ΥΓΕΙΑ

Καθαρισμός αυτιών: 3 ασφαλείς τρόποι να τα καθαρίσετε στο σπίτι χωρίς τη χρήση μπατονέτας

Μπορεί να χρησιμοποιείτε μπατονέτες για να καθαρίσετε τα αυτιά σας, αλλά πιστεύετε πως είναι μια ασφαλής διαδικασία; Να θυμάστε πως οποιοδήποτε ξένο σώμα εισέρχεται στο εσωτερικό του αυτιού μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό, ερεθισμό ή ακόμη και λοίμωξη γι΄ αυτό και οι ΩΡΛ συνιστούν την αποφυγή τους.

Καθαρισμός αυτιών: 3 ασφαλείς τρόποι να τα καθαρίσετε στο σπίτι χωρίς τη χρήση μπατονέτας

Η κυψελίδα είναι ένα υδρόφοβο μείγμα εκκρίσεων αποκρινών και σμηγματογόνων αδένων με κερατίνη, τρίχες και σκόνη. Η σύστασή της είναι όξινη και η μορφή του κεριού είναι είτε υγρή, είτε ξηρή. Το κερί συμβάλει στη διατήρηση της υγρασίας, ενώ εμποδίζει τα μικρόβια και τους ρύπους να εισέλθουν στο τύμπανο. Η απουσία κυψελίδας μπορεί να οδηγήσει σε ξηρότητα και φαγούρα. Το κερί στο αυτί δεν σχηματίζεται δίπλα στο τύμπανο, αλλά στο εξωτερικό του και συγκεκριμένα στο ένα τρίτο της απόστασης από το τύμπανο.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να καθαρίσετε τα αυτιά σας, αλλά ο σκοπός είναι να το κάνετε αποτελεσματικά και με ασφάλεια αποφεύγοντας τη χρήση μπατονέτας καθώς με τη μέθοδο αυτή το κερί πιέζεται βαθύτερα μέσα στο κανάλι του αυτιού, προκαλώντας απόφραξη.

Γιατί παράγεται τόση πολύ κυψελίδα;

Πολλοί άνθρωποι συχνά επισκέπτονται έναν ΩΡΛ προκειμένου να απομακρύνει το κερί από τον ακουστικό πόρο. Συνήθως, το αίτιο είναι η διαταραχή αυτοκαθαρισμού του αυτιού.

Οι λόγοι είναι οι εξής:

  • Συχνή χρήση μπατονέτας η οποία σπρώχνει βαθύτερα το κερί στο εσωτερικό του αυτιού
  • Συγγενείς / επίκτητες στενώσεις του έξω ακουστικού πόρου
  • Εξοστώσεις και οστεώματα
  • Χρήση ακουστικού βαρηκοΐας
  • Ωτοασπίδες
  • Κολύμβηση

Πότε πρέπει να αφαιρεθεί η κυψελίδα

Το κερί πρέπει να αφαιρεθεί μόνο αν ο πάσχων αντιμετωπίζει κάποιο από τα παρακάτω προβλήματα:

  • Πόνο στα αυτιά
  • Μερική απώλεια ακοής
  • Εμβοές ή θόρυβο στο αυτί
  • Κνησμό, οσμή
  • Βήχα
  • Ίλιγγο

Εάν έχει συσσωρευτεί πολύ κερί στο εσωτερικό του αυτιού, ο καλύτερος τρόπος για να το αφαιρέσετε είναι να επισκεφθείτε έναν ΩΡΛ. Ο γιατρός θα χρησιμοποιήσει συσκευές αναρρόφησης που θα τραβήξουν το κερί χωρίς πόνο. Εάν το κερί είναι σκληρό και ξηρής σύστασης μια δεύτερη επιλογή αφαίρεσής του είναι με ειδικό άγκιστρο.

Πώς μπορείτε να αφαιρέσετε το βύσμα κυψέλης με ασφάλεια στο σπίτι;

ayti

Χρησιμοποιήστε αλατούχο διάλυμα

Το καθάρισμα των αυτιών με αλατούχο διάλυμα είναι μια μέθοδος άκρως αποτελεσματική. Απλώς, γεμίστε μια σύριγγα ή ένα σταγονόμετρο με αλατούχο διάλυμα σε θερμοκρασία σώματος ξεπλένοντας το βουλωμένο αυτί ενώ γέρνετε το κεφάλι σας. Το υγρό θα πρέπει στη συνέχεια να χυθεί, παρασέρνοντας προς τα έξω τα κομμάτια του κεριού. Αυτή η μέθοδος θα αποφέρει καλύτερα αποτελέσματα εάν μισή ώρα νωρίτερα χρησιμοποιήστε κάποιο έλαιο που μαλακώνει τη συσσωρευμένη κυψελίδα.

Χρησιμοποιήστε ένα υγρό πανί

Χρησιμοποιείστε ένα καθαρό πανί εμποτισμένο με ζεστό νερό και τοποθετήστε το απαλά πάνω από το αυτί σας ενώ ξαπλώνετε το σώμα σας στο πλάι. Η θερμότητα θα μαλακώσει το κερί, βοηθώντας το να απομακρυνθεί από τον ακουστικό πόρο. Στη συνέχεια, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να σκουπίσετε απαλά το εξωτερικό του αυτιού σας για να απομακρύνετε τα υπολείμματα της κυψελίδας.

ayti

Ελαιόλαδο

Ρίξτε μερικές σταγόνες ελαιολάδου στο αυτί σας με τη βοήθεια σταγονόμετρου τοποθετώντας, στη συνέχεια, ένα κομμάτι βαμβάκι στο άνοιγμα για να μην τρέξει. Πάντα να γέρνετε το κεφάλι σας όταν κάνετε αυτή τη διαδικασία καθώς έτσι θα εισχωρήσει βαθύτερα το λάδι στο εσωτερικό του αυτιού. Αφήστε το να δράσει για περίπου τρεις ημέρες. Στη συνέχεια, το λάδι θα μαλακώσει το κερί και μπορεί να πέσει από μόνο του την ώρα που κοιμάστε πάνω στο μαξιλάρι σας. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε baby oil, γλυκερίνη ή ειδικές σταγόνες εμπορίου.

Να θυμάστε πως οι ωτορινολαρυγγολόγοι αναφέρουν ότι δεν χρειάζεται στην πραγματικότητα να καθαρίζετε ποτέ τα αυτιά σας, εκτός εάν βουλώνουν τακτικά.

Δεν πρέπει ποτέ να επιχειρήσετε να καθαρίσετε μόνοι τα αυτιά σας εάν:

  • Έχετε πληγή ή ερεθισμό στο αυτί
  • Έχετε εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα
  • Έχετε διαβήτη
  • Το τύμπανό σας είναι τρύπιο