ΥΓΕΙΑ

Κιρσοί: οριστική αντιμετώπιση και το καλοκαίρι

Ποιος δε θέλει να έχει ελαφριά και όμορφα πόδια το καλοκαίρι; Η φλεβική ανεπάρκεια είναι ένα πρόβλημα υγείας του οποίου τα συμπτώματα τους καλοκαιρινούς μήνες επιδεινώνονται.

Κιρσοί: οριστική αντιμετώπιση και το καλοκαίρι

Οι υψηλές θερμοκρασίες, προκαλούν δυσφορία στους ασθενείς γιατί ταλαιπωρούνται από «βαριά», μόνιμα κουρασμένα και πρησμένα πόδια. Μια άλλη επίπτωση του καλοκαιριού, που αφορά τις γυναίκες με φλεβική ανεπάρκεια, είναι ο ψυχολογικός παράγοντας. Λόγω της ελαφριάς καλοκαιρινής ένδυσης αποκαλύπτονται τα πόδια και εμφανίζονται οι ευρυαγγείες και οι κιρσοί με αποτέλεσμα να ρίχνουν την ψυχολογία της γυναίκας.

Ο αγγειοχειρουργός Νικόλαος Τσεκούρας, μας εξηγεί απλά και κατανοητά ότι και το καλοκαίρι αποτελεί κατάλληλη εποχή για να αντιμετωπίσουμε τους κιρσούς. Η επικοινωνία με τον αγγειοχειρουργό είναι το πρώτο και σημαντικότερο βήμα για να έρθετε πιο κοντά στην οριστική λύση του προβλήματος και να απολαύσετε ένα καλοκαίρι χωρίς «βαριά» πόδια.

Πώς καταλαβαίνουμε ότι έχουμε φλεβική ανεπάρκεια;

Όταν λέμε φλεβική ανεπάρκεια εννοούμε εκείνη την κατάσταση κατά την οποία οι φλέβες αδυνατούν να μεταφέρουν με σωστό τρόπο το αίμα από τα πόδια προς τον κορμό, με αποτέλεσμα μεγάλη ποσότητα αίματος να συσσωρεύεται στα κάτω άκρα, οι φλέβες να πρήζονται, να λιμνάζει σε αυτές το αίμα κι έτσι να αρχίζουν συμπτώματα, όπως βάρος, κάψιμο, πόνος, κράμπες, ιδιαίτερα στην ορθοστασία και στην καθιστική θέση.

Πού οφείλεται η εμφάνιση φλεβικής ανεπάρκειας;

Η βασικότερη αιτία είναι τα γονίδια μας. Αυτός είναι ο πιο σημαντικός επιβαρυντικός παράγοντας, καθώς είναι μια πάθηση (οι κιρσοί), η οποία κληρονομείται από γενιά σε γενιά. Ένας δεύτερος, εξίσου σημαντικός, επιβαρυντικός παράγοντας είναι οι ορμόνες όσον αφορά σε γυναίκες ασθενείς. Ορμονικές θεραπείες, εγκυμοσύνη, εμμηνόπαυση, διάφορα γυναικολογικά προβλήματα που ενδεχομένως να χρειάζονται μια ορμονική θεραπεία, όλα αυτά επιδεινώνουν ή φέρνουν στην επιφάνεια το πρόβλημα της φλεβικής ανεπάρκειας.

Επιπλέον, άλλοι παράγοντες όπως η παχυσαρκία, η πολύωρη καθιστική εργασία, η έλλειψη φυσικής άσκησης, η ορθοστασία μπορούν με τη σειρά τους να επιδεινώσουν το πρόβλημα.

Μια που το θέμα, το αναλύουμε μέσα στο καλοκαίρι, να πούμε ότι και η εποχή παίζει ρόλο στην επιδείνωση αυτών των συμπτωμάτων, καθώς κατά τους καλοκαιρινούς μήνες πολλοί από τους ασθενείς αυτούς ταλαιπωρούνται σημαντικά.

Κατά τη θερινή περίοδο, συμπτώματα όπως το αίσθημα βάρους, καψίματος καθώς και το πρήξιμο των ποδιών είναι πολύ πιο έντονα. Επίσης και ο κίνδυνος εμφάνισης μιας θρόμβωσης είναι πιο υψηλός σε σχέση με τους χειμερινούς μήνες.

Γιατί δεν πρέπει να υποτιμάται ο κίνδυνος της θρόμβωσης το καλοκαίρι;

Η σιωπηλή επιδείνωση της φλεβικής ανεπάρκειας είναι επικίνδυνη και για έναν σοβαρό λόγο υγείας, πέρα από την καθημερινή ταλαιπωρία: τη θρόμβωση. Καθώς τα συμπτώματα γίνονται όλο και πιο έντονα μέσα στο καλοκαίρι, αυξάνει ανάλογα και ο κίνδυνος κατά τη θερινή περίοδο.

Η έκθεση στον ήλιο είναι μια ιδιαίτερα επιβαρυντική κατάσταση, καθώς οι φλέβες καταπονούνται περισσότερο εξαιτίας της μείωσης της υγρασίας που προκαλείται από την ηλιακή ακτινοβολία στην ανώτερη στοιβάδα του δέρματος. Το αποτέλεσμα είναι να χάνουν την ελαστικότητά τους και η ομαλή κυκλοφορία του αίματος να παρεμποδίζεται στις ήδη αδύναμες φλέβες. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο ασθενής θα πρέπει να αποφεύγει την παρατεταμένη ορθοστασία, το μπάνιο με καυτό νερό και την έκθεση στον ήλιο χωρίς προστασία.

Σε κάποιες περιπτώσεις η θρόμβωση αφορά στις επιφανειακές φλέβες (επιπολής φλεβική θρόμβωση) και προκαλεί διάφορα τοπικά συμπτώματα όπως ερυθρότητα του δέρματος, ενοχλήσεις και πόνο. Υπάρχει όμως, και η περίπτωση η θρόμβωση να επεκταθεί και στο εσωτερικό φλεβικό δίκτυο (εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση) και τότε αυξάνει ο κίνδυνος της σοβαρότερης επιπλοκής, της πνευμονικής εμβολής, δηλαδή να αποσπαστεί ένα κομμάτι θρόμβου από το πόδι και να φτάσει έως τους πνεύμονες. Η πνευμονική εμβολή είναι μια πολύ σοβαρή κατάσταση, ιδιαίτερα απειλητική ακόμα και για την ίδια τη ζωή του ασθενή.

Η αντιμετώπιση των κιρσών το καλοκαίρι θα επηρεάσει την εξωτερική μας εμφάνιση;

Υπάρχει αυτός ο μύθος σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού κι έχει να κάνει κυρίως με τις παλιές τεχνικές που χρησιμοποιούσαμε για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, τεχνικές που ήταν μεγάλη ταλαιπωρία για τον ασθενή. Για παράδειγμα, το να φορά κανείς ένα μήνα μέσα στο καλοκαίρι μια κάλτσα συμπίεσης ή να έχει ενοχλήματα που θα πρέπει να τον καθηλώσουν στο κρεβάτι, είναι λόγοι βασικοί για να αποφύγει κανείς να κάνει μια τέτοια επέμβαση μέσα στο καλοκαίρι.

Όμως, επειδή, όπως είπαμε και πριν, και τα συμπτώματα είναι πιο έντονα μέσα στο καλοκαίρι, αλλά και οι κίνδυνοι, όπως αυτός της θρόμβωσης είναι πολύ πιο αυξημένοι κατά τη θερινή περίοδο, η αντιμετώπιση και μπορεί, αλλά και πρέπει να πραγματοποιείται κανονικά κατά τους θερινούς μήνες.

Στο σημείο αυτό, αξίζει να τονίσουμε ότι με τη βοήθεια της καινούριας τεχνικής που χρησιμοποιούμε για την αποκατάσταση του προβλήματος, με το ενδοαυλικό laser, όπου όλα γίνονται μέσα από μικρές οπές, οι ασθενείς δεν θα πρέπει να φοβούνται ούτε την ταλαιπωρία, ούτε και να έχουν ενδοιασμούς σχετικά με το αισθητικό αποτέλεσμα. Ίσα ίσα, προχωρώντας μέσα στο καλοκαίρι στην οριστική λύση του προβλήματος, θα μπορούν να χαρούν το αισθητικό αποτέλεσμα, καθώς ο πιο ανάλαφρος ρουχισμός της περιόδου επιτρέπει την ανάδειξη των συγκεκριμένων σημείων του σώματος. Και φυσικά, ο ασθενής θα ανακουφιστεί πλήρως από όλα αυτά τα ενοχλήματα που περιγράψαμε ανωτέρω.

Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος για να περάσει ένας ασθενής ένα ακόμη καλοκαίρι με πρησμένα και πονεμένα πόδια.

Όσοι προχωρήσουν στην επέμβαση, η οποία δεν απαιτεί ολική αναισθησία, θα είναι σε θέση να χαρούν το αισθητικό αποτέλεσμα, την έλλειψη ενοχλητικών συμπτωμάτων και πάνω απ’ όλα να νιώθουν σιγουριά για τη υγεία τους που θα έχει αποκατασταθεί.

Όπως και όλα τα προβλήματα υγείας, έτσι και η φλεβική ανεπάρκεια, δεν θα πρέπει να παραμελείται και να αντιμετωπίζεται καθυστερημένα. Επικοινωνήστε με τον αγγειοχειρουργό σας, ενημερωθείτε και φροντίστε έγκαιρα την υγεία του φλεβικού σας συστήματος.

Info:

Τσεκούρας Νικόλαος, MD, ECFMG, PHD, Αγγειοχειρουργός.

Διευθυντής Γ' Αγγειοχειρουργικής Κλινικής Metropolitan General.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: www.dr-tsekouras.gr ή καλέστε στο 210 6215855 , 6977741191

tsekouras_aggeioxeirourgos1.jpg