ΥΓΕΙΑ

Οι εξετάσεις στα μικρότερα αιμοφόρα αγγεία μπορούν να αποκαλύψουν την έναρξη μιας σοβαρής νόσου

Η Δρ. Miriam Stoppard αναφέρει ότι οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Coventry εκτιμούν ότι ο αγγειακός έλεγχος θα μπορούσε να εντοπίσει νωρίτερα πιθανά προβλήματα.

Οι εξετάσεις στα μικρότερα αιμοφόρα αγγεία μπορούν να αποκαλύψουν την έναρξη μιας σοβαρής νόσου

Οι αρτηρίες είναι τα αγγεία που μεταφέρουν το αίμα από την καρδιά σε όλα τα περιφερικά όργανα του σώματός μας και οι φλέβες είναι αυτές που επιστρέφουν το αίμα από τα περιφερικά όργανα στην καρδιά μας.

Οι υγιείς αρτηρίες είναι εύκαμπτες, δυνατές, ελαστικές και καθαρές από αποθέσεις με αποτέλεσμα το αίμα να ρέει εύκολα.

Σε κάποιες περιπτώσεις οι αρτηρίες μπορούν να βουλώσουν εξαιτίας της πλάκας που συσσωρεύεται στα εσωτερικά τοιχώματα, με αποτέλεσμα το αίμα να μην ρέει σωστά. Οι φραγμένες αρτηρίες αυξάνουν την πιθανότητα ενός καρδιακού εμφράγματος, της εμφάνισης ενός εγκεφαλικού επεισοδίου και μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και στον θάνατο. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να διατηρούμε τις αρτηρίες μας υγιείς.

Θα μπορούσε όμως η αρτηριακή νόσος να εντοπισθεί έγκαιρα για να αποτρέψει παθήσεις όπως ο διαβήτης, ο καρκίνος και τα αυτοάνοσα νοσήματα;

Το Πανεπιστήμιο Coventry προσπαθεί να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα με νέο εξοπλισμό και τεχνικές που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για μικροαγγειακή απεικόνιση, δημιουργώντας εικόνες μικρότερων αιμοφόρων αγγείων του σώματος.

xolisterini-fragmenes-artiries.jpg

Η επικέντρωση της έρευνας

Η έρευνα θα επικεντρωθεί στο πώς οι αλλαγές σε αυτά τα αγγεία μπορούν να συνδεθούν με ασθένειες πρώιμου σταδίου χρησιμοποιώντας διαφορετικά χρώματα φωτός για την ακριβή εκτίμηση της ροής του αίματος, της θερμοκρασίας και της σύνθεσης του αίματος, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην ανίχνευση κυκλοφορικών προβλημάτων μη επεμβατικά και με χαμηλό κόστος.

Για παράδειγμα, οι ερευνητές θα διερευνήσουν νέους τρόπους για να αξιολογήσουν τη σοβαρότητα του φαινομένου Raynaud που κάνει τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών να αλλάζουν χρώμα. Το φαινόμενο Raynaud δεν θεωρείται σχεδόν ποτέ σοβαρό από μόνο του, αλλά μερικές φορές μπορεί να είναι η πρώτη ένδειξη πιο σύνθετων προβλημάτων υγείας.

Η έρευνα θα πραγματοποιηθεί μαζί με ειδικούς, συμπεριλαμβανομένων των ρευματολόγων στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία Coventry και Warwickshire, και θα εξετάσει πώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν πρακτικές εφαρμογές της έρευνας στο NHS.

Η έρευνα του Πανεπιστημίου Coventry δεν περιορίζεται στην εύρεση καλύτερων διαγνωστικών τεχνικών.

Διαθέτει επίσης εφαρμογές για την αξιολόγηση της υγείας και της ευεξίας, όπως η έννοια της αγγειακής ηλικίας, έναν δείκτη της κυκλοφορικής ικανότητας που μετριέται με τη μελέτη της δυσκαμψίας των αρτηριών.

Προς το παρόν είναι δύσκολο να μετρηθεί αξιόπιστα η αγγειακή ηλικία, οπότε το Πανεπιστήμιο Coventry συνεργάζεται με άλλους επιστήμονες και κλινικούς ιατρούς για να αναπτύξει εξετάσεις χαμηλού κόστους για την αξιολόγηση του κυκλοφορικού ενός ατόμου.

Οι τεχνικές που χρησιμοποιεί η ομάδα όχι μόνο ανιχνεύουν την ανώμαλη ροή, αλλά μπορούν επίσης να αξιολογήσουν και τη ροή αίματος υψηλής ποιότητας.

Ο καθηγητής Allen λέει: «Η γρήγορη ανίχνευση του φαινομένου Raynaud και οι εξετάσεις που θα πρέπει να γίνουν για να προσδιοριστεί εάν ένας ασθενής νοσεί από μια πιο σοβαρή κατάσταση, όπως η συστηματική σκλήρυνση, είναι ζωτικής σημασίας. Τέτοια προβλήματα υγείας δεν πρέπει να μένουν αδιάγνωστα, καθώς μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τα εσωτερικά όργανα του σώματος και το δέρμα».

Πηγή: mirror.co.uk