ΥΓΕΙΑ

Πώς το μπάνιο σε παγωμένο νερό σας βοηθά να «νικήσετε» το διαβήτη και να αδυνατίσετε

Είναι ίσως το τελευταίο πράγμα που θέλετε να κάνετε καθώς μπαίνουμε στο χειμώνα, αλλά το να κολυμπάτε σε κρύο νερό θα μπορούσε να σας βοηθήσει να αδυνατίσετε και να προστατευθείτε από τον διαβήτη, σύμφωνα με έρευνες.

Πώς το μπάνιο σε παγωμένο νερό σας βοηθά να «νικήσετε» το διαβήτη και να αδυνατίσετε

Μια σημαντική ανασκόπηση διαπίστωσε ότι το μπάνιο σε παγωμένο νερό θα μπορούσε να μειώσει το «κακό» σωματικό λίπος στους άνδρες και να προστατεύσει από την αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές σακχάρου στο αίμα.

Το κολύμπι σε θερμοκρασίες υπό το μηδέν έχει γίνει πολύ δημοφιλές τα τελευταία χρόνια χάρη στους γκουρού ευεξίας και της επιρροής που ασκούν.

Σύμφωνα με τους υποστηρικτές της τάσης, η απώλεια βάρους, η καλύτερη διάθεση και η τόνωση της σεξουαλικότητας είναι μόνο μερικά μόνο από τα οφέλη του.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής Τζέιμς Μέρσερ, από το Πανεπιστήμιο της Αρκτικής, στη Νορβηγία, είπε ότι πλέον είναι ξεκάθαρο πώς η εμβάπτιση σε κρύο νερό «μπορεί να έχει ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία».

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ωστόσο και για τους πιθανούς κινδύνους, όπως είναι η υποθερμία και τα προβλήματα στην καρδιά και τους πνεύμονες.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το κρύο νερό ενεργοποιεί την απελευθέρωση ορμονών που καίνε το λίπος και συμβάλλει στην προστασία από την παχυσαρκία και τις καρδιακές παθήσεις.

Η ανασκόπηση 104 μελετών εξέτασε την επίδραση του κρύου νερού στην κυκλοφορία του αίματος, το ανοσοποιητικό σύστημα, τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες.

Το μπάνιο σε νερό με θερμοκρασία κάτω των 20 C (68 F) βρέθηκε ότι ενεργοποιεί τον καφέ λιπώδη ιστό, έναν τύπο «καλού» σωματικού λίπους που καίει θερμίδες για να διατηρήσει τη θερμοκρασία του σώματος.

Αύξησε επίσης την παραγωγή της πρωτεΐνης αδιπονεκτίνης, η οποία παίζει βασικό ρόλο στην προστασία από την αντίσταση στην ινσουλίνη, τον διαβήτη και άλλες ασθένειες.

Οι επαναλαμβανόμενες εμβαπτίσεις σε κρύο νερό κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αύξησαν σημαντικά την ευαισθησία στην ινσουλίνη και μείωσαν τις συγκεντρώσεις γλυκόζης.

Κάποιες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου βελτιώθηκαν σε κολυμβητές που έχουν προσαρμοστεί στο κρύο, ενώ άλλες έχουν βρει ότι ασκείται υπερβολική πίεση στην καρδιά.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο International Journal of Circumpolar Health.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ