ΥΓΕΙΑ

Κολίτιδα: Η φυσική συνταγή που εξισορροπεί τα βακτήρια του εντέρου

Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου ονομάζεται η χρόνια φλεγμονή που εμφανίζεται σε διάφορα σημεία του πεπτικού σωλήνα.

Κολίτιδα: Η φυσική συνταγή που εξισορροπεί τα βακτήρια του εντέρου

Περιλαμβάνει τη νόσο του Crohn και την ελκώδη κολίτιδα. Στην ελκώδη κολίτιδα, η φλεγμονή επηρεάζει τον βλεννογόνο και είναι σχετικά επιφανειακή. Συνήθως περιορίζεται στο παχύ έντερο αν και σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να εντοπιστεί και σε άλλα τμήματα του πεπτικού σωλήνα.

Η κολίτιδα χαρακτηρίζεται από ανισορροπία στα βακτήρια του εντέρου και μη φυσιολογική ανοσοαπόκριση. Ο επιπολασμός έχει διπλασιαστεί τα τελευταία 20 χρόνια και αυτή τη στιγμή προκαλεί παγκόσμια ανησυχία, ιδιαίτερα στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.

Αν και οι θεραπείες είναι πολλές, είναι μόνο εν μέρει αποτελεσματικές. Αυτό οδήγησε τους ερευνητές να ρίξουν μια πιο προσεκτική ματιά στα παραδοσιακά φυτικά φάρμακα που προέρχονται από την Κίνα και χρησιμοποιούνται στην Ιαπωνία και άλλες ασιατικές χώρες.

Ο Zhengzheng Shi και οι συνεργάτες του στο Κέντρο Ολιστικής Ιατρικής RIKEN, στην Ιαπωνία, ανακάλυψαν ότι ένα κοινό φυτικό φάρμακο για την κολίτιδα, μια φόρμουλα που περιέχει τζίντζερ, πιπέρι, τζίνσενγκ και μαλτόζη, μείωσε τη σοβαρότητα της κολίτιδας σε πειραματόζωα, αποτρέποντας την ανισορροπία στα μικρόβια του εντέρου και αυξάνοντας τα επίπεδα των ανοσοκυττάρων στο παχύ έντερο που καταπολεμούν τη φλεγμονή.

Το Daikenchuto (DKT) είναι μια φόρμουλα που περιέχει συγκεκριμένες ποσότητες τζίντζερ, πιπέρι, τζίνσενγκ και μαλτόζη και είναι ένα από τα 148 φυτικά φάρμακα που ονομάζονται Kampo, τα οποία έχουν αναπτυχθεί στην Ιαπωνία και συνταγογραφούνται συχνά από γιατρούς για τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών.

Προηγούμενη έρευνα έδειξε ότι το DKT μπορεί να είναι χρήσιμο για τη θεραπεία της κολίτιδας, αλλά δεν υπήρχαν στοιχεία, ιδιαίτερα σε μοριακό επίπεδο. Έτσι, ο Shi και η ομάδα ερευνητών στο RIKEN IMS με επικεφαλής τον Naoko Satoh-Takayama, διεξήγαγαν μια λεπτομερή εξέταση της επίδρασής του σε ένα μοντέλο κολίτιδας σε ποντίκια.

Η κολίτιδα προκλήθηκε στα ποντίκια χρησιμοποιώντας θειικό νάτριο δεξτράνη, το οποίο είναι τοξικό για τα κύτταρα που καλύπτουν το κόλον. Όταν αυτά τα ποντίκια έλαβαν DKT, το σωματικό τους βάρος παρέμεινε φυσιολογικό και είχαν χαμηλότερες κλινικές βαθμολογίες για κολίτιδα. Περαιτέρω ανάλυση αποκάλυψε πολύ λιγότερη βλάβη στα κύτταρα που επενδύουν το κόλον. Αφού έδειξαν ότι το DKT πράγματι βοηθά στην προστασία από την κολίτιδα, οι ερευνητές προχώρησαν στην ανάλυση του μικροβιώματος του εντέρου των ποντικών και των επιπέδων έκφρασης των αντιφλεγμονωδών ανοσοκυττάρων.

Το μικροβίωμα του εντέρου περιέχει πολλά βακτήρια και μύκητες που βοηθούν στην πέψη και στην υγεία του ανοσοποιητικού. Η κολίτιδα οφείλεται σε ανισορροπία στη μικροχλωρίδα του εντέρου και η ανάλυση έδειξε ότι είχε εξαντληθεί μια οικογένεια βακτηρίων γαλακτικού οξέος στα ποντίκια. Είχε εξαντληθεί επίσης ένας από τους μεταβολίτες τους, ένα λιπαρό οξύ βραχείας αλυσίδας που ονομάζεται προπιονικό. Η θεραπεία των ποντικών-μοντέλων με DKT αποκατέστησε πολλά από αυτά τα βακτήρια που έλειπαν -ιδιαίτερα αυτά του γένους Lactobacillus- και τα επίπεδα προπιονικού ήταν φυσιολογικά.

Η κολίτιδα σχετίζεται επίσης με μη φυσιολογική ανοσοαπόκριση που προκαλεί τη χαρακτηριστική εντερική φλεγμονή. Όταν οι ερευνητές εξέτασαν τα έμφυτα κύτταρα του εντερικού ανοσοποιητικού συστήματος, διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα ενός τύπου που ονομάζεται ILC3 ήταν χαμηλότερα στα ποντίκια με κολίτιδα που δεν υποβλήθηκαν σε θεραπεία από ό,τι στα ποντίκια που έλαβαν DKT. Αυτό δείχνει ότι τα ILC3 είναι σημαντικά για την προστασία από την κολίτιδα και ότι το DKT λειτουργεί αλληλεπιδρώντας μαζί τους.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Frontiers in Immunology.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ