ΥΓΕΙΑ

Γαστρεντερίτιδα: Τα συμπτώματα και η κατάλληλη διατροφή για την αντιμετώπισή της

Η γαστρεντερίτιδα είναι λοίμωξη του πεπτικού συστήματος. Τα κύρια συμπτώματά της είναι ο κοιλιακός πόνος η διάρροια και οι εμετοί. 

Γαστρεντερίτιδα: Τα συμπτώματα και η κατάλληλη διατροφή για την αντιμετώπισή της

Ο πιο σημαντικός κίνδυνος όταν κάποιος πάσχει από γαστρεντερίτιδα είναι η αφυδάτωση. Ιδιαίτερα πλήττονται τα βρέφη, τα νήπια και τα μικρά παιδιά γι΄αυτό οι γονείς πρέπει συνεχώς να δίνουν στο παιδί τους να πίνει υγρά.

Οι ένοχοι ιοί

Η γαστρεντερίτιδα προκαλείται από τον ιό Ρότα, τη σαλμονέλλα, τη σιγκέλλα, το καμπυλοβακτηρίδιο και το κολοβακτηρίδιο.

Η τροφική δηλητηρίαση

Ορισμένες περιπτώσεις γαστρεντερίτιδας οφείλονται δηλητηρίαση από αλλοιωμένα ή μολυσμένα τρόφιμα.

1643647005945-50686545-stomaxi.jpg

Τα συμπτώματα

Τα κύρια συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας είναι η διάρροια, ο εμετός, ο πόνος στο στομάχι, η ναυτία και πιθανά ο πυρετός. Μπορεί επίσης να παρουσιαστεί πονοκέφαλος και απώλεια όρεξης και γενικότερα ένα αίσθημα κακουχίας.

RYZI-NISTEIA.jpg

Η ενδεδειγμένη διατροφή για την ανάρρωση από τη γαστρεντερίτιδα

Πίνετε άφθονα υγρά: Η υπερβολική απώλεια υγρών κατά τη διάρκεια της γαστρεντερίτιδας μπορεί να οδηγήσει σε άλλα προβλήματα όπως η αφυδάτωση. Εξαιτίας αυτού, η κατανάλωση υγρών είναι ιδιαίτερα σημαντική. Είναι σημαντικό να καταναλώνετε νερό σε μικρή ποσότητα ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να μην προκαλείτε εμετό.

Η απώλεια υγρών οδηγεί σε μείωση του επιπέδου των ηλεκτρολυτών. Με αυτή την έννοια, τα ισοτονικά ποτά είναι επίσης ενδεδειγμένα για να ανακτήσετε τα άλατα που το σώμα σας έχει χάσει λόγω του εμέτου, της διάρροιας και του ιδρώτα.

Φυσικά, αποφύγετε άλλους τύπους υγρών που μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας, όπως καφεϊνούχα ποτά ή ζεστή σοκολάτα. Προτιμήστε χαμομήλι, τσάι και άλλα αφεψήματα από βότανα της φύσης.

Αποφύγετε την κατανάλωση τροφών που περιέχουν φυτικές ίνες: Αποφύγετε τα περισσότερα λαχανικά και είναι προτιμότερο να φάτε μια φρυγανιά με λίγο βούτυρο και μέλι, έναν λαπά, βραστό κοτόπουλο με ρύζι, βραστό ψάρι που συνοδεύεται από πατάτες βραστές, ή μακαρόνια με λίγο βούτυρο.

Αποφύγετε τα καρυκεύματα που μπορούν να είναι επιβλαβή για την ευαίσθητη κατάσταση στην οποία βρίσκεται το στομάχι σας λόγω της γαστρεντερίτιδας.

Καταναλώστε ένα γιαούρτι: Συνιστάται να καταναλώνετε γιαούρτι λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε γαλακτικό οξύ. Το γαλακτικό οξύ ενισχύει την ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος στη θεραπεία της οξείας γαστρεντερίτιδας. Ωστόσο, αν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη θα πρέπει να το αποφύγετε.