ΥΓΕΙΑ

Απειλή για τα έμβρυα τα σωματίδια αιθάλης - Για ποιες επιπλοκές αυξάνουν τον κίνδυνο

Τα αγέννητα μωρά έχουν σωματίδια ατμοσφαιρικής ρύπανσης στους αναπτυσσόμενους πνεύμονες και σε άλλα ζωτικά όργανα από το πρώτο τρίμηνο της κύησης, σύμφωνα με μια μελέτη-ορόσημο.

Απειλή για τα έμβρυα τα σωματίδια αιθάλης - Για ποιες επιπλοκές αυξάνουν τον κίνδυνο

Οι ρύποι από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων μπορούν να περάσουν μέσω της κυκλοφορίας του αίματος της μητέρας, στον πλακούντα και στα αναπτυσσόμενα όργανα του μωρού μέσα στις πρώτες 12 εβδομάδες.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι έγκυες γυναίκες που ζουν σε πιο μολυσμένες περιοχές, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θνησιγένειας και προβλημάτων υγείας για τα μωρά που γεννιούνται.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Αμπερντίν, στη Σκωτία και στο Πανεπιστήμιο Hasselt, στο Βέλγιο, μελέτησαν νανοσωματίδια της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, που ονομάζονται σωματίδια μαύρου άνθρακα ή αιθάλης, για να διαπιστώσουν εάν θα μπορούσαν να φτάσουν στο έμβρυο.

Για πρώτη φορά, διαπίστωσαν ότι οι ρύποι έφτασαν στα αναπτυσσόμενα όργανα, συμπεριλαμβανομένων του ήπατος, των πνευμόνων και του εγκεφάλου.

Τα επικίνδυνα νανοσωματίδια διέσχισαν τον πλακούντα και έφτασαν στο έμβρυο στους πρώτους τρεις μήνες της εγκυμοσύνης.

Όσο περισσότερη ήταν η ατμοσφαιρική ρύπανση στην οποία εκτέθηκαν οι μητέρες, τόσο μεγαλύτερο ήταν το επίπεδο των νανοσωματιδίων μαύρου άνθρακα που βρέθηκαν στο έμβρυο.

Ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Αμπερντίν Tim Nawrot, δήλωσε: «Γνωρίζουμε ότι η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της βρεφικής ηλικίας έχει συνδεθεί με θνησιγένεια, πρόωρο τοκετό, λιποβαρή μωρά και διαταραχή της ανάπτυξης του εγκεφάλου, επιπτώσεις που διαρκούν για όλη τη ζωή».

«Σε αυτή τη μελέτη δείχνουμε ότι ο αριθμός των σωματιδίων μαύρου άνθρακα που εισέρχονται στη μητέρα, περνάνε αναλογικά στον πλακούντα και στο μωρό. Αυτό σημαίνει ότι ο δείκτης ποιότητας του αέρα πρέπει να διαμορφώνεται με βάση την αναγνώριση αυτής της μεταφοράς κατά τη διάρκεια της κύησης προκειμένου να προστατευτούν τα πιο ευαίσθητα στάδια της ανθρώπινης ανάπτυξης».

Ο μαύρος άνθρακας απελευθερώνεται στον αέρα από τους κινητήρες εσωτερικής καύσης, τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα και άλλες πηγές καύσης ορυκτών.

Καταλαμβάνει σημαντικό ποσοστό αιωρούμενων σωματιδίων ατμοσφαιρικής ρύπανσης και συνδέεται με σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως είναι οι καρδιακές παθήσεις, οι λοιμώξεις του αναπνευστικού και ο καρκίνος του πνεύμονα.

Προηγούμενη έρευνα σε μωρά διαπίστωσε ότι η έκθεσή τους ενώ βρίσκονταν στη μήτρα, αυξάνει τον κίνδυνο χαμηλού βάρους γέννησης και πρόωρου τοκετού.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν επίσης ότι απαιτούνται επειγόντως μέτρα δημόσιας υγείας για την ελαχιστοποίηση της έκθεσης των εγκύων στην ατμοσφαιρική ρύπανση.

Ο συν-συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής Paul Fowler, είπε: «Όλοι ανησυχούσαμε ότι εάν τα νανοσωματίδια εισέρχονταν στο έμβρυο, θα μπορούσαν να επηρεάσουν άμεσα την ανάπτυξή του στη μήτρα. Αυτό που δείξαμε για πρώτη φορά είναι ότι τα νανοσωματίδια της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από μαύρο άνθρακα όχι μόνο εισέρχονται στον πλακούντα του πρώτου και δεύτερου τριμήνου, αλλά και ότι στη συνέχεια φτάνουν στα όργανα του αναπτυσσόμενου εμβρύου, συμπεριλαμβανομένου του ήπατος και των πνευμόνων. Το ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι αυτά τα σωματίδια μαύρου άνθρακα εισέρχονται και στον αναπτυσσόμενο ανθρώπινο εγκέφαλο. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να αλληλεπιδράσουν άμεσα με συστήματα ελέγχου εντός των οργάνων και κυττάρων του εμβρύου».

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Lancet Planetary Health.