ΥΓΕΙΑ

Αορτική ανατομή: Η θανάσιμη απειλή στην εγκυμοσύνη

Η εγκυμοσύνη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ενός σπάνιου, επικίνδυνου καρδιολογικού προβλήματος που ονομάζεται αορτική ανατομή, αναφέρουν οι ερευνητές.

Αορτική ανατομή: Η θανάσιμη απειλή στην εγκυμοσύνη

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις γυναίκες με υποκείμενες καρδιακές παθήσεις που μπορεί να μένουν αδιάγνωστες.

Η αορτική ανατομή, η οποία επηρεάζει 3 στους 100.000 ανθρώπους, είναι ο διαχωρισμός του εσωτερικού στρώματος της αορτής από το μεσαίο στρώμα, με αποτέλεσμα τη διαρροή ή τη συγκέντρωση αίματος, αντί της ομαλής ροής.

Οι πάσχοντες χρήζουν επείγουσας βοήθειας.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για 29 γυναίκες που νοσηλεύτηκαν απροσδόκητα για αορτική ανατομή ενώ ήταν έγκυες. Οι περισσότερες είχαν ήδη κάποια καρδιολογική πάθηση που σε πολλές περιπτώσεις δεν είχε διαγνωστεί.

Οι παθήσεις της αορτής όπως το σύνδρομο Marfan ή το σύνδρομο Loeys-Dietz εκδηλώνονται συχνά σε γυναίκες που υφίστανται αορτική ανατομή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ανέφεραν οι ερευνητές.

Η υψηλή ατηριακή πίεση, ο πιο κοινός παράγοντας κινδύνου στον γενικό πληθυσμό, μπορεί να αποτελεί παράγοντα κινδύνου και στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 19% των αορτικών ανατομών σε γυναίκες κάτω των 35 ετών σχετίζονταν με την εγκυμοσύνη. Αυτό σημαίνει ότι μια γυναίκα που έχει ήδη προδιάθεση για το πρόβλημα, είναι πιθανότερο να το εκδηλώσει στη διάρκεια της κύησης, πιθανώς λόγω των ορμονών και των αλλαγών που συμβαίνουν στο σώμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού.

Οι γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη είχαν υποστεί αορτικές ανατομές και στα τρία τρίμηνα της εγκυμοσύνης, καθώς και εντός τριών μηνών μετά τον τοκετό, αλλά οι περισσότερες περιπτώσεις εκδηλώθηκαν στο τέλος της εγκυμοσύνης και μετά τον τοκετό.

Η προγεννητική φροντίδα για μια γυναίκα με γνωστή αορτική νόσο πρέπει να περιλαμβάνει αξιολόγηση του μητρικού και εμβρυϊκού κινδύνου, συμβουλευτική και πιθανή γενετική εξέταση, ακολουθούμενη από συνεχή παρακολούθηση και εξετάσεις, δήλωσε η συν-συγγραφέας της μελέτης Δρ. Melinda Davis, ειδικός καρδιο-μαιευτικής στο Πανεπιστήμιο του Michigan.

Η αορτική ανατομή είναι πιο κοινή σε ηλικιωμένους άνδρες, αλλά η μελέτη δείχνει τη σημασία της προσεκτικής παρακολούθησης των καρδιακών παθήσεων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σύμφωνα με την Davis και τους συνεργάτες της.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Cardiology.

Διαβάστε επίσης:

Τα αίτια και τα συμπτώματα του ανευρύσματος

Η κατάσταση της αορτής αποτυπώνεται στα δάκτυλα!

Ανεύρυσμα αορτής: Ο ύπουλος εχθρός