ΥΓΕΙΑ

Καφές: Πότε αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του οισοφάγου

Η κατανάλωση καφέ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, αλλά μόνο εάν είναι ζεστός, σύμφωνα με τις έρευνες.

Καφές: Πότε αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του οισοφάγου

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα καυτά υγρά καταστρέφουν τους ιστούς στον οισοφάγο.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τον ίδιο κίνδυνο αντιμετωπίζουν και οι λάτρεις του τσαγιού.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν να περιμένετε να κρυώσει ο καφές και το τσάι πριν τα καταναλώσετε.

Ο καφές είναι ένα από τα πιο ευρέως καταναλισκόμενα ροφήματα παγκοσμίως, αλλά τα στοιχεία για την επίδρασή του στην υγεία είναι αντιφατικά.

Ορισμένες μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου, ενώ άλλες -συμπεριλαμβανομένης αυτής της ερευνητικής ομάδας για τον καρκίνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας- έχουν βρει το αντίθετο.

Οι ειδικοί του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ προσπάθησαν να ξεπεράσουν τα εμπόδια που παρατηρήθηκαν στο παρελθόν, χρησιμοποιώντας μια διαφορετική στατιστική προσέγγιση.

Συνέκριναν τα γονίδια 360.000 και πλέον ανθρώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Φινλανδία και τα συνέδεσαν με τον κίνδυνο ανάπτυξης 22 τύπων καρκίνου για 11 χρόνια.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αυτή τη μέθοδο για να εξετάσουν πώς οι ίδιοι παράγοντες τους οδήγησαν σε διαφορετικά συμπεράσματα σε προηγούμενες έρευνες.

Για παράδειγμα, όσοι πίνουν καφέ έχουν την τάση να πίνουν περισσότερο αλκοόλ, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει τον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.

Αλλά τα γονίδια που σχετίζονται με την προτίμηση του καφέ δεν συνδέονται απαραίτητα με παράγοντες του τρόπου ζωής όπως το κάπνισμα ή το αλκοόλ.

Ως εκ τούτου, η εξέταση του DNA των εθελοντών καθιστά ευκολότερο τον προσδιορισμό εάν είναι ο καφές που προκαλεί καρκίνο.

Τα δεδομένα αποκάλυψαν ότι οι άνθρωποι που είχαν γενετικά περισσότερες πιθανότητες να πίνουν καφέ, είχαν σχεδόν τριπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του οισοφάγου.

Δεν εντοπίστηκε τέτοια σύνδεση για κανένα άλλο τύπο καρκίνου.

«Τα καλά νέα είναι ότι η κατανάλωση καφέ δεν αυξάνει τις πιθανότητες να εμφανίσετε τους περισσότερους τύπους καρκίνου», είπε ο Δρ. Burgess.

Η ύπαρξη γονιδίων που σχετίζονται με την αγάπη για τον καφέ, αύξησε τον κίνδυνο στους λάτρεις του καφέ, καθώς και στους ανθρώπους που προτιμούσαν άλλα ζεστά ροφήματα.

Αυτό υποδηλώνει ότι η βλάβη των ιστών προκαλείται από τα καυτά υγρά και όχι από τον ίδιο τον καφέ.

«Ο πιο πιθανός λόγος για τη συσχέτιση της κατανάλωσης καφέ και του καρκίνου του οισοφάγου είναι ότι το να πέφτουν καυτά υγρά στο λαιμό, είναι επιβλαβές», είπε ο Δρ Burgess.

Αυτή η θεωρία υποστηρίζεται από προηγούμενη μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2019, η οποία διαπίστωσε ότι η κατανάλωση τσαγιού σε θερμοκρασία άνω των 60 βαθμών Κελσίου, αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του οισοφάγου.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι όταν τα κύτταρα του οισοφάγου καίγονται από ζεστά ροφήματα, δημιουργείται φλεγμονή που καταστρέφει τα γονίδια, προκαλώντας καρκίνο.

Απαιτούνται ωστόσο περισσότερα στοιχεία για την επιβεβαίωση των ευρημάτων.

Πριν από πέντε χρόνια, ο ΠΟΥ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είναι ασφαλές να καταναλώνει κανείς ροφήματα σε «κανονικές θερμοκρασίες», δηλαδή 65 βαθμούς Κελσίου και κάτω.

«Είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη ότι η μελέτη δεν αποδεικνύει σχέση αιτίας και αποτελέσματος μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και του κινδύνου καρκίνου του οισοφάγου, απλώς παρέχει ισχυρές ενδείξεις που υποδηλώνουν ότι υπάρχει αυτή η σχέση», πρόσθεσε ο Δρ. Burgess.

Περίπου 9.300 άτομα διαγιγνώσκονται με καρκίνο του οισοφάγου κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, αριθμός που αντιπροσωπεύει το 2% των νέων διαγνώσεων καρκίνου.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Clinical Nutrition.