ΥΓΕΙΑ

Φθινοπωρινές αλλεργίες: Γιατί είναι πιο κοινές τα τελευταία χρόνια και πώς θα τις αντιμετωπίσετε

Οι πάσχοντες από αλλεργίες γνωρίζουν ότι τα συμπτώματα δεν εμφανίζονται μόνο την άνοιξη ή το καλοκαίρι. Το φθινόπωρο μπορεί επίσης να προκαλέσει συνεχή φταρνίσματα και δυσκολία στην αναπνοή.

Φθινοπωρινές αλλεργίες: Γιατί είναι πιο κοινές τα τελευταία χρόνια και πώς θα τις αντιμετωπίσετε

«Οι άνθρωποι παρουσιάζουν συχνά συμπτώματα αλλεργίας το φθινόπωρο, ακόμη κι αν είναι αλλεργικοί κυρίως στη γύρη την άνοιξη και το καλοκαίρι», τονίζει ο Δρ. David Corry, καθηγητής Ιατρικής στον τομέα της ανοσολογίας, αλλεργίας και ρευματολογίας στο Baylor College of Medicine στο Χιούστον.

Πολλά φυσικά φαινόμενα, π.χ. η έκρηξη του ηφαιστείου της Τόνγκα τον Ιανουάριο, επηρεάζουν τους πάσχοντες από αλλεργίες. Αυτό συμβαίνει λόγω της μεταφοράς σωματιδίων και αερολυμάτων και της μεταβολής των καιρικών συνθήκων, συντομεύοντας ή επιμηκύνοντας τις εποχές της γύρης.

Τα φαινόμενα μετέβαλαν τον καιρό κυρίως στο βόρειο ημισφαίριο, το οποίο φέτος ήταν πιο ζεστό και πιο ξηρό, είπε ο Corry.

«Βρισκόμαστε στην φάση που παρατηρούνται πολλά σπόρια μούχλας στον αέρα. Αλλά οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού μπορεί να σημαίνουν δυνητικά λιγότερη γύρη τον χειμώνα» προσθέτει.

Σε κάποιες περιοχές βρίσκεται σε εξέλιξη η εποχή των τυφώνων και η υγρασία που προκαλεί σε συνδυασμό με τις τροπικές καταιγίδες, μπορούν να προκαλέσουν πολλές βροχές και να καταστρέψουν τη βλάστηση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πολλαπλασιασμό μυκήτων και να αυξήσει τα σπόρια τους στον αέρα, τα οποία επιδεινώνουν σημαντικά τα συμπτώματα αλλεργίας και άσθματος για εβδομάδες ή και μήνες.

Τα ψυχρά μέτωπα που συνοδεύονται από καταιγίδες και ανέμους μπορούν να ταξιδέψουν μεγάλες αποστάσεις.

undefined

Το «άσθμα λόγω καταιγίδας» είναι ένα φαινόμενο που μπορεί να επηρεάσει όσους έχουν άσθμα.

«Εάν είστε αλλεργικοί στη μούχλα ή έχετε άσθμα που σχετίζεται με τη μούχλα, τα συμπτώματα μπορεί να επιδεινωθούν πάρα πολύ γρήγορα και αυτό αποτελεί πραγματική απειλή για την υγεία. Μείνετε σε εσωτερικούς χώρους λίγο μετά την καταιγίδα και εάν το σπίτι σας έχει υγρασία, κάντε ότι είναι δυνατόν για να αποφύγετε την ανάπτυξη μούχλας».

Οι άνθρωποι που ζουν με αλλεργίες πρέπει να προσπαθούν να κρατούν τα αλλεργιογόνα έξω από το σπίτι.

Το ντους μετά την παραμονή σε εξωτερικό χώρο μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση των μικρών σωματιδίων από τα μαλλιά και το δέρμα. Θα πρέπει επίσης να πλένετε τα ρούχα που φοράτε έξω.

Ανάλογα με τη σοβαρότητα της αλλεργίας, ο Corry προτείνει μια ποικιλία θεραπειών.

Τα ήπια έως μέτρια συμπτώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν με μη συνταγογραφούμενα αντιισταμινικά που δεν προκαλούν υπνηλία, όπως σετιριζίνη, λοραταδίνη ή φεξοφεναδίνη. Αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με ρινικά στεροειδή.

Οι ρινικές πλύσεις με αλατούχο διάλυμα μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν. Εάν τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα δεν σας βοηθούν, συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να σας δώσει εισπνεόμενα στεροειδή ή άλλους τύπους φαρμάκων για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.

Η ανοσοθεραπεία με αλλεργιογόνα, στην οποία οι ασθενείς λαμβάνουν εβδομαδιαίες ενέσεις χαμηλής δόσης αλλεργιογόνων στα οποία είναι ευαίσθητοι, μπορεί να βοηθήσει στην οικοδόμηση μιας ανοσολογικής απόκρισης στο αλλεργιογόνο, καταλήγει ο Corry.

Πηγή: healthday.com