ΥΓΕΙΑ

Η αποτελεσματικότητα του ενισχυτικού εμβολίου κατά της COVID - 19 μειώνεται μετά από 3 μήνες

Τα δεδομένα σε μια νέα κλινική δοκιμή έδειξαν φθίνουσα προστασία έναντι της λοίμωξης κατά της COVID-19 κατά τη διάρκεια του κύματος Όμικρον σε άτομα που έκαναν εμβόλια και αναμνηστική δόση.

Η αποτελεσματικότητα του ενισχυτικού εμβολίου κατά της COVID - 19 μειώνεται μετά από 3 μήνες

Τα εμβόλια κατά της COVID-19 απέτρεψαν επιτυχώς τις νοσηλείες και τους θανάτους, αλλά μια νέα μελέτη επιβεβαιώνει ότι τα επίπεδα αντισωμάτων που παρέχουν μειώνονται σημαντικά μέσα σε τρεις μήνες.

Η έρευνα διεξήχθη σε κλινική δοκιμή από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας και δημοσιεύθηκε την Τρίτη 19/7 στο Cell Reports Medicine. Εξέτασε συγκεκριμένα την μετάλλαξη Όμικρον της COVID-19 η οποία μειώνει την άμυνα του σώματος από προηγούμενους εμβολιασμούς με τρόπο που οι προηγούμενες παραλλαγές δεν είχαν καταφέρει προκαλώντας το εξαιρετικά επιθετικό πέμπτο κύμα της πανδημίας στα τέλη του 2021.

Οι ερευνητές χορήγησαν ενισχυτικά εμβόλια COVID-19 σε ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες που είχαν προηγουμένως εμβολιαστεί πλήρως. Ορισμένοι συμμετέχοντες έκαναν το ίδιο εμβόλιο με τον αρχικό τους εμβολιασμό ενώ άλλοι έλαβαν διαφορετικό εμβόλιο και οι ανοσολογικές τους αποκρίσεις παρακολουθήθηκαν για μια χρονική περίοδο.

Αποτελέσματα της μελέτης

Οι ανοσολογικές αποκρίσεις στην Όμικρον σε όλες τις ομάδες μειώθηκαν σημαντικά, με τα εξουδετερωτικά επίπεδα αντισωμάτων να μειώνονται κατά 2,4 έως 5,3 φορές τρεις μήνες μετά την ενίσχυση.

Τα δε ευρήματα της μελέτης θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την τεκμηρίωση των αποφάσεων σχετικά με τις μελλοντικές συστάσεις του προγράμματος εμβολιασμού, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης για ενίσχυση των παραλλαγών εμβολίων.

Αναμνηστικές δόσεις ζωτικής σημασίας

Παρά τη βραχύβια προστασία, οι ενισχυτικές δόσεις εμβολίων κατά του κορονοϊού είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου να διατηρηθεί η ανοσία του σώματος στη μόλυνση, δήλωσε μια διαφορετική μελέτη, που δημοσιεύθηκε επίσης αυτή την εβδομάδα.

Η νέα μελέτη της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Yale έδειξε ότι τα μέγιστα επίπεδα αντισωμάτων που επιτυγχάνονται με τον εμβολιασμό με εμβόλιο mRNA υπερβαίνουν αυτά που αποκτήθηκαν από φυσική λοίμωξη, πράγμα που σημαίνει ότι οι εμβολιασμένοι προστατεύονται περισσότερο από την επαναμόλυνση από εκείνους που δεν έχουν εμβολιαστεί και έχουν θεραπευτεί από την COVID-19.