ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος πνεύμονα: Πότε ο βήχας είναι φυσιολογικός και πότε επικίνδυνος

Τα τελευταία χρόνια δόθηκε μεγάλη έμφαση στις παθήσεις του αναπνευστικού, με τους περισσότερους να σπεύδουν να υποβληθούν σε τεστ για Covid τη στιγμή που αρχίζουν να βήχουν ή να αισθάνονται λίγο αδιάθετοι.

Καρκίνος πνεύμονα: Πότε ο βήχας είναι φυσιολογικός και πότε επικίνδυνος

Εξαιτίας αυτού όμως, χιλιάδες άνθρωποι σταμάτησαν να επισκέπτονται τους γιατρούς όταν εμφανίζουν νέο ή δύσκολο βήχα.

Αυτό ανησυχεί τους επιστήμονες, καθώς ο καρκίνος του πνεύμονα παραμένει μια από τις πιο θανατηφόρες μορφές καρκίνου. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου είναι ο πιο θανατηφόρος καρκίνος και η πέμπτη αιτία θανάτου, αποφασίστηκε η διεξαγωγή εκστρατείας προκειμένου να βοηθηθούν οι πολίτες να διακρίνουν ένα δυνητικά επικίνδυνο βήχα από ένα φυσιολογικό.

Η καμπάνια του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Αγγλίας (NHS) με τίτλο «Βοηθήστε μας να σας βοηθήσουμε», ενημερώνει το κοινό ότι η επίμονη δύσπνοια, ο βήχας με αίμα ή ο βήχας που επιμένει για τρεις εβδομάδες, είναι συμπτώματα για τα οποία πρέπει κάποιος να απευθυνθεί σε γιατρό.

Μπορεί να μην είναι συμπτώματα καρκίνου του πνεύμονα, αν όμως οφείλονται στην πάθηση και γίνει έγκαιρη διάγνωση, δεν θα χάνονται πάνω από 26.000 ζωές τον χρόνο, όπως γίνεται σήμερα, επισημαίνουν.

Ενώ το πρώτο κύμα κορονοϊού ανέκοψε τις διαγνώσεις καρκίνου, το ποσοστό επανήλθε σε φυσιολογικά επίπεδα μετά το τέλος του lockdown.

Ωστόσο, οι ασθενείς που παρουσίαζαν συμπτώματα καρκίνου του πνεύμονα δεν επέστρεψαν στα προπανδημικά επίπεδα μέχρι τον Μάιο του τρέχοντος έτους.

Αυτό έχει σημασία, καθώς η αναγνώριση και η διάγνωση ενός καρκίνου στα πρώτα του στάδια, είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να περιοριστεί η εξάπλωσή του, να αντιμετωπιστεί στο στάδιο της ύφεσης και να αυξηθούν οι πιθανότητες επιβίωσης.

Η εκστρατεία απευθύνεται κυρίως σε όσους διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα στο Ηνωμένο Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων, όσων ανήκουν στην εργατική τάξη και των μεταναστών.

Ο καθηγητής Peter Johnson, Εθνικός Κλινικός Διευθυντής για τον Καρκίνο, δήλωσε: «Προχωράμε όλο και πιο γρήγορα τις προσπάθειές μας για την αντιμετώπιση του καρκίνου και έχουμε δει αριθμό ρεκόρ ανθρώπων που προσέρχονται για εξετάσεις και ελέγχους τον τελευταίο χρόνο χάρη στις εκστρατείες μας και τις πρωτοβουλίες έγκαιρης διάγνωσης. Σε ότι αφορά τον καρκίνο του πνεύμονα όμως, δεν βλέπουμε τα ίδια αποτελέσματα με τις άλλες μορφές καρκίνου. Είναι ζωτικής σημασίας οι άνθρωποι να παραμένουν σε εγρήγορση έναντι των ύποπτων συμπτωμάτων καρκίνου του πνεύμονα, επομένως εάν έχετε συνεχή βήχα ή δύσπνοια, μην το αγνοήσετε και μην υποθέσετε ότι είναι κάτι άλλο, επισκεφθείτε τον γιατρό σας και ελέγξτε το. Πιθανότατα δεν πρόκειται για καρκίνο, αλλά η έγκαιρη διάγνωσή του μπορεί να βοηθήσει να σωθούν ζωές».

Άλλα κοινά συμπτώματα του καρκίνου του πνεύμονα περιλαμβάνουν: οίδημα προσώπου, συχνές λοιμώξεις και θρόμβους αίματος, καθώς και ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα ασβεστίου.

Στις αιτίες και τους βασικούς παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου στον πνεύμονα, περιλαμβάνονται το κάπνισμα, η έκθεση σε χημικές ουσίες, η ατμοσφαιρική ρύπανση, η προηγούμενη πνευμονική νόσος, η έκθεση στο αέριο ραδονίου (φυσικό ραδιενεργό αέριο) και το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του πνεύμονα.

Πηγή: mirror.co.uk