ΥΓΕΙΑ

Ημικρανίες: Η «ένοχη» καφεΐνη & άλλοι 5 κοινοί μύθοι

Οι αιτίες που βρίσκονται πίσω από τις ημικρανίες είναι πολλές, άλλοι τόσοι όμως είναι οι μύθοι και οι παρανοήσεις σχετικά με τους βασανιστικούς πονοκεφάλους.

Ημικρανίες: Η «ένοχη» καφεΐνη & άλλοι 5 κοινοί μύθοι

Η ημικρανία είναι ένας παλλόμενος πόνος στο κεφάλι, συχνά πολύ έντονος, ακόμη και εξουθενωτικός για κάποιους ανθρώπους.

Αυτούς τους βασανιστικούς πονοκέφαλους, που συνήθως αναπτύσσονται στη μία πλευρά του κεφαλιού, πυροδοτούν καταστάσεις όπως το άγχος και το στρες, οι ορμονικές αλλαγές, οι αυστηρές δίαιτες ή τα προβλήματα στον ύπνο.

Σε κάποιες περιπτώσεις οι ημικρανίες μπορεί να δυσκολέψουν ακόμη και τη βάδιση ή την ομιλία, ενώ οι πάσχοντες υποφέρουν από ευαισθησία στο φως ή τις μυρωδιές, καθώς και από ναυτία.

Δείτε έξι κοινούς μύθους για την ημικρανία που πρέπει να γνωρίζετε, σύμφωνα με τον φαρμακοποιό και σύμβουλο υγείας, Parvinder Sagoo:

Οι ημικρανίες είναι απλώς έντονοι πονοκέφαλοι

Ο Parvinder Sagoo εξηγεί ότι οι ημικρανίες μπορεί να είναι πολύ πιο σοβαρές από έναν πονοκέφαλο, με διαφορετικούς παράγοντες, συμπτώματα και αιτίες.

Ο κ. Sagoo εξηγεί: «Ο μύθος ότι οι ημικρανίες είναι ίδιοι με τους πονοκεφάλους είναι πραγματικά επιζήμιος, ειδικά για εκείνους που υποφέρουν από ημικρανίες τακτικά και καταλαβαίνουν πόσο επώδυνες μπορεί να είναι».

Πρόσθεσε επίσης, ότι ενώ οι πονοκέφαλοι είναι συχνά βραχύβιοι και μπορούν να αντιμετωπιστούν πιο εύκολα, οι ημικρανίες μπορεί να διαρκέσουν για ώρες ή και μέρες.

Οι ημικρανίες επηρεάζουν μόνο τις γυναίκες

Αν και οι γυναίκες έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν ημικρανίες, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υποφέρουν από αυτές και οι άνδρες.

Πρόκειται για κοινή παρανόηση που οφείλεται στο ότι έχει γίνει ευρύτερα γνωστό ότι υποφέρουν περισσότερο οι γυναίκες.

Η ημικρανία διαρκεί μόνο μερικές ώρες

Σε αντίθεση με τους πονοκεφάλους, οι οποίοι συνήθως διαρκούν μόνο λίγες ώρες, μια ημικρανία μπορεί να διαρκέσει μεταξύ 4 και 72 ωρών εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία.

Ο κ. Sagoo εξηγεί: «Ακόμα και με τη θεραπεία, η ημικρανία μπορεί να χρειαστεί χρόνο για να υποχωρήσει και μπορεί να εξακολουθείτε να υποφέρετε από κάποια συμπτώματα, ακόμη και αν το μεγαλύτερο μέρος του πόνου έχει αντιμετωπιστεί».

Η καφεΐνη προκαλεί ημικρανίες

Η κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση, καθώς έχει ήπια διουρητική δράση. Ως αποτέλεσμα, πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η καφεΐνη προκαλεί ημικρανίες. Αυτό όμως είναι κατά βάση αναληθές. Στην πραγματικότητα, κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι η καφεΐνη μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ημικρανίας.

«Η καφεΐνη μπορεί να βοηθήσει στη συστολή των αιμοφόρων αγγείων και στη μείωση του οιδήματος στον εγκέφαλο που προκαλεί πόνο, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει ως γρήγορη ανακούφιση για σοβαρά συμπτώματα ημικρανίας» τονίζει.

Κανένα φάρμακο δεν μπορεί να θεραπεύσει τις ημικρανίες

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης της ημικρανίας είναι μέσω της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής.

Τα συμπτώματα της ημικρανίας μπορούν να αντιμετωπιστούν με μη συνταγογραφούμενα παυσίπονα όπως η παρακεταμόλη, η ασπιρίνη ή η ιβουπροφαίνη.

Η αλλαγή διατροφής θα σταματήσει τις ημικρανίες

Όσο κι αν θέλουμε να πιστεύουμε ότι η αλλαγή των διατροφικών μας συνηθειών θα σταματήσει τις κρίσεις ημικρανίας, αυτό είναι ένας μύθος.

Η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή και η κατανάλωση νερού ωφελούν τη γενική υγεία και ευεξία, κάτι που με τη σειρά τους θα μπορούσε να βοηθήσει και στη διαχείριση των συμπτωμάτων της ημικρανίας. Μια απλή αλλαγή στη διατροφή όμως δεν θα εμποδίσει εντελώς την εμφάνιση των ημικρανιών.

Πηγή: mirror.co.uk