ΥΓΕΙΑ

COVID-19: Πάνω από τους μισούς φορείς της Όμικρον δεν ήξεραν ποτέ ότι νοσούσαν - μελέτη

Τα περισσότερα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον δεν γνώριζαν ποτέ ότι ήταν άρρωστοι με τον ιό της COVID-19, γεγονός που συνέβαλε  στην τόσο μεγάλη διασπορά του.

COVID-19: Πάνω από τους μισούς φορείς της Όμικρον δεν ήξεραν ποτέ ότι νοσούσαν - μελέτη

Η παραλλαγή Όμικρον του SARS-CoV-2, του κορονοϊού που προκαλεί την COVID-19, έχει μολύνει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, αλλά οι περισσότεροι από αυτούς που έχουν μολυνθεί και είναι μεταδοτικοί πιθανότατα δεν το αντιλήφθηκαν ποτέ, σημείωσε νέα μελέτη.

Η εν λόγω μελέτη δημοσιεύθηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό JAMA Network Open με κριτές.

Όμικρον: Η πιο μολυσματική παραλλαγή της COVID-19

Από την έναρξη της πανδημίας της COVID-19, υπήρξαν ορισμένες παραλλαγές του κορονοϊού που ποικίλλουν όσον αφορά τη μολυσματικότητα και το επίπεδο σοβαρότητας της νόσου που μπορεί να προκαλέσει.

Από αυτές, η παραλλαγή Όμικρον έχει αποδειχθεί μακράν η πιο μολυσματική και μεταδοτική, καθιστώντας την κυρίαρχο στέλεχος σε όλο τον κόσμο.

Είναι τόσο μεταδοτική που κάποια στιγμή αναφέρθηκε ότι ήταν η πιο μολυσματική ασθένεια στην ιστορία, αν και αυτό δεν είναι αλήθεια και δεν είναι για παράδειγμα πιο μολυσματική από την ιλαρά. Ωστόσο, η Όμικρον εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά μεταδοτική και οι υποδιαιρέσεις της έχουν επίσης συμβάλει σε μια νέα αύξηση των κρουσμάτων.

Φυσικά, αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι έχουν ληφθεί πολλά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. Τα εμβόλια για την καταπολέμηση της COVID-19 έχουν κυκλοφορήσει σε όλο τον κόσμο και οι αριθμοί ανοσοποίησης ήταν υψηλοί. Η κοινωνική αποστασιοποίηση και η χρήση μάσκας έχουν επίσης γίνει ευρέως διαδεδομένες. Ωστόσο, πολλές χώρες έχουν άρει τους περιορισμούς που όλοι ζήσαμε με την καραντίνα και τη χρήση μάσκας ενώ τα επίπεδα ανοσίας από τα εμβόλια έχουν μειωθεί.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες πιθανότατα συνέβαλαν στην αύξηση των κρουσμάτων της Όμικρον.

Συγκεκριμένα, παραμένει ένα ερώτημα σχετικά με τον ρόλο των ασυμπτωματικών φορέων και των ανθρώπων που δεν γνωρίζουν ότι είναι ακόμη άρρωστοι.

Sick Infected Woman Showing Rapid Covid Antigen Test Or Express Covid Test With Positive Result. Wom

Πώς μπορώ να ξέρω αν έχω COVID-19;

Εάν κάποιος νοσούσε από COVID-19, θα ήταν μεταδοτικός και θα μετέδιδε την ασθένεια σε άλλους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχουν πολιτικές απομόνωσης και καραντίνας. Ωστόσο, αν κάποιος δεν ήξερε ότι είχε κολλήσει τον ιό, τότε θα μπορούσε να συνεχίσει την κανονική του ρουτίνα και να κολλήσει άθελά του πολλούς συνανθρώπους του. Σε αυτό, λοιπόν, προσπάθησε να απαντήσει η παρούσα μελέτη.

COVID-19, μετάλλαξη Όμικρον: Οι άγνωστοι φορείς

Για να το καταλάβουν αυτό, οι ερευνητές έριξαν μια ματιά στον πληθυσμό της κομητείας του Λος Άντζελες της Καλιφόρνια κατά τη διάρκεια πρόσφατης αύξησης της μετάλλαξης Όμικρον.

Όλοι οι συμμετέχοντες στη μελέτη είχαν συναινέσει και είχαν εγγραφεί στο Ιατρικό Κέντρο Ceders-Sinai. Στα πλαίσια της έρευνας έκαναν μηνιαίες εξετάσεις αίματος για τυχόν αντισώματα COVID-19.

Συνολικά, 210 συμμετέχοντες βρέθηκαν να έχουν κολλήσει τη μετάλλαξη Όμικρον και μόνο το 44% από αυτούς το γνώριζε. Η πλειονότητα (56%) αγνοούσε εντελώς την ύπαρξή της και μόνο το 10% ανέφερε συμπτώματα, τα οποία είχαν αποδώσει σε κάποια άλλη λοίμωξη όπως το κρυολόγημα.

Να σημειωθεί πως προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι περίπου το 80% των περιπτώσεων της COVID-19 μπορεί να είναι ασυμπτωματικές με αποτέλεσμα τη διασπορά της Όμικρον.

Τελικά, θα χρειαστεί περισσότερη έρευνα για την καλύτερη κατανόηση των παραγόντων που συμβάλλουν στη διασπορά του ιού, αλλά ελπίζουμε ότι αυτή η έρευνα θα βοηθήσει επίσης στη διαχείριση του ατομικού κινδύνου για την COVID-19.