ΥΓΕΙΑ

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα παλιά πυρέξ; Οδηγίες για ασφαλή χρήση

Τα παλιάς τεχνολογίας πυρέξ, που ίσως έχει ακόμη η μητέρα σας στην κουζίνα της, υπάρχει περίπτωση να περιέχουν μικρές ποσότητες μόλυβδου οι οποίες μπορούν να περάσουν στα τρόφιμα και να βλάψουν την υγεία σας.

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα παλιά πυρέξ; Οδηγίες για ασφαλή χρήση

Κατά συνέπεια, είναι προτιμότερο να τα αποφεύγετε ή να τα χρησιμοποιείτε για διακόσμηση.

Ίσως να βρίσκετε όμορφο ένα παλιό σετ πυρέξ που μόλις ανακαλύψατε στην κουζίνα της μητέρας σας και να θέλετε να το πάρετε στο νέο σας σπίτι για να το χρησιμοποιήσετε.

Μπορεί να σας αρέσουν τα χρώματα ή τα σχέδια στην εξωτερική τους επιφάνεια, αλλά δυστυχώς στο παρελθόν οι κατασκευαστές χρησιμοποιούσαν άλλες τεχνικές και σε πολλά σκεύη ανακαλύφθηκαν μικρές ποσότητες μόλυβδου. Βέβαια, αυτό δεν ισχύει για τα σύγχρονα πυρέξ και για τα γυάλινα σκεύη που θεωρούνται πολύ πιο ασφαλή για ζέσταμα και μαγείρεμα.

pyrex

Το ένοχο υλικό της κατασκευής

Το υλικό που χρησιμοποιούσαν στο παρελθόν για την κατασκευή πυρέξ ήταν το βοριοπυριτικό γυαλί. Το εν λόγω υλικό ήταν πολύ ανθεκτικό στις θερμοκρασίες και δεν έσπαγε εύκολα όπως συμβαίνει σήμερα όταν προκαλείται συστολή και διαστολή του γυαλιού.

Τα πυρέξ προ του 1998 ήταν μεγάλης αντοχής και μπορούσαν να αντέξουν τα θερμικά σοκ (από το ζεστό στο κρύο και το αντίστροφο). Όμως, όταν η εταιρία Corning πούλησε το εμπορικό σήμα Pyrex στην World Kitchen LLC, η νέα εταιρία σταμάτησε να χρησιμοποιεί βοριοπυριτικό γυαλί και άρχισε να χρησιμοποιεί άλλο υλικό.

Πλέον, τα πυρέξ είναι απολύτως ασφαλή προς χρήση γι' αυτό και πολλές νοικοκυρές τα προτιμούν από τα πυρίμαχα ταψιά ή άλλα σκεύη.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω το πυρέξ στον φούρνο μικροκυμάτων;

Το πυρέξ υπόκειται σε ρωγμές και θραύση. Ασφαλώς, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε στον φούρνο μικροκυμάτων για ζέσταμα ή μαγείρεμα καθώς αντέχει σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες αλλά όχι έχοντας τοποθετήσει εσωτερικά κάτι παγωμένο καθώς θα σπάσει.

Τι πρέπει να προσέχετε

  • Λόγω της συστολής και της διαστολής δεν θα πρέπει να μεταφέρετε ένα ζεστό πυρέξ στο ψυγείο ή αντίστροφα, καθώς θα σπάσει και ένα ραγισμένο πυρέξ θα πρέπει να πεταχτεί αμέσως για ευνόητους λόγους.
  • Προτιμήστε να αγοράσετε ένα επώνυμο πυρέξ ώστε να είστε σίγουροι ότι έχει τις απαιτούμενες προδιαγραφές κατασκευής και είναι ασφαλές για την υγεία σας.
  • Να πλένετε προσεκτικά τα πυρέξ και να μην αφήνετε παλιά λίπη στην επιφάνειά τους, καθώς θα επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα του ζεστάματος ή του μαγειρέματος.
  • Χρησιμοποιήστε ένα θερμόμετρο φούρνου για να βεβαιωθείτε ότι η θερμοκρασία μέσα στο πυρέξ παραμένει στο σωστό επίπεδο.
  • Ψήστε μικρές μερίδες φαγητού κάθε φορά. Το ψήσιμο μεγάλων ποσοτήτων μπορεί να προκαλέσει ευκολότερα ρωγμές.
  • Μην χρησιμοποιείτε το πυρέξ για να μαγειρέψετε πάνω στις εστίες καθώς θα σπάσουν.
  • Ποτέ μην αποθηκεύετε μεταλλικά σκεύη και πυρέξ μαζί. Τα μεταλλικά σκεύη μπορούν να χαράξουν την επιφάνεια του πυρέξ.