ΥΓΕΙΑ

Τα αίτια και τα συμπτώματα του ανευρύσματος

Το ανεύρυσμα δημιουργείταιόταν το αίμα ασκεί πίεση στα τοιχώματα της αρτηρίας, σε συνδυασμό με κάποιοτραυματισμό ή βλάβη στα τοιχώματα.

Τα αίτια και τα συμπτώματα του ανευρύσματος

Το ανεύρυσμα δημιουργείταιόταν το αίμα ασκεί πίεση στα τοιχώματα της αρτηρίας, σε συνδυασμό με κάποιοτραυματισμό ή βλάβη στα τοιχώματα.

Πολλοί είναι οιπαράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν βλάβη και αδυναμία στα τοιχώματα της αορτής,με αποτέλεσμα το ανεύρυσμα. Οι παράγοντες αυτοί είναι η ηλικία, το κάπνισμα, ηυψηλή αρτηριακή πίεση και η αθηροσκλήρωση. Η αθηροσκλήρωση είναι μια πάθησηστην οποία οι αρτηρίες σκληραίνουν και στενεύουν λόγω συσσώρευσης μιας ουσίαςπου ονομάζεται πλάκα.

Σπανίως, τοανεύρυσμα οφείλεται σε λοίμωξη όπως η σύφιλη. Ακόμη, μπορεί να είναι αποτέλεσμακάποιας πάθησης που προκαλεί φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων, όπως η αγγειίτιδα.

Η κληρονομικότηταμπορεί επίσης να παίξει ρόλο στην εμφάνιση της πάθησης.

Πέραν των παραπάνωπαραγόντων, ορισμένες γενετικές διαταραχές μπορεί να είναι η αιτία εμφάνισηςτου ανευρίσματος. Οι διαταραχές αυτές περιλαμβάνουν το σύνδρομο Marfan, το σύνδρομοLoeys-Dietz, το σύνδρομο Ehlers-Danlos (δερματοσπαραξία) και το σύνδρομο Turner.

Αυτές οιγενετικές διαταραχές μπορεί να αποδυναμώσουν τους συνδετικούς ιστούς τουσώματος και να προκαλέσουν βλάβες στην αορτή. Τα άτομα που πάσχουν από αυτέςέχουν την τάση να εμφανίζουν ανεύρυσμα σε μικρότερη ηλικία.

Ο τραυματισμός,για παράδειγμα λόγω τροχαίου, μπορεί επίσης να καταστρέψει τα τοιχώματα της αορτήςκαι να οδηγήσει σε ανεύρυσμα.

Οι επιστήμονεςσυνεχίζουν να μελετούν τα αίτια του ανευρύσματος. Για παράδειγμα, προσπαθούν ναδιαπιστώσουν εάν οι γενετικές μεταλλάξεις μπορεί να προκαλέσουν ανεύρυσμα ή νασυμβάλλουν στην εμφάνισή του.

Οι ενδείξεις καιτα συμπτώματα του ανευρύσματος εξαρτώνται από τον τύπο και το σημείο εκδήλωσήςτου. Παράλληλα, σημαντικό ρόλο παίζει εάν το ανεύρυσμα έχει παρουσιάσει ρήξη ήεπηρεάζει άλλα μέλη του οργανισμού.

Το ανεύρυσμαμπορεί να έχει δημιουργηθεί και να αναπτύσσεται για μερικά χρόνια χωρίς ναπροκαλεί συμπτώματα. Μπορεί το ανεύρυσμα να είναι ασυμπτωματικό έως ότου διαρραγεί,διογκωθεί έτσι ώστε να πιέζει τα γύρω όργανα ή εμποδίζει την κυκλοφορία τουαίματος.

Κοιλιακό ανεύρυσμα

Τα συμπτώματα σε αυτόντον τύπο ανευρύσματος περιλαμβάνουν:

- -Αίσθησηδόνησης στην κοιλιακή χώρα

- -Βαθύ πόνοστο πίσω μέρος ή τα πλάγια της κοιλιάς

- -Εμμένονταπόνο στην κοιλιά που διαρκεί για ώρες ή μέρες

Εάν το κοιλιακόανεύρυσμα διαρραγεί, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν απότομο, έντονο πόνοχαμηλά στην κοιλιά, ναυτία και τάση προς έμετο, δυσκοιλιότητα και προβλήματαενούρησης, εφίδρωση, σκοτοδίνη και ταχυκαρδία.

Θωρακικό ανεύρυσμα

Στην περίπτωση αυτή,τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

- -Πόνο στησιαγόνα, το λαιμό, την πλάτη ή το στέρνο

- -Βήχα και/ήβραχνή φωνή

- -Δύσπνοιακαι/ή δυσκολία κατάποσης