ΥΓΕΙΑ

Αορτική ανατομή: Τι πρέπει να γνωρίζετε για την επείγουσα θανατηφόρα κατάσταση

Ο αιφνίδιος οξύς πόνος στο στήθος ή στο πάνω μέρος της πλάτης, είναι πιθανά σημάδια αορτικής ανατομής.

Αορτική ανατομή: Τι πρέπει να γνωρίζετε για την επείγουσα θανατηφόρα κατάσταση

Το μυαλό σας μπορεί να πάει πρώτα στο έμφραγμα, αλλά η αορτική ανατομή είναι πολύ διαφορετική κατάσταση.

Οι αγγειοχειρουργοί και οι καρδιοχειρουργοί γνωρίζουν καλά τους κινδύνους που εγκυμονεί η αορτική ανατομή, μια «ρωγμή» στην κύρια αρτηρία της καρδιάς.

«Το ποσοστό θανάτων λόγω αορτικής ανατομής αυξάνεται κατά περίπου 1% ανά ώρα για τις πρώτες 48 ώρες, δηλαδή κάθε δευτερόλεπτο μετράει», σύμφωνα με τον Ali Azizzadeh, διευθυντή αγγειοχειρουργικής στο Καρδιολογικό Ινστιτούτο Cedars-Sinai Smidt στο Λος Άντζελες.

«Είναι σημαντική η αναζήτηση περίθαλψης σε ένα εξειδικευμένο ιατρικό κέντρο για την αντιμετώπιση των αορτικών ανατομών» προσθέτει.

Ακόμη και οι γιατροί, συχνά μπερδεύουν την αορτική ανατομή με το έμφραγμα, γεγονός που μπορεί να καθυστερήσει τη διάγνωση και την χειρουργική επέμβαση που θα σώσει τη ζωή του πάσχοντος.

«Τα συμπτώματα των αορτικών ανατομών παραπέμπουν σε άλλες καταστάσεις, όπως το έμφραγμα και το εγκεφαλικό, και μπορεί να οδηγήσουν σε λάθος διάγνωση», επισημαίνει ο Azizzadeh. «Αν νιώσετε έντονο πόνο στο στήθος ή στην πλάτη, είναι επιτακτική ανάγκη να πάτε στο τμήμα επειγόντων περιστατικών για μια πλήρη εξέταση που θα ελέγχει το ενδεχόμενο να έχετε υποστεί αορτική ανατομή» συμπληρώνει.

Η απειλητική για τη ζωή κατάσταση αφορά την κύρια αρτηρία που ξεκινάει από την καρδιά, την αορτή. Αν τα εσωτερικά στρώματα της αορτής διαχωριστούν, το αίμα θα αναγκαστεί να περάσει ανάμεσα στις στρώσεις αυτές και μπορεί να προκαλέσει ρήξη στην αορτή με αποτέλεσμα να μην τροφοδοτούνται με αίμα ζωτικά όργανα.

Επειδή η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία, οι ειδικοί υπογραμμίζουν την αξία του προληπτικού ελέγχου. Με τη χρήση προηγμένων τεχνικών απεικόνισης, μπορεί να προβλεφθεί ποιοι ασθενείς διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο αορτικής ανατομής προκειμένου να τεθούν υπό παρακολούθηση και να αντιμετωπιστούν κατάλληλα.

Για τον αορτικό διαχωρισμό που δεν μπορεί να προληφθεί, υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες που σώζουν ζωές.

Ο χειρουργικός τρόπος αντιμετώπισης μιας ανατομής αορτής σήμερα, είναι πολύ διαφορετικός από αυτόν που ακολουθούσαν οι γιατροί πριν από 10 ή ακόμα και πριν από πέντε χρόνια. Πλέον ακολουθούνται οι ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές χειρουργικής, τόσο για τις ενδοαγγειακές όσο και για τις επεμβάσεις ανοιχτής καρδιάς, που επιτρέπουν στους ασθενείς να επιστρέψουν στο σπίτι τους εντός λίγων ημερών.

Μία από τις πιο δημοφιλείς εναλλακτικές θεραπευτικές επιλογές, είναι η χρήση ενδοαγγειακών μοσχευμάτων.

Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί στον τομέα της αντιμετώπισης, περισσότεροι Αμερικανοί πεθαίνουν από αορτικές ανατομές παρά από τροχαία.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι ο καλύτερος τρόπος να αποφύγει κάποιος την αορτική ανατομή είναι να γνωρίζει τους παράγοντες κινδύνου. Σε αυτούς περιλαμβάνονται το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό θωρακικής νόσου, η νόσος της διγλώχινας αορτικής βαλβίδας και ορισμένα γενετικά σύνδρομα όπως το σύνδρομο Marfan, το σύνδρομο Loeys-Dietz, το σύνδρομο Ehlers-Danlos και το σύνδρομο Turner.

Αορτική ανατομή μπορεί επίσης να προκληθεί από την ακραία καταπόνηση που συνοδεύει το bodybuilding, τη χρήση ναρκωτικών ουσιών ή την πολύ υψηλή αρτηριακή πίεση.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, ο διαχωρισμός της αορτής προκαλείται στην εγκυμοσύνη, ιδιαίτερα σε γυναίκες με αορτικά ανευρύσματα και διαταραχές του συνδετικού ιστού.

Εάν έχετε έντονο πόνο στο στήθος, την πλάτη ή το στομάχι, απευθυνθείτε στα επείγοντα και ζητήστε από τους γιατρούς να κάνουν εξετάσεις για ανατομή αορτής.

Πηγή: healthday.com