ΥΓΕΙΑ

Τα εμβόλια mRNA κατά της COVID-19 είναι ασφαλή για χρήση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης - μελέτη

Το εμβόλιο mRNA κατά της COVID-19 φέρεται να είναι απολύτως ασφαλές να πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σύμφωνα με μια μεγάλη καναδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Lancet Infectious Diseases.

Τα εμβόλια mRNA κατά της COVID-19 είναι ασφαλή για χρήση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης - μελέτη

Η μελέτη που αξιολογήθηκε από ομοτίμους, που διεξήχθη από τα Καναδικά Ινστιτούτα Ερευνών Υγείας και την Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας του Καναδά, συνέκρινε τα προβλήματα υγείας που ανέκυψαν μεταξύ ομάδων εγκύων γυναικών που ήταν εμβολιασμένες και ανεμβολίαστων κατά του νέου κορoνοϊού.

Ένα από τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε η εν λόγω μελέτη ήταν ότι, μέσα σε μια εβδομάδα, από τις έγκυες γυναίκες που έλαβαν τη δεύτερη δόση του εμβολίου mRNA, το 7,3% από αυτές εμφάνισε προβλήματα υγείας που τις έκαναν να απουσιάσουν από τη δουλειά, το σχολείο ή να χρειαστούν ιατρική φροντίδα - σε αντίθεση με το 11,3% που αισθάνθηκε άρρωστο ενώ δεν είχε εμβολιαστεί.

Το 3,2% των ανεμβολίαστων εγκύων δήλωσαν ότι είχαν θέματα με την υγεία τους μέσα σε μια εβδομάδα. Αυτό το ποσοστό υποδηλώνει ότι τυχόν συμπτώματα που έχουν οι εμβολιασμένες έγκυες γυναίκες δεν οφείλονται στο εμβόλιο, το οποίο οι συγγραφείς της μελέτης λένε ότι ενισχύει την ασφάλεια που παρέχει το εμβόλιο - συμπεριλαμβανομένης της εγκυμοσύνης.

egkios-6.jpg

Εμβόλια COVID-19 και εγκυμοσύνη: Τι λένε οι ειδικοί;

«Στα πρώτα στάδια της διάθεσης του εμβολίου κατά της COVID-19 υπήρξε μικρό ποσοστό εμβολιασμών μεταξύ των εγκύων λόγω ανησυχιών σχετικά με τη διαθεσιμότητα πληροφοριών και την ασφάλεια των εμβολίων», δήλωσε ο Δρ. Manish Sadarangani από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Νοσοκομείων Παίδων της Βρετανικής Κολομβίας και ο πρώτος συγγραφέας αυτής της μελέτης.

Στη συνέχεια είπε: «Μεγάλες μελέτες παρατήρησης όπως η δική μας είναι ζωτικής σημασίας για τη σωστή κατανόηση των ποσοστών ανεπιθύμητων ενεργειών υγείας σε έγκυες γυναίκες μετά από διαφορετικές δόσεις εμβολιασμού COVID-19».

Να σημειωθεί πως όλες οι γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη είχαν περίπου την ίδια ηλικία.

Τα εμβόλια κατά της COVID - 19 είναι ήδη γνωστό ότι είναι απολύτως ασφαλές για χρήση σε έγκυες γυναίκες και οι γυναικολόγοι έχουν επανειλημμένα συμβουλέψει τις εγκυμονούσες να εμβολιάζονται.