ΥΓΕΙΑ

Κότσι: Οι αιτίες που το προκαλούν & οι θεραπευτικές επιλογές

Το κότσι ή αλλιώς «βλαισός μέγας δάκτυλος» είναι μια πάθηση του ποδιού που ταλαιπωρεί πολλές γυναίκες. Το μεγάλο δάκτυλο του ποδιού παραμορφώνεται και παρουσιάζει απόκλιση προς τα έξω, ενώ το πρώτο μετατάρσιο στρέφεται προς την αντίθετη κατεύθυνση δημιουργώντας μια εξόστωση.

Κότσι: Οι αιτίες που το προκαλούν & οι θεραπευτικές επιλογές

Στα περισσότερα περιστατικά υπάρχει κληρονομική προδιάθεση, ωστόσο το κότσι μπορεί να προκληθεί ή και να επιδεινωθεί από στενά και κακής ποιότητας υποδήματα καθώς και από τα ψηλά τακούνια. Για την υγεία των ποδιών σας είναι σημαντικό να επιλέγετε ανατομικά δερμάτινα και καλής ποιότητας παπούτσια που το στενό μπροστινό μέρος δεν πιέζει το μεγάλο δάκτυλο.

Επίσης, η ηλικία, το αυξημένο σωματικό βάρος, η αρθρίτιδα, η πλατυποδία και η κοιλοποδία μπορούν να παραμορφώσουν τα πόδια με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί κότσι αλλά και κάλοι στα πέλματα. Η βαρύτητα του προβλήματος καθορίζεται από δύο παράγοντες. Ο πρώτος είναι η γωνία που σχηματίζουν μεταξύ τους τα δυο πρώτα μετατάρσια του ποδιού και ο δεύτερος η γωνία που σχηματίζεται ανάμεσα στην πρώτη φάλαγγα του μεγάλου δακτύλου με το πρώτο μετατάρσιο.

kotsi

Τα συμπτώματα

  • Κλίση του μεγάλου δακτύλου και σε δεύτερο χρόνο η παραμόρφωση και του δεύτερου
  • Δυσφορία, πόνος, ερυθρότητα και πληγές καθώς το κότσι τρίβεται στο εσωτερικό των υποδημάτων
  • Πόνος στο μετατάρσιο
  • Επώδυνο βάδισμα
  • Δημιουργία κάλων πάνω στο ίδιο το κότσι
  • Δημιουργία φουσκάλας με υγρό

Η συντηρητική αντιμετώπιση των συμπτωμάτων

  • Σε αρχικά στάδια η σταθεροποίηση του ποδιού είναι σημαντική και ο ορθοπεδικός θα σας συστήσει την αγορά διορθωτικών καλτσών, ειδικών λάστιχων και ναρθήκων. Επίσης, για να μην δημιουργείται πόνος και πληγές τα προστατευτικά επιθέματα δρουν βοηθητικά.
  • Η αγορά διαχωριστήρων με επικάλια σε περίπτωση που υπάρχει πόνος στο δεύτερο δάκτυλο ανακουφίζει αισθητά.
  • Η χορήγηση αναλγητικών και μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων για την καταπολέμηση της φλεγμονής μπορεί να μειώσουν τον πόνο.
  • Για την ανακούφιση του πόνου μπορείτε να εφαρμόσετε πάγο (ποτέ πάνω απευθείας στο γυμνό δέρμα) ή να κάνετε έναν αριθμό ενέσεων με κορτικοστεροειδή.
  • Τέλος, η αγορά ανατομικών άνετων και μαλακών υποδημάτων χωρίς ψηλό τακούνι ξεκουράζει τα πόδια βοηθώντας στη βάδιση. Αν συνεχίζετε να έχετε ενοχλήσεις αγοράστε ειδικούς πάτους για τη μεταταρσαλγία.
kotsi.jpg

Πότε επιβάλλεται μια επίσκεψη στον ορθοπεδικό

Αν νιώθετε έντονο πόνο και οι συντηρητικές μέθοδοι δεν κάνουν πιο υποφερτό το βάδισμά σας, ενώ παράλληλα ξεκινά η παραμόρφωση των επόμενων δακτύλων του ποδιού θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο της χειρουργικής επέμβασης.

Πώς πραγματοποιείται η επέμβαση

Η επέμβαση πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία. Δύο ώρες μετά την επέμβαση η χειρουργημένη ασθενής μπορεί να πάει στο σπίτι της.
Η διάρκεια της αποθεραπείας κατά μέσο όρο διαρκεί από 2 έως 4 βδομάδες, αλλά η βαρύτητα της επέμβασης και η κλινική εικόνα καθορίζουν το διάστημα της ανάρρωσης.