ΥΓΕΙΑ

Μεγαλορεξία: Η διατροφική διαταραχή που απειλεί τους εφήβους

Οι δίαιτες για την αύξηση της μυϊκής μάζας έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλείς στους εφήβους και τους νέους, αλλά μπορούν να βλάψουν την υγεία τους, σύμφωνα με καναδική μελέτη.

Μεγαλορεξία: Η διατροφική διαταραχή που απειλεί τους εφήβους

Στην προσπάθεια να βελτιώσουν την εικόνα τους, πολλοί -νέοι κυρίως- άνθρωποι, που θεωρούν ότι το σώμα τους δεν είναι αρκετά μυώδες, ογκώδες ή γραμμωμένο, στρέφονται σε διατροφή που βασίζεται στην υπερβολική πρόσληψη πρωτεϊνών και υδατανθράκων και την αποφυγή των λιπών.

Ένα πολύ δημοφιλές μοτίβο προβλέπει την εναλλαγή περιόδων υπερφαγίας και ακραίου θερμιδικού ελλείμματος. Τη διατροφή ακολούθησαν οι μισοί νεαροί άνδρες που συμμετείχαν στην καναδική έρευνα.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τόσο στους άνδρες όσο στις γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη και ακολούθησαν τη συγκεκριμένη διατροφή, ήταν πολύ μεγαλύτερη η συχνότητα εμφάνισης της πάθησης που είναι γνωστή ως bigorexia και αποτελεί ένα συνδυασμό μυϊκής δυσμορφίας και διατροφικής διαταραχής.

Ο συγγραφέας της μελέτης Δρ. Jason Nagata από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, δήλωσε: «Η μυϊκή δυσμορφία εμφανίζεται όταν ένας άνθρωπος αποκτά εμμονή με το να γίνει μυώδης. Μπορεί μάλιστα να θεωρεί τον εαυτό του πλαδαρό ακόμα κι αν είναι αντικειμενικά μυώδης».

Οι 2.762 συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν από 16 έως 30 ετών και επιλέχθηκαν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ρωτήθηκαν αν είχαν ακολουθήσει διατροφή για την αύξηση της μυϊκής μάζας τις τελευταίες 30 ημέρες και τον τελευταίο χρόνο. Στη συνέχεια τους ζητήθηκε να απαντήσουν σε μια σειρά ερωτήσεων για να αξιολογηθεί ο βαθμός στον οποίο είχαν είτε διατροφική διαταραχή είτε σωματική δυσμορφία.

Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι οι νεαροί άνδρες είχαν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν ακολουθήσει τέτοια διατροφή (ένα κύκλο υπερφαγίας και θερμιδικού ελλείμματος τις τελευταίες 30 ημέρες). Παρότι οι γυναίκες που μείωναν τις θερμίδες, το έκαναν πιο συχνά από τους άνδρες, οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στην προσπάθεια να σταθεροποιήσουν την εικόνα του σώματός τους.

Το κίνητρο των ανθρώπων που ακολουθούσαν αυτή τη διατροφή είχε να κάνει περισσότερο με την επιθυμία να γίνουν πιο μυώδεις, παρά να χάσουν βάρος, ενώ ήταν πιθανότερο να πάσχουν από διατροφικές διαταραχές και μυϊκή δυσμορφία, κατάσταση που οι γιατροί χαρακτηρίζουν ως μεγαλορεξία (bigorexia).

Η νέα μελέτη είναι μία από τις πρώτες που εξετάζουν τον αντίκτυπο αυτής της δημοφιλούς δίαιτας στην ψυχική υγεία και τα ευρήματά της οδηγούν τους συγγραφείς να ζητήσουν αλλαγή στην προσέγγισή της, καθώς θεωρούν ότι συνιστά απειλή για τη δημόσια υγεία.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Kyle Ganson, δήλωσε: «Οι επαγγελματίες υγείας πρέπει να γνωρίζουν αυτή τη διατροφική συμπεριφορά και όχι να κάνουν απλώς έλεγχο για «τυπικές» συμπεριφορές διατροφικής διαταραχής, όπως είναι ο περιορισμός πρόσληψης τροφής και η υπερφαγία ή η «τυπική» εστίαση στο σώμα, όπως η επιθυμία για αδυνάτισμα».

Τα ευρήματα της νέας μελέτης δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Eating and Weight Disorders - Studies on Anorexia, Bulimia and Obesity.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ