ΥΓΕΙΑ

Μπορεί να αλλάξει η ομάδα αίματος και ποια είναι καθολικός δότης;

Η ομάδα αίματός σας καθορίζεται από διάφορους παράγοντες και είναι σημαντικό να σας βοηθήσει να κάνετε μετάγγιση αίματος εάν είναι απαραίτητο. Στο άρθρο που ακολουθεί διαβάστε όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Μπορεί να αλλάξει η ομάδα αίματος και ποια είναι καθολικός δότης;

Οι ομάδες αίματος είναι ένας τρόπος με τον οποίο οι γιατροί έχουν μάθει να ταξινομούν τους διαφορετικούς τύπους αίματος.

Αυτές οι ταξινομήσεις σε διαφορετικούς τύπους αίματος είναι πολύ σημαντικές για να βεβαιωθείτε ότι θα κάνετε μια υγιή μετάγγιση αίματος εάν είναι απαραίτητο - μια απόφαση που θα μπορούσε κάλλιστα να σημάνει τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου.

Ο τύπος αίματος που έχετε είναι γενετικός, αλλά καθορίζεται με βάση ορισμένα αντισώματα και άλλους κληρονομικούς αντιγονικούς παράγοντες στα ερυθρά αιμοσφαίρια ή την έλλειψή τους.

Ποιοι είναι όμως οι διαφορετικοί τύποι ομάδων αίματος και ποια είναι η πιο σπάνια ομάδα;

Οι διαφορετικοί τύποι αίματος

Η International Society of Blood Transfusion αναγνωρίζει 43 διαφορετικά συστήματα ομάδων αίματος, τα πιο διάσημα από τα οποία είναι το σύστημα ABO και το σύστημα Rh, που χρησιμοποιούνται συχνά μαζί.

Το σύστημα ABO καθορίζει τον τύπο αίματος με βάση έναν συνδυασμό δύο διαφορετικών αντισωμάτων και δύο διαφορετικών αντιγόνων, ενώ το Rh καθορίζει εάν έχετε έναν Rh θετικό τύπο αίματος ή έναν Rh αρνητικό τύπο αίματος.

Με άλλα λόγια, το ABO δίνει το γράμμα, το Rh δίνει το συν (+) ή το πλην (-).

Τα ερυθρά αιμοσφαίρια που παρουσιάζουν μόρια ενός συγκεκριμένου τύπου ονομάζονται αιμοσφαίρια τύπου Α, ενώ τα ερυθρά αιμοσφαίρια που παρουσιάζουν άλλο τύπο μορίου ονομάζονται αιμοσφαίρια τύπου Β. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια που εμφανίζουν και τους δύο τύπους μορίων στην επιφάνειά τους ονομάζονται αιμοσφαίρια τύπου ΑΒ, ενώ τα κύτταρα που δεν εμφανίζουν κανένα μόριο ονομάζονται αιμοσφαίρια τύπου Ο.

Το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα αναγνωρίζει αυτά τα μόρια και, όταν συναντά ένα μόριο διαφορετικό από τον τύπο που υπάρχει τακτικά στο σώμα, το αντιμετωπίζει ως ξένο στοιχείο που πρέπει να επιτεθεί. Για παράδειγμα, εάν ένα άτομο με ομάδα αίματος Ο λάβει αίμα τύπου Α, το σώμα του θα αναγνωρίσει τα μόρια του αίματος του τύπου Α ως ξένα, θα θεωρήσει τα ερυθρά αιμοσφαίρια του δότη ως εισβολείς και θα τους επιτεθεί. Γι' αυτό είναι επιτακτική η προσαρμογή της ομάδας αίματος του δότη στην ομάδα αίματος του λήπτη.

aima-plasma.jpg

Πόσες ομάδες αίματος υπάρχουν;

Με βάση το σύστημα ABO και το σύστημα Rh, υπάρχουν οκτώ ομάδες αίματος.

Α+
ΕΝΑ-
Β+
ΣΙ-
AB+
AB-
O+
Ο-
Αυτά βασίζονται στα αντιγόνα στα ερυθρά αιμοσφαίρια και στα αντισώματα στο πλάσμα του αίματος.

Μια ομάδα αίματος έχει αντισώματα πλάσματος Β αλλά αντιγόνα ερυθρών αιμοσφαιρίων
Οι ομάδες αίματος Β έχουν αντισώματα πλάσματος Α και αντιγόνα ερυθρών αιμοσφαιρίων Β
Οι ομάδες αίματος ΑΒ δεν έχουν ούτε αντισώματα πλάσματος Α ούτε Β αλλά αντιγόνα ερυθρών αιμοσφαιρίων Α και Β
Οι ομάδες αίματος Ο έχουν αντισώματα πλάσματος Α και Β, αλλά ούτε αντιγόνα ερυθρών αιμοσφαιρίων Α ούτε Β

Όλα δε τα παραπάνω καθορίζονται και από τη γενετική.

Ποια είναι η πιο σπάνια ομάδα αίματος;

Η πιο σπάνια ομάδα αίματος είναι η ΑΒ-, γνωστή και ως ΑΒ αρνητική. Αυτή η ομάδα αίματος βρίσκεται μόνο σε ένα πολύ μικρό ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού και σε μεμονωμένες χώρες.

Οι σπάνιες ομάδες αίματος απαντώνται ουσιαστικά σε λιγότερο από έναν στους χίλιους ανθρώπους. Η πραγματική σπανιότητά τους καθορίζεται από άλλους παράγοντες, όπως τα πολλά άλλα συστήματα ομαδοποίησης τύπων αίματος, και παράγοντες σε εκατοντάδες άλλα αντιγόνα. Με άλλα λόγια, η σπανιότητα μπορεί να προσδιοριστεί εκτός των συστημάτων ABO και Rh.

Ποια είναι η πιο κοινή ομάδα αίματος;

Ενώ αυτό διαφέρει από χώρα σε χώρα σε μικρό βαθμό, παγκοσμίως, η ομάδα αίματος O+ (Ο-θετική ομάδα αίματος) είναι η πιο κοινή ομάδα αίματος, ενώ σε πολλές χώρες, πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού έχει O+.

Ποια είναι η καλύτερη ομάδα αίματος;

Η καλύτερη ομάδα αίματος μπορεί στην πραγματικότητα να είναι η πιο σπάνια ομάδα αίματος, η ΑΒ-. Αυτό συμβαίνει επειδή ο τύπος αίματος AB- είναι γνωστός ως παγκόσμιος δέκτης. Με άλλα λόγια, εάν έχετε ομάδα αίματος ΑΒ- και χρειάζεστε μετάγγιση αίματος, μπορείτε να το πάρετε από οποιαδήποτε άλλη ομάδα αίματος.

Αλλά υπάρχει μια άλλη ομάδα αίματος που πρέπει να εξετάσετε, ο καθολικός δότης.

Ποια ομάδα αίματος είναι ο καθολικός δότης;

Ο τύπος αίματος Ο (Ο-αρνητικός τύπος αίματος) είναι ο παγκόσμιος τύπος αίματος δότη. Τεχνικά, αυτό σημαίνει απλώς ότι έχει τον χαμηλότερο κίνδυνο να προκαλέσει επιπλοκές κατά τη διάρκεια μιας μετάγγισης αίματος.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε περιπτώσεις όπου υπάρχει έλλειψη διαθέσιμου αίματος, κάτι που συμβαίνει συχνά σε όλο τον κόσμο.

Ωστόσο, ο τύπος αίματος Ο- είναι γενικός μόνο για τα ερυθρά αιμοσφαίρια. Οι τύποι αίματος ΑΒ είναι ο παγκόσμιος δότης για το πλάσμα.

1643645388205-505907747-aima-4.jpg

Υπάρχει ειδική διατροφή για κάθε ομάδα αίματος;

Τεχνικά, υπάρχουν δίαιτες που σας λένε τι πρέπει να τρώτε για τον τύπο αίματος σας. Ωστόσο, αυτές είναι δίαιτες μόδας και δεν υποστηρίζονται από κανένα επιστημονικό στοιχείο.

Υπάρχει σχέση μεταξύ της ομάδας αίματος και της COVID-19;

Στις αρχές της πανδημίας, υπήρξαν ορισμένες μελέτες που έδειξαν ότι ορισμένοι τύποι αίματος θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην προστασία από σοβαρές περιπτώσεις COVID-19. Ωστόσο, αυτό δεν είναι αλήθεια και έχει καταρριφθεί από περαιτέρω μελέτες.

Αυτό που μπορεί να ισχύει, ωστόσο, είναι ότι ορισμένες ομάδες αίματος μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο νόσησης. Συγκεκριμένα, υπήρξαν μελέτες που δείχνουν ότι τα άτομα με ομάδα αίματος Ο μπορεί να είναι λιγότερο πιθανό να είναι θετικά στην COVID-19 ακόμη και με συμπτώματα. Ωστόσο, άτομα που έχουν ομάδα αίματος ΑΒ+ (θετική ομάδα αίματος ΑΒ) ή ομάδα αίματος Β+ (θετική ομάδα αίματος Β) μπορεί να είναι πιο πιθανό να είναι θετικοί στο τεστ.

Η ακρίβεια αυτού είναι ακόμα ασαφής και χρειάζεται περαιτέρω έρευνα. Και δεδομένου του πόσο πρόσφατη είναι η πανδημία της COVID-19, αυτό είναι δύσκολο.

Πώς μπορείτε να μάθετε τον τύπο αίματος σας;

Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν τον τύπο αίματός τους. Ο καλύτερος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι μέσω ενός γιατρού ζητώντας του να ελέγξει τον τύπο αίματος σας ή εάν δώσετε αίμα, ο τύπος αίματός σας συνήθως ελέγχεται και μπορείτε να το ρωτήσετε.

Υπάρχουν επίσης κάποια κιτ εξέτασης αίματος στο σπίτι που είναι διαθέσιμα και μπορεί να σας φανούν χρήσιμα.

Μπορεί να αλλάξει η ομάδα αίματός σας;

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος με τον οποίο μπορεί να αλλάξει ο τύπος αίματός σας είναι μέσω μεταμόσχευσης μυελού των οστών.

Ορισμένες λοιμώξεις και καρκίνοι μπορούν επίσης να προκαλέσουν αλλαγή στην ομάδα αίματος. Ωστόσο, η αλλαγή δεν είναι πάντα μόνιμη.

Όμως, η αλλαγή μιας ομάδας αίματος μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να είναι καλή. Για παράδειγμα, πρόσφατα, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ μπόρεσαν να αλλάξουν τον τύπο αίματος ενός ανθρώπινου νεφρού, προκειμένου να βεβαιωθούν ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μόσχευμα σε κάποιον με ασυμβίβαστη ομάδα αίματος.

Αυτό είναι ένα συναρπαστικό νέο επίτευγμα στον τομέα της μελέτης μετάγγισης αίματος και δείχνει πόσο σημαντικοί είναι οι τύποι αίματος και η μελέτη μας γι' αυτούς.