόηση της βιολογίας του συγκεκριμένου όγκου μπορεί να βοηθήσει στη λήψη αποφάσεων θεραπείας.

KARKINOS-STITHOUS.jpg

Πώς λειτουργεί το τεστ

Το τεστ Oncotype DX αναλύει τα γονίδια στον όγκο σας. Μια μικρή ποσότητα ιστού όγκου λαμβάνεται συνήθως από βιοψία πριν ή κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα χρειαστείτε καμία πρόσθετη διαδικασία για να λάβετε το τεστ Oncotype DX.

Αφού αναλυθεί ο ιστός σας, θα λάβετε ένα αποτέλεσμα Recurrence Score ® μεταξύ 0 και 100.

Μια χαμηλότερη βαθμολογία σημαίνει ότι είναι απίθανο η χημειοθεραπεία να μειώσει τον κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου σας. Μια υψηλότερη βαθμολογία σημαίνει ότι έχετε περισσότερες πιθανότητες να επωφεληθείτε από τη χημειοθεραπεία.

Μέχρι σήμερα, το τεστ Oncotype DX έχει χρησιμοποιηθεί από περισσότερους από ένα εκατομμύριο ασθενείς σε όλο τον κόσμο. Πολλές γυναίκες μπόρεσαν να επιλέξουν τη χημειοθεραπεία ως δυνητικά σωτήρια θεραπεία, καθώς μειώνει περαιτέρω τον κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου.

Λόγοι για να κάνετε το τεστ

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για να κάνετε το τεστ Oncotype DX: Παρέχει μια εικόνα για τη βιολογία του όγκου σας που δεν είναι διαθέσιμη από τα παραδοσιακά μέτρα (κλινικά και παθολογικά χαρακτηριστικά). Χωρίς το τεστ Oncotype DX, οι γιατροί μπορούν μόνο να εκτιμήσουν πόσο πιθανό είναι να επιστρέψει ο καρκίνος ενός ασθενούς. Το τεστ Oncotype DX παρέχει εξατομικευμένες πληροφορίες σχετικά με τη βιολογία του όγκου και το πιθανό όφελος από την προσθήκη χημειοθεραπείας στο θεραπευτικό σας πλάνο προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος επανεμφάνισης του καρκίνου σας.

Είναι το μόνο τεστ που έχει αποδειχθεί ότι προσδιορίζει την αναμενόμενη ανταπόκριση στη χημειοθεραπεία στον πρώιμο καρκίνο του μαστού. Αρκετές μελέτες που περιλαμβάνουν περισσότερους από 85.000 ασθενείς έχουν αποδείξει σταθερά ότι μόνο το τεστ Oncotype DX μπορεί να προβλέψει εάν οι ασθενείς θα ωφεληθούν από τη χημειοθεραπεία ή όχι.

Το τεστ Oncotype DX έχει επικυρωθεί σε πολλαπλές κλινικές δοκιμές και περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι το έχουν χρησιμοποιήσει παγκοσμίως. Είναι ενσωματωμένο σε όλες τις κύριες κατευθυντήριες γραμμές για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του St. Gallen International Breast Cancer Consensus και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ιατρικής Ογκολογίας (ESMO), καθώς και της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO ® ) και του National Comprehensive Cancer Network (NCCN ® ) στις ΗΠΑ.

Επιπλέον, σημαντικοί φορείς αξιολόγησης τεχνολογίας υγείας όπως το Εθνικό Ινστιτούτο Αριστείας Υγείας και Φροντίδας (NICE) στο Ηνωμένο Βασίλειο και το Γερμανικό Ινστιτούτο για την Ποιότητα και την Αποτελεσματικότητα στην Φροντίδα Υγείας (IQWiG) έχουν αναγνωρίσει τη μοναδική αξία του τεστ Oncotype DX.