ΥΓΕΙΑ

Πώς συνδέεται το έντερο με την covid-19 - Τι έδειξε η έρευνα

Νέα ευρήματα έδειξαν μια μοριακή σχέση μεταξύ της COVID-19 και των κυττάρων σεροτονίνης στο έντερο. Η έρευνα θα μπορούσε να βοηθήσει στην παροχή περαιτέρω ενδείξεων για το τι θα μπορούσε να οδηγήσει στη μόλυνση και τη σοβαρότητα της νόσου COVID-19 και υποστηρίζει ότι τα αντικαταθλιπτικά, γνωστά ως εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs), θα μπορούσαν να μειώσουν τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων.

Πώς συνδέεται το έντερο με την covid-19 - Τι έδειξε η έρευνα

Νέα ευρήματα από το Πανεπιστήμιο Flinders έδειξαν μοριακή σχέση μεταξύ των κυττάρων της COVID-19 και σεροτονίνης στο έντερο.

Η έρευνα θα μπορούσε να βοηθήσει στην παροχή περαιτέρω ενδείξεων για το τι θα μπορούσε να οδηγήσει στη μόλυνση και τη σοβαρότητα της νόσου COVID-19 και υποστηρίζει προηγούμενα στοιχεία ότι τα αντικαταθλιπτικά, γνωστά ως εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs), θα μπορούσαν να μειώσουν τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων της COVID -19.

Η νόσος COVID-19 εμφανίζει μια σειρά συμπτωμάτων, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν τακτικά γαστρεντερικά προβλήματα, όπως διάρροια. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι αυτά τα συμπτώματα του εντέρου σε ασθενείς με COVID-19 επιδεινώνονται με τη σοβαρότητα της νόσου και αυτό συνδέεται με αυξημένη σεροτονίνη που προέρχεται από το έντερο, που απελευθερώνεται για να προκαλέσει δυσλειτουργία του εντέρου, αυξάνοντας την ανοσολογική απόκριση του σώματος και ενδεχομένως επιδεινώνοντας τα αποτελέσματα των ασθενών.

Η νέα συνεργατική μελέτη περιελάμβανε τρεις ερευνητικές ομάδες με επικεφαλή τον συνεργάτη του ARC DECRA Dr. Alyce Martin και τον Διευθυντή Βιοπληροφορικής και Αλληλεπιδράσεων Ανθρώπου-Μικροβίων του FAME, καθηγητή Robert Edwards.

«Η μελέτη μας προσπάθησε να κατανοήσει εάν το έντερο θα μπορούσε να είναι ένας τόπος μετάδοσης ασθενειών και ποια είναι τα γονίδια που μπορεί να σχετίζονται με τον ιό που εισέρχεται στα κύτταρα που καλύπτουν το τοίχωμα του εντέρου», λέει ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης καθηγητής Damien Keating, Αναπληρωτής Διευθυντής του Ινστιτούτου Υγείας και Ιατρικής Έρευνας Flinders και Επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Gut Sensory Systems.

Οι ερευνητές εξέτασαν τη γονιδιακή έκφραση μεταξύ των διαφορετικών τύπων κυττάρων που ευθυγραμμίζουν το τοίχωμα του εντέρου, αναλύοντας ολόκληρες αλληλουχίες γονιδιώματος από χιλιάδες μεμονωμένα κύτταρα από το έντερο.

Βρήκαν ότι εξειδικευμένα κύτταρα μέσα στο έντερο που συνέθεσαν και απελευθέρωσαν σεροτονίνη είχαν μια εξαιρετικά εμπλουτισμένη έκφραση ενός συγκεκριμένου υποδοχέα SARS-CoV-2 και ήταν ο μόνος τύπος κυττάρου που εξέφραζε όλα τα γονίδια που σχετίζονται με την COVID-19.

«Πολλά γονίδια που συνδέονται με την COVID-19 βρέθηκαν εκφρασμένα στους διαφορετικούς τύπους κυττάρων που καλύπτουν το τοίχωμα του εντέρου, αλλά μόνο τα κύτταρα σεροτονίνης εξέφρασαν και τους τρεις υποδοχείς του ιού», λέει ο καθηγητής Keating.

«Η έκφραση και των τριών υποδοχέων του SARS-CoV-2 τριπλασιάζει τον ρυθμό μολυσματικότητας των κυττάρων, σε σύγκριση με την έκφραση μόνο δύο υποδοχέων».

Με τις ακριβείς τοποθεσίες μόλυνσης και τους κύριους παράγοντες της σοβαρότητας της νόσου COVID-19 να μην έχουν ακόμη κατανοηθεί πλήρως, οι συγγραφείς λένε ότι αυτή η μελέτη παρέχει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τον ρόλο του εντέρου στον ιό.

Covid

Η COVID-19 μολύνει τα κύτταρα στο έντερο

«Η COVID-19 είναι πολύ πιθανό να μολύνει τα κύτταρα στο έντερο αυξάνοντας τα επίπεδα σεροτονίνης μέσω άμεσων επιδράσεων σε συγκεκριμένα κύτταρα του εντέρου,», λέει ο καθηγητής Keating.

«Παρέχει επίσης πληροφορίες που αφορούν στα αντικαταθλιπτικά φάρμακα, τα οποία εμποδίζουν τη μεταφορά σεροτονίνης σε όλο το σώμα χρησιμεύοντας ως ευεργετική θεραπεία.

Καθώς η COVID-19 συνεχίζει να υφίσταται, θα απαιτηθεί περαιτέρω έρευνα σχετικά με τον ρόλο του εντέρου και τον εν λόγω ιό ώστε να βρούμε θεραπευτικές επιλογές για να λειτουργήσουμε παράλληλα με τους εμβολιασμούς», τόνισαν οι ερευνητές.