ΥΓΕΙΑ

Νόσηση με κορονοϊό: Με ποιες εγκεφαλικές παθήσεις συνδέεται

Οι άνθρωποι που νοσούν με Covid-19 έχουν υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν σύγχυση και μειωμένη πνευματική διαύγεια, επιληπτικές κρίσεις και άνοια, αναφέρουν οι επιστήμονες.

Νόσηση με κορονοϊό: Με ποιες εγκεφαλικές παθήσεις συνδέεται

Οι ειδικοί μελέτησαν πάνω από 1,25 εκατομμύρια ανθρώπους με Covid και διαπίστωσαν ότι οι νέες διαγνώσεις ψύχωσης, άνοιας, επιληπτικών κρίσεων και ομίχλης εγκεφάλου, ήταν πιο συχνές κατά τη διάρκεια των δύο ετών όταν κάποιος μολυνόταν με κορονοϊό, σε σχέση με άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού, όπως η γρίπη.

Τα παιδιά κινδύνευαν λιγότερο από τους ενήλικες, οι οποίοι αντιμετώπιζαν επίσης υψηλότερο κίνδυνο άγχους και κατάθλιψης.

Οι παραλλαγές Δέλτα και Όμικρον συνδέθηκαν με περισσότερες διαταραχές από την παραλλαγή Άλφα. Ο επικεφαλής συγγραφέας, καθηγητής Paul Harrison, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, είπε ότι η μελέτη έδειξε ότι τα προβλήματα του εγκεφάλου που συνδέονται με τον κορονοϊό μπορεί να διαρκέσουν πολύ περισσότερο από την πανδημία.

Ο καθηγητής Paul Garner, από τη Σχολή Τροπικής Ιατρικής του Λίβερπουλ, προειδοποίησε όμως ότι ο αυξημένος κίνδυνος άνοιας και ψύχωσης μπορεί να σχετίζεται με την «κοινωνική αναταραχή» που προκάλεσε ο κορονοϊός και όχι με τον ίδιο τον ιό.

«Νομίζω ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην ερμηνεία των μικρών αυξήσεων περιστατικών άνοιας και ψύχωσης: αυτές είναι, κατά τη γνώμη μου, πιο πιθανό να σχετίζονται με την κοινωνική αναταραχή και τη δυστοπία που ζούμε, παρά να αποτελούν άμεση επίδραση του ιού», είπε.

Ο καθηγητής Χάρισον πρόσθεσε: «Εκτός από την επιβεβαίωση προηγούμενων ευρημάτων ότι ο Covid-19 μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για ορισμένες νευρολογικές και ψυχιατρικές παθήσεις τους πρώτους έξι μήνες μετά τη μόλυνση, αυτή η μελέτη υποδηλώνει ότι ορισμένοι από αυτούς τους αυξημένους κινδύνους μπορεί να διαρκέσουν για τουλάχιστον δύο χρόνια. Τα ευρήματα έχουν μεγάλη αξία τόσο για τους ασθενείς όσο και για τα συστήματα υγείας, καθώς υποδηλώνουν ότι είναι πιθανό να εμφανιστούν νέες περιπτώσεις νευρολογικών παθήσεων που συνδέονται με τη μόλυνση από Covid-19 για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά την υποχώρηση της πανδημίας. Η μελέτη μας υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη για περισσότερη έρευνα για να κατανοήσουμε γιατί συμβαίνει αυτό μετά την Covid-19 και τι μπορεί να γίνει για την πρόληψη ή τη θεραπεία αυτών των καταστάσεων».

Πηγή: Mail Online