ΥΓΕΙΑ

Προκαλεί και η ευλογιά των πιθήκων οξεία μυοκαρδίτιδα;

Όπως συμβαίνει με τον SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί την Covid-19, έτσι και με τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων, οι ειδικοί εντοπίζουν περισσότερα πιθανά συμπτώματα και επιπλοκές όσο περνάει ο καιρός και ο ιός συνεχίζει να εξαπλώνεται.

Προκαλεί και η ευλογιά των πιθήκων οξεία μυοκαρδίτιδα;

Πρόσφατα οι επιστήμονες περιέγραψαν μια περίπτωση ευλογιάς των πιθήκων που πιθανώς συνδέεται με οξεία μυοκαρδίτιδα, η οποία εκδηλώνεται λόγω φλεγμονής του καρδιακού μυός.

Αν και και σε κάποιες περιπτώσεις η κατάσταση μπορεί να γίνει απειλητική για τη ζωή, στη συγκεκριμένη περίπτωση ο ασθενής ανέρρωσε πλήρως.

Ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων είναι ζωονοσογόνος ιός, είναι δηλαδή τύπος ιού που μπορεί να εξαπλωθεί μεταξύ ζώων και ανθρώπων. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ανήκει στην ίδια οικογένεια ιών με τον ιό που προκαλεί την ευλογιά.

Τα πρώτα κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αφρική, στη συνέχεια όμως εξαπλώθηκε και σε άλλες χώρες και από τότε αυξάνονται συνεχώς. Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περίπου 52.000 κρούσματα παγκοσμίως, με τα 19.500 να εντοπίζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο ιός έχει συσχετιστεί με 15 θανάτους παγκοσμίως, ο τελευταίος εκ των οποίων καταγράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο Τέξας.

Τα συμπτώματα της ευλογιάς των πιθήκων περιλαμβάνουν:

  • Εξάνθημα
  • Φουσκάλες
  • Πυρετό
  • Ρίγη
  • Κόπωση

Ο άνδρας ασθενής που εμφάνισε μυοκαρδίτιδα, αναζήτησε ιατρική περίθαλψη μετά από 5 μέρες αδιαθεσίας. Ο ασθενής ανέφερε συμπτώματα «αδιαθεσίας, μυαλγίας και πυρετού, ακολουθούμενα από την έξαρση πολλαπλών διογκωμένων και ομφαλοειδών δερματικών βλαβών στο πρόσωπο, τα χέρια και τα γεννητικά του όργανα».

Ο 31χρονος ασθενής έκανε τεστ PCR για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση της ευλογιάς των πιθήκων και στη συνέχεια πήγε σπίτι του. Τρεις ημέρες αργότερα, πήγε στα επείγοντα γιατί ξύπνησε κατά τη διάρκεια της νύχτας με σφίξιμο στο στήθος που ακτινοβολούσε στον αριστερό ώμο του.

Οι συγγραφείς αναφέρουν ότι ο ασθενής είχε ακόμα ορατές φουσκάλες ευλογιάς των πιθήκων και οι γιατροί τον υπέβαλαν σε μια σειρά εξετάσεων για να διερευνήσουν τυχόν καρδιακά προβλήματα.

Αφού το ηλεκτροκαρδιογράφημα έδειξε πρόβλημα, οι γιατροί προχώρησαν σε αιματολογικές εξετάσεις, οι οποίες έδειξαν ότι ο ασθενής είχε αυξημένα επίπεδα C-αντιδρώσας πρωτεΐνης, κρεατινοφωσφοκινάσης, τροπονίνης υψηλής ευαισθησίας και νατριουρητικών πεπτιδίων. Οι συγκεκριμένες εξετάσεις αίματος έδειξαν καρδιαγγειακό πρόβλημα.

Οι γιατροί πραγματοποίησαν επίσης μαγνητική τομογραφία καρδιάς και διέγνωσαν οξεία μυοκαρδίτιδα.

Μετά από μια εβδομάδα στο νοσοκομείο, ο ασθενής ανάρρωσε και πήρε εξιτήριο.

Παρότι ο ασθενής είχε μολυνθεί με κορονοϊό δύο μήνες πριν προσβληθεί από τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων, οι ερευνητές εκτιμούν ότι η οξεία μυοκαρδίτιδα προκλήθηκε από τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, «λίγες είναι οι περιπτώσεις ιστολογικά επιβεβαιωμένης μυοκαρδίτιδας και η ιογενής μυοκαρδίτιδα που προκαλείται απευθείας από τον SARS-CoV-2 δεν έχει επιβεβαιωθεί οριστικά, αλλά έχει υποτεθεί λόγω επιδημιολογικού πλαισίου».

Δεδομένου ότι ο ασθενής είχε ήδη αναρρώσει από την Covid-19 και εξακολουθούσε να παρουσιάζει συμπτώματα ευλογιάς των πιθήκων, οι γιατροί πιστεύουν ότι η ευλογιά των πιθήκων ήταν η αιτία της καρδιακής νόσου.

Οι συγγραφείς αναφέρουν επίσης ότι η ευλογιά των πιθήκων είναι ένας ιός που σχετίζεται στενά με άλλους που «έχουν άμεση ή έμμεση συσχέτιση με τραυματισμό του καρδιακού ιστού». Για παράδειγμα, η ευλογιά έχει συσχετιστεί με καρδιαγγειακά προβλήματα.

Η αναφορά δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας.