ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Τα αίτια και τα συμπτώματα του ανευρύσματος

Τα αίτια και τα συμπτώματα του ανευρύσματος

Το ανεύρυσμα δημιουργείται όταν το αίμα ασκεί πίεση στα τοιχώματα της αρτηρίας, σε συνδυασμό με κάποιο τραυματισμό ή βλάβη στα τοιχώματα.

Το ανεύρυσμα δημιουργείται όταν το αίμα ασκεί πίεση στα τοιχώματα της αρτηρίας, σε συνδυασμό με κάποιο τραυματισμό ή βλάβη στα τοιχώματα.

 

Πολλοί είναι οι παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν βλάβη και αδυναμία στα τοιχώματα της αορτής, με αποτέλεσμα το ανεύρυσμα. Οι παράγοντες αυτοί είναι η ηλικία, το κάπνισμα, η υψηλή αρτηριακή πίεση και η αθηροσκλήρωση. Η αθηροσκλήρωση είναι μια πάθηση στην οποία οι αρτηρίες σκληραίνουν και στενεύουν λόγω συσσώρευσης μιας ουσίας που ονομάζεται πλάκα.

 

Σπανίως, το ανεύρυσμα οφείλεται σε λοίμωξη όπως η σύφιλη. Ακόμη, μπορεί να είναι αποτέλεσμα κάποιας πάθησης που προκαλεί φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων, όπως η αγγειίτιδα.

 

Η κληρονομικότητα μπορεί επίσης να παίξει ρόλο στην εμφάνιση της πάθησης.

 

Πέραν των παραπάνω παραγόντων, ορισμένες γενετικές διαταραχές μπορεί να είναι η αιτία εμφάνισης του ανευρίσματος. Οι διαταραχές αυτές περιλαμβάνουν το σύνδρομο Marfan, το σύνδρομο Loeys-Dietz, το σύνδρομο Ehlers-Danlos (δερματοσπαραξία) και το σύνδρομο Turner.

 

Αυτές οι γενετικές διαταραχές μπορεί να αποδυναμώσουν τους συνδετικούς ιστούς του σώματος και να προκαλέσουν βλάβες στην αορτή. Τα άτομα που πάσχουν από αυτές έχουν την τάση να εμφανίζουν ανεύρυσμα σε μικρότερη ηλικία.

 

Ο τραυματισμός, για παράδειγμα λόγω τροχαίου, μπορεί επίσης να καταστρέψει τα τοιχώματα της αορτής και να οδηγήσει σε ανεύρυσμα.

 

Οι επιστήμονες συνεχίζουν να μελετούν τα αίτια του ανευρύσματος. Για παράδειγμα, προσπαθούν να διαπιστώσουν εάν οι γενετικές μεταλλάξεις μπορεί να προκαλέσουν ανεύρυσμα ή να συμβάλλουν στην εμφάνισή του.

 

Οι ενδείξεις και τα συμπτώματα του ανευρύσματος εξαρτώνται από τον τύπο και το σημείο εκδήλωσής του. Παράλληλα, σημαντικό ρόλο παίζει εάν το ανεύρυσμα έχει παρουσιάσει ρήξη ή επηρεάζει άλλα μέλη του οργανισμού.

 

Το ανεύρυσμα μπορεί να έχει δημιουργηθεί και να αναπτύσσεται για μερικά χρόνια χωρίς να προκαλεί συμπτώματα. Μπορεί το ανεύρυσμα να είναι ασυμπτωματικό έως ότου διαρραγεί, διογκωθεί έτσι ώστε να πιέζει τα γύρω όργανα ή εμποδίζει την κυκλοφορία του αίματος.

 

Κοιλιακό ανεύρυσμα

 

Τα συμπτώματα σε αυτόν τον τύπο ανευρύσματος περιλαμβάνουν:

 

-          -Αίσθηση δόνησης στην κοιλιακή χώρα

-          -Βαθύ πόνο στο πίσω μέρος ή τα πλάγια της κοιλιάς

-          -Εμμένοντα πόνο στην κοιλιά που διαρκεί για ώρες ή μέρες

 

Εάν το κοιλιακό ανεύρυσμα διαρραγεί, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν απότομο, έντονο πόνο χαμηλά στην κοιλιά, ναυτία και τάση προς έμετο, δυσκοιλιότητα και προβλήματα ενούρησης, εφίδρωση, σκοτοδίνη και ταχυκαρδία.

 

Θωρακικό ανεύρυσμα

 

Στην περίπτωση αυτή, τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 

-          -Πόνο στη σιαγόνα, το λαιμό, την πλάτη ή το στέρνο

-          -Βήχα και/ή βραχνή φωνή

-          -Δύσπνοια και/ή δυσκολία κατάποσης

 

 


 

BEST OF NETWORK

PlusQueen