ΥΓΕΙΑ

Τα οφέλη του θηλασμού για τη μητέρα και το μωρό

Αν και στην αγορά υπάρχουν εξαιρετικής ποιότητος βρεφικά γάλατα ο μητρικός θηλασμός παραμένει η καλύτερη επιλογή τόσο για τη μητέρα όσο και το μωρό, εφόσον η μητέρα παράγει γάλα και δεν συντρέχουν λόγοι υγείας για την αποφυγή του. 

Τα οφέλη του θηλασμού για τη μητέρα και το μωρό

Πολλές φορές πιστεύουμε ότι ορισμένες μάρκες γάλακτος ή βρεφικές τροφές είναι καλύτερες για το μωρό από το ίδιο το μητρικό γάλα. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και τη Unicef, το γάλα της μητέρας αποτελεί την ιδανική τροφή για τη σωστή ανάπτυξη ενός βρέφους.

mitrikos-thilasmos-to-kalokairi4.jpg

Ας δούμε ένα προς ένα τα συνολικά οφέλη του μητρικού θηλασμού:

Το μητρικό γάλα αποτελεί την ιδανική διατροφή

Το μητρικό γάλα είναι ιδανικό για το μωρό καθώς παρέχει θρεπτικά συστατικά εξαιρετικής ποιότητας, χάρη στην περιεκτικότητά του σε λίπος, πρωτεΐνες, λακτόζη και ένζυμα.

Προστατεύει από λοιμώξεις

Το μητρικό γάλα προστατεύει από τις λοιμώξεις, χάρη στη σύνθεσή του ενώ προσφέρει ανοσία στο μωρό.

Δεδομένου ότι το βρέφος δεν έχει ανεπτυγμένο ανοσοποιητικό σύστημα το μητρικό γάλα συμβάλει στην καταπολέμηση των λοιμώξεων (γαστρεντερικό, λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος μολύνσεις του αυτιού, διάρροια κ.λπ.).

Μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης χρόνιων ασθενειών

Χάρη στο μητρικό γάλα, τα παιδιά μεγαλώνοντας ενδέχεται να έχουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών όπως ο καρκίνος, η πολλαπλή σκλήρυνση, το άσθμα, η ατοπική δερματίτιδα κ.λπ.

Προλαμβάνει τον διαβήτη

Ο θηλασμός προστατεύει από τον διαβήτη τύπου Ι και τον διαβήτη τύπου ΙΙ. Αν υπάρχει κάποιος στην οικογένεια που πάσχει από διαβήτη, είναι ακόμη πιο σημαντική η αποφυγή κατανάλωσης του αγελαδινού γάλακτος μέχρι το πρώτο έτος του μωρού.

Βοηθά στην ανάπτυξη των δοντιών

Δεδομένου ότι τα παιδιά πρέπει να παραμείνουν στο στήθος για να θηλάσουν, η ανάπτυξή της στοματικής κοιλότητας θα είναι καλύτερη και γρηγορότερη.

Μειώνει τον κίνδυνο της παχυσαρκίας

Το μητρικό γάλα περιέχει λεπτίνη, μια ορμόνη που ελέγχει την παχυσαρκία στους ενήλικες. Η λεπτίνη είναι μία πρωτεΐνη 167 αμινοξέων, με αλληλουχία αμινοτελικού εκκριτικού σήματος 21 αμινοξέων. Είναι επίσης γνωστή ως ορμόνη του κορεσμού λόγω της συμβολής της στην καταστολή της πείνας.

Το μητρικό γάλα συμβάλει στη χαμηλότερη νοσηρότητα και θνησιμότητα

Η σύνθεσή του συμβάλλει στην πλήρη και ισορροπημένη διατροφή του βρέφους, εν αντιθέσει με το γάλα εμπορίου.

Συμβάλει στην ψυχοκινητική ωρίμανση του μωρού

Η ψυχοκινητική ωρίμανση του βρέφους πραγματοποιείται σταδιακά. Μετά τους πρώτους δύο μήνες της ζωής του το μωρό αρχίζει να αποκτά έλεγχο στις κινήσεις των χεριών του και έχει ως αγαπημένη ασχολία την εξερεύνηση της περιοχής του στόματος με τα χεράκια ή τα ποδαράκια του. Το μητρικό γάλα κάνει τα μωρά πιο ενεργά βοηθώντας τα να αντιληφθούν καλύτερα τον εαυτό τους και το περιβάλλον τους.

Απελευθερώνει την ωκυτοκίνη

Χάρη στο μωρό που θηλάζει η μητέρα θα απελευθερώσει την ορμόνη ωκυτοκίνη ή αλλιώς την «ορμόνη της αγάπης» συμβάλλοντας στο «κτίσιμο» της οικειότητας της μητέρας με το βρέφος. Επίσης, η απελευθέρωση της ωκυτοκίνης που είναι υπεύθυνη για την διάταση του τραχήλου της μήτρας κατά τη διάρκεια του τοκετού συμβάλει ώστε η μήτρα να επανέλθει στον όγκο που είχε προ της εγκυμοσύνης. Να σημειωθεί πως κατά την εγκυμοσύνη όταν αυξάνεται ο όγκος της μήτρας μετατοπίζεται το κέντρο βάρους του σώματος της μητέρας προκαλώντας λόρδωση.

Ο θηλασμός προκαλεί προσωρινή απουσία εμμηνόρροιας

Ο θηλασμός αναγκάζει τη μητέρα να μην έχει εμμηνόρροια για αρκετούς μήνες, γεγονός που καθιστά λιγότερο πιθανό να υποστεί αναιμία.

Προστατεύει από τον καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών

Μερικές μελέτες υποστηρίζουν ότι ο θηλασμός μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης του καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών. Αξίζει να σημειωθεί πως οι γυναίκες, οι οποίες δεν έχουν γεννήσει παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου κατά 30%, σε σχέση με γυναίκες που έχουν τεκνοποιήσει.

Συμβάλει στην απώλεια βάρους της μητέρας

Το σώμα της μητέρας λειτουργεί εντατικά ενώ θηλάζει το μωρό καθώς παράγει γάλα με αποτέλεσμα να καίει πολλές θερμίδες και να χάνει βάρος.

838e286f-prooro-mwro-kai-thilasmos.jpg

Βοηθά στη διατήρηση της ελαστικότητας και της σφριγηλότητας του στήθους

Παρόλο που υπάρχει η πεποίθηση ότι εάν θηλάσετε το στήθος σας θα πέσει, αυτό δεν συμβαίνει πραγματικά. Οι μαστοί διογκώνονται λόγω της συσσώρευσης γάλακτος και ανακουφίζονται μετά το θηλασμό και την αποβολή γάλακτος. Ωστόσο, αν παρατηρήσετε παραμόρφωση ή ζάρωμα του στήθους ίσως αποτελεί ένα σημάδι ενός όγκου στο μαστό οπότε θα πρέπει να επισκεφτείτε άμεσα έναν μαστολόγο.

Θωρακίζει από τον κίνδυνο οστεοπόρωσης

Οι γυναίκες που θηλάζουν έχουν μικρότερο κίνδυνο κατάγματος του ισχίου και της σπονδυλικής στήλης στην εμμηνόπαυση, καθώς κατά τη γαλουχία αυξάνεται η απορρόφηση του ασβεστίου.

Εντείνεται ο συναισθηματικός δεσμός μεταξύ μητέρας και βρέφους

Σταδιακά, όπως ήδη αναφέρθηκε, κατά τον θηλασμό κτίζεται μια έντονα συναισθηματική σχέση μεταξύ της μητέρας και του παιδιού κάτι που είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο. Να σημειωθεί πως σύμφωνα με τη Φροϋδική θεωρία οι πρώτες αλληλεπιδράσεις βρέφους και μητέρας αποτελούν θεμέλιο λίθο στη δόμηση της προσωπικότητάς του.

thilasmos-7.jpg

Αυξάνεται το αίσθημα ευεξίας

Ο θηλασμός μπορεί να δημιουργεί στη μητέρα πολύ θετικά συναισθήματα, όπως το αίσθημα της ευεξίας ενώ βελτιώνει την αυτοεκτίμησή της, αποτρέποντας έτσι την κατάθλιψη.

Οικονομικά οφέλη

Το μητρικό γάλα θωρακίζει την υγεία του μωρού με αποτέλεσμα να αρρωσταίνει λιγότερο συχνά. Επιπλέον, το γάλα της μητέρας είναι δωρεάν ενώ όπως αναφέραμε ήδη είναι ιδιαιτέρως θρεπτικό για το βρέφος.

Ενίσχυση της οικογένειας

Ο θηλασμός ενισχύει τους οικογενειακούς δεσμούς, ενώ το μωρό απολαμβάνει αγάπη, θαλπωρή και θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για τη βέλτιστη ολοκληρωμένη συναισθηματική και σωματική ανάπτυξή του.