ΥΓΕΙΑ

Πόσο κινδυνεύετε από εγκεφαλικό πριν τα 60 ανάλογα με την ομάδα αίματος στην οποία ανήκετε

Η ομάδα αίματος ενός ανθρώπου μπορεί να συνδέεται με τον κίνδυνο να υποστεί πρώιμο εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με μια νέα μετα-ανάλυση από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ (UMSOM).

Πόσο κινδυνεύετε από εγκεφαλικό πριν τα 60 ανάλογα με την ομάδα αίματος στην οποία ανήκετε

Η μετα-ανάλυση περιελάμβανε όλα τα διαθέσιμα δεδομένα από γενετικές μελέτες που επικεντρώνονται σε ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια, τα οποία προκαλούνται από την παρεμπόδιση της ροής του αίματος στον εγκέφαλο, σε ενήλικες κάτω των 60 ετών.

«Ο αριθμός των ανθρώπων που υφίστανται πρώιμα εγκεφαλικά αυξάνεται. Αυτοί οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να πεθάνουν από ένα απειλητικό για τη ζωή επεισόδιο και οι επιζώντες ενδέχεται να ζήσουν επί δεκαετίες με αναπηρία. Παρόλα αυτά, λίγες είναι οι έρευνες για τα αίτια των πρώιμων εγκεφαλικών», ανέφερε ο εκ των κύριων ερευνητών Steven J. Kittner, Καθηγητής Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν μετα-ανάλυση 48 μελετών στις οποίες συμμετείχαν 17.000 ασθενείς με εγκεφαλικό και σχεδόν 600.000 υγιείς άνθρωποι που δεν είχαν υποστεί εγκεφαλικό. Στη συνέχεια εξέτασαν όλα τα χρωμοσώματα που συλλέχθηκαν για να εντοπίσουν γενετικές παραλλαγές που σχετίζονται με εγκεφαλικό και βρήκαν μια σύνδεση μεταξύ του εγκεφαλικού επεισοδίου πρώιμης έναρξης -που εμφανίζεται πριν από την ηλικία των 60 ετών- και της περιοχής του χρωμοσώματος που περιλαμβάνει το γονίδιο που καθορίζει εάν ένας τύπος αίματος είναι Α, ΑΒ , Β ή Ο.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα με πρώιμο εγκεφαλικό είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν ομάδα αίματος Α και λιγότερο πιθανό να έχουν ομάδα αίματος Ο (η πιο κοινή ομάδα αίματος), σε σύγκριση με άτομα με όψιμο εγκεφαλικό και άτομα που δεν έπαθαν ποτέ εγκεφαλικό.

Τόσο το πρώιμο όσο και το όψιμο εγκεφαλικό ήταν επίσης πιθανότερο να συμβεί σε ανθρώπους με ομάδα αίματος Β σε σύγκριση με τα άτομα της ομάδας ελέγχου. Αφού έλαβαν υπόψιν το φύλο και άλλους παράγοντες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν ομάδα αίματος Α είχαν 16% υψηλότερο κίνδυνο να πάθουν πρώιμο εγκεφαλικό σε σχέση με ανθρώπους με άλλους τύπους αίματος. Όσοι είχαν ομάδα αίματος Ο είχαν 12% χαμηλότερο κίνδυνο να πάθουν εγκεφαλικό σε σύγκριση με ανθρώπους με άλλους τύπους αίματος.

Οι ερευνητές τόνισαν ότι ο αυξημένος κίνδυνος για την ομάδα αίματος Α είναι πάντως πολύ μικρός και όσοι έχουν αυτή την ομάδα, δεν πρέπει να ανησυχούν ότι έχουν μεγάλη πιθανότητα να πάθουν πρόωρα εγκεφαλικό, ούτε χρειάζεται να μπουν στον κόπο να κάνουν χωρίς λόγο έξτρα ιατρικές εξετάσεις.

«Δεν γνωρίζουμε ακόμη την αιτία που η ομάδα αίματος Α έχει υψηλότερο κίνδυνο, αλλά πιθανώς έχει να κάνει με τους παράγοντες πήξης του αίματος όπως τα αιμοπετάλια και τα κύτταρα στην επιφάνεια των αιμοφόρων αγγείων, καθώς επίσης με πρωτεΐνες που κυκλοφορούν στο αίμα και παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη θρόμβων», δήλωσε ο δρ Κίτνερ.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι οι άνθρωποι με ομάδα αίματος Α έχουν ελαφρώς μεγαλύτερο κίνδυνο για εμφάνιση θρόμβων στα πόδια (εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση).

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν σήμερα στο περιοδικό Neurology.