ΥΓΕΙΑ

Τα εμβόλια Covid-19 είναι ασφαλή για ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια - Μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου

Τα εμβόλια mRNA κατά του κορονοϊού είναι ασφαλή και σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο θανάτου στους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, δείχνει μια νέα δανική επιστημονική έρευνα.

Τα εμβόλια Covid-19 είναι ασφαλή για ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια - Μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου

Η μελέτη καθησυχάζει ότι τα εμβόλια COVID-19 δεν επιδεινώνουν την καρδιακή ανεπάρκεια, ούτε σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο για φλεβική θρομβοεμβολή ή μυοκαρδίτιδα στους εν λόγω καρδιοπαθείς.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Δρ. Καρολίνε Σίντετ-Πέντερσεν του Νοσοκομείου Herlev & Gentolfe, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση σε διεθνές συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας στη Βαρκελώνη, ανέλυσαν στοιχεία για 50.893 ανεμβολίαστους με καρδιακή ανεπάρκεια και άλλους τόσους εμβολιασμένους με Pfizer ή Moderna, οι οποίοι είχαν μέση ηλικία 74 ετών και μέση διάρκεια της διάγνωσης της καρδιακής ανεπάρκειας τα τέσσερα έτη.

Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν επί 90 μέρες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολιασμού τους. Διαπιστώθηκε ότι η μέση θνησιμότητα από οποιαδήποτε αιτία στο διάστημα αυτό ήταν 2,2% για τους εμβολιασμένους καρδιοπαθείς έναντι 2,6% για τους ανεμβολίαστους. Η πιθανότητα επιδείνωσης της καρδιακής ανεπάρκειας ήταν 1,1% και για τις δύο ομάδες ασθενών, ενώ επίσης παρόμοια ήταν τα ποσοστά μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων όσον αφορά τον κίνδυνο εμφάνισης θρομβοεμβολής ή μυοκαρδίτιδας.

«Τα ευρήματα μας δείχνουν ότι οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια θα πρέπει να έχουν προτεραιότητα στους εμβολιασμούς κατά της COVID-19 και στις ενισχυτικές δόσεις. Μελέτες που δείχνουν την ασφάλεια αυτών των εμβολίων είναι ουσιώδεις, προκειμένου να καθησυχάσουν όσους μπορεί να είναι ακόμη διστακτικοί και να διασφαλίσουν έτσι τη συνέχιση των εμβολιασμών», δήλωσε η Σίντετ-Πέντερσεν. «Η μελέτη μας δείχνει ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανησυχία σχετικά με καρδιαγγειακές παρενέργειες από τα εμβόλια mRNA στους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια. Επιπροσθέτως, υπάρχει θετική επίπτωση του εμβολιασμού στη θνησιμότητα», πρόσθεσε.

Οι Δανοί ερευνητές επεσήμαναν ότι οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για νοσηλεία, εισαγωγή σε ΜΕΘ και θάνατο, αν αρρωστήσουν με COVID-19. Ο εμβολιασμός μειώνει όλους αυτούς τους κινδύνους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ