ΥΓΕΙΑ

«Παντοτινά χημικά» στην εγκυμοσύνη: Οι επιπτώσεις στο σπέρμα του εμβρύου

Τα PFAS ή «παντοτινά χημικά» είναι μια κατηγορία περίπου 12.000 χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται για να καταστήσουν κάποια προϊόντα ανθεκτικά στο νερό, τους λεκέδες και τη θερμότητα.

«Παντοτινά χημικά» στην εγκυμοσύνη: Οι επιπτώσεις στο σπέρμα του εμβρύου

Ονομάζονται «παντοτινά χημικά» επειδή συσσωρεύονται στον άνθρωπο και στο περιβάλλον και δεν διασπώνται με φυσικό τρόπο.

Οι ερευνητές συγκεντρώνουν όλο και περισσότερες αποδείξεις ότι συνδέονται με προβλήματα υγείας, όπως είναι ο καρκίνος, οι γενετικές ανωμαλίες, η ηπατική νόσος, η νεφροπάθεια και η μειωμένη ανοσία.

Νέα μελέτη από τη Δανία, διαπιστώνει ότι η έκθεση μίας εγκύου σε PFAS κατά τα πρώτα στάδια της κύησης, επηρεάζει την ποιότητα και ποσότητα του σπέρματος του εμβρύου.

Τα PFAS, ή αλλιώς πολυφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες, επηρεάζουν τις ορμόνες, την ανάπτυξη του εμβρύου αλλά και τη μελλοντική αναπαραγωγική του ικανότητα, καθώς οι όρχεις αναπτύσσονται στη μήτρα κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης, δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Sandra Sogaard Tottenborg του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Κοπεγχάγης.

«Είναι λογικό η έκθεση σε ουσίες που μιμούνται και παρεμβαίνουν στις ορμόνες που εμπλέκονται σε αυτή τη λεπτή διαδικασία, να έχει συνέπειες στην ποιότητα του σπέρματος αργότερα στη ζωή» δήλωσε.

Οι ερευνητές εξέτασαν το σπέρμα και τις αναπαραγωγικές ορμόνες 864 νέων Δανών.

Οι μητέρες τους είχαν δώσει δείγμα αίματος κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησής τους. Τα στοιχεία αφορούν την περίοδο 1996–2002.

Eίναι η πρώτη έρευνα που εξέτασε την έκθεση σε περισσότερα από δύο PFAS και τις επιπτώσεις της έκθεσης στην πρώιμη εγκυμοσύνη, όταν δηλαδή αναπτύσσονται τα ανδρικά αναπαραγωγικά όργανα.

Οι επιστήμονες εξέτασαν τα δείγματα αίματος των γυναικών για 15 «παντοτινά χημικά» και βρήκαν επτά από αυτά σε αρκετά μεγάλες συγκεντρώσεις ώστε να τις συμπεριλάβουν στη μελέτη.

Οι μητέρες με υψηλότερα επίπεδα έκθεσης σε PFAS γέννησαν γιους που στη συνέχεια της ζωής τους είχαν αυξημένα επίπεδα άμορφων σπερματοζωαρίων. Αυτό σημαίνει πως το σπέρμα δεν κολυμπούσε.

Η έκθεση αυτή αύξησε, επίσης, την ποσότητα μη προοδευτικού σπέρματος, δηλαδή σπέρματος που δεν κολυμπάει ευθεία ή κολυμπάει σε κύκλους, παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε υπογονιμότητα.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Environmental Health Perspectives.